Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 12 december 2016, nr. IENM/BSK-2016/289217, tot wijziging van de Regeling tarieven luchtvaart 2008 in verband met indexering voor het jaar 2017

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 1.7, tweede lid, van de Wet luchtvaart en artikel 8, derde lid, van het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Artikel 5, tweede lid, van de Regeling tarieven luchtvaart 2008 komt te luiden:

  • 2. Voor het afleggen van de schriftelijke theorie-examens ATPL, CPL, IR (A/H), EIR, PPL (A/H), LAPL, OPPL, RT en Military Bridge zijn de volgende tarieven verschuldigd:

    Examen ATPL

    € 149,45

    Examen CPL

    € 149,45

    Examen IR (A/H)

    € 149,45

    Examen EIR

    € 100,70

    Examen PPL (A/H)

    € 100,70

    Examen LAPL

    € 100,70

    Examen OPPL

    € 100,70

    Examen RT

    € 100,70

    Examen Military Bridge

    € 200,60

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017. Indien de Staatscourant, waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 december 2016, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Algemeen

Met onderhavige regeling worden voor het jaar 2017 in de Regeling tarieven luchtvaart 2008 tariefwijzigingen aangebracht in verband met onder meer de inflatiecorrectie. Het betreft alleen de tarieven die het CBR in rekening brengt voor verschillende schriftelijke theorie-examens voor zowel nationale als communautaire brevetten. De inflatiecorrectie bedraagt 0,75%. Dit wordt veroorzaakt door exogene factoren, waaronder hogere pensioen- en sociale lasten alsmede cao-ontwikkeling.

Het tarief voor het theorie-examen CPL(FB) voor de commerciële ballonvaart is hier geschrapt aangezien het CBR dit examen met ingang van 1 januari 2017 niet meer afneemt.

Consultatie

De tarieven voor 2017 zijn voorgelegd aan de Centrale Gebruikersraad van het CBR, waarin de Luchtvaartsector ook vertegenwoordigd is. De Gebruikersraad heeft de voorgestelde tarieven goedgekeurd. In het Financiële Meerjaren Beleidsplan CBR is hier ook melding van gemaakt. De Logistiek, Transport en Personenvervoer-raad, kamer Luchtvaart, van de Gebruikersraad heeft geen opmerkingen gemaakt ten aanzien van de voorgestelde inflatiecorrectie.

Administratieve lasten en regeldruk

Deze regeling bevat geen informatieverplichtingen aan de overheid en leidt dan ook niet tot extra administratieve lasten voor burger en bedrijfsleven. Evenmin brengt deze regeling reguldruk met zich mee.

Inwerkingtreding

Er wordt gestreefd naar inwerkingtreding op 1 januari 2017. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst wordt uitgegeven na 31 december 2016, dan treedt de regeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte. Daarmee wordt (deels) afgeweken van de vaste verandermomenten. Deze afwijking kan gelet op Aanwijzing 174, vierde lid, onderdeel a, gerechtvaardigd worden. Er worden namelijk ongewenste publieke nadelen voorkomen.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Naar boven