Bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld Ede, Parklaan

Logo Ede

Op donderdag 28 januari 2016 heeft de gemeenteraad van Ede het bestemmingsplan ‘Ede, Parklaangewijzigdvastgesteld. Dit vastgestelde bestemmingsplan heeft nummer NL.IMRO.0228.BP2015EDEO0001-0301.

Inzage

U kunt het plan en de daarbij behorende stukken van donderdag 11 februari tot en met woensdag 23 maart 2016 inzien bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu in Raadhuis Publiekszaken, Raadhuisplein 3 in Ede. Voor openingstijden zie www.ede.nl/openingstijden. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar het nummer (088) 116 9900.

Online kunt u terecht op www.ede.nl/bekendmakingen

Hier vindt u deze bekendmaking terug en een directe link naar het plan. Daarnaast kunt u het plan inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl.

Gebied en gevolg

De Parklaan loopt gedeeltelijk over de bestaande Edeseweg, Bennekomseweg en Klinkenbergerweg in Ede. Een deel van de Parklaan is geheel nieuw. Dat stuk weg loopt tussen de afslag Ede-Wageningen (A12) en de Edeseweg bij Hoekelum én over de Kazerneterreinen van de Klinkenbergerweg naar de N224.

De afgelopen jaren is het verkeer in Ede flink toegenomen. De komende jaren zullen er nog meer auto’s, fietsers en voetgangers bij komen. Want op het Enka-terrein en op de Kazerneterreinen worden ruim 3.000 woningen gebouwd. Ook komen er veel nieuwe bedrijven en voorzieningen rond het nieuwe station. Met het oog op de verkeersveiligheid, leefbaarheid én de toegankelijkheid van Ede is aanleg van de Parklaan noodzakelijk. Als de Parklaan niet wordt aangelegd, neemt het verkeer op de Klinkenbergerweg, de Tooroplaan en de Zandlaan aanzienlijk toe (stijging tot 50%). Op wegen als de Nieuwe Kazernelaan en de Eikenlaan verdubbelt het verkeer zelfs. Ook ontstaan er files op de Bennekomseweg en de Edeseweg.

Mili eu Effect R apport (MER)

Er is een tweetal aanvullingen op het MER Ede-Oost en Spoorzone opgesteld ten behoeve van het bestemmingsplan Ede, Parklaan. De aanvullingen bevatten meer gedetailleerde milieu-informatie over de gekozen ontsluitingsstructuur van de Parklaan. De resultaten uit deze aanvullingen alsmede het advies van de Commissie voor de m.e.r. zijn verwerkt in het definitieve besluit. Het MER, de aanvullingen daarop en het advies van de commissie liggen tevens bij het bestemmingsplan ter inzage.

Wijzigingen op de verbeelding, planregels en de toelichting

Bij de vaststelling zijn wijzigingen aangebracht op het plan zoals dat in ontwerp ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen betreffen samengevat het volgende:

1. Geluidsscherm doortrekken Nieuwe Kazernelaan

Ter hoogte van de Nieuwe Kazernelaan 1 tot en met 47 in Ede wordt een geluidswerende voorziening gerealiseerd naar aanleiding van een aantal ingediende zienswijzen. De al voorziene geluidswerende voorziening wordt ter plaatse doorgetrokken. De afbeelding met de locatie van deze voorzieningen (bijlage 2 bij de regels) is aangepast.

2. Geluidsscherm doortrekken langs A12

De geluidswerende voorziening ten zuiden van de A12 en langs de nieuw aan te leggen Parklaan wordt ten bate van de woningen aan de Hoekelumse Brinkweg in Ede doorgetrokken. Dit is mede naar aanleiding van een aantal ingediende zienswijzen. De afbeelding met de locatie van deze voorzieningen die is gevoegd bij de regels (bijlage 2 bij de regels) is aangepast.

3. Borgen maatregelen natuurcompensatie Gelders Natuurnetwerk

Naar aanleiding van een ingebrachte zienswijze worden de te nemen maatregelen voor wat betreft natuur planologisch beter geborgd, in zowel artikel 14 ‘Algemene aanduidingsregels’ evenals artikel 5 ‘Natuur’. De verbeelding is hier tevens op aangepast.

4. Borgen realiseren van fauna(verbindings-)voorzieningen in de vorm van hop-overs

Naar aanleiding van een ingebrachte zienswijze worden de te nemen maatregelen voor wat betreft flora en fauna planologisch beter geborgd. Als gevolg hiervan is artikel 4 ‘Groen’ aangepast.

5. Afslag Arnhemseweg/pannenkoekenhuis De Langenberg

De eigenaar van het pannenkoekenhuis heeft tijdens de zienswijzenperiode aangegeven dat hij graag een afslag wil behouden vanaf de N224 naar zijn restaurant toe. In het bestemmingsplan is planologisch gezien deze betreffende afslag naar de Arnhemseweg en tevens het pannenkoekenhuis al mogelijk. De verbeelding, de regels en de toelichting hoeven hier niet op te worden aangepast.

6. Afsluiting doorgaand autoverkeer Buurtmeesterweg vanaf de Nieuwe Kazernelaan

Een aantal bewoners van de Buurtmeesterweg in Ede heeft tijdens de zienswijzenperiode aangegeven dat zij (meer) overlast (zullen) ervaren bij de aanleg van de Parklaan. Zij menen dat het doorgaande autoverkeer vanaf de Nieuwe Kazernelaan meer gebruik zal maken van de route over de Buurtmeesterweg in plaats van over de Arnhemseweg. Het voornemen van de gemeente is om de Buurtmeesterweg af te sluiten voor doorgaand autoverkeer. Er zal met de omwonenden in overleg worden gegaan waar precies in de straat deze afsluiting zal moeten plaatsvinden. Het is wel nodig om hiervoor een verkeersbesluit te nemen.

7. Verkeersmaatregel Berkenlaan

ABEO heeft tijdens de zienswijzenperiode voorgesteld om de Berkenlaan eenzijdig af te sluiten. Zij stellen voor om het Noordelijk deel van de Berkenlaan af te sluiten voor autoverkeer.

Het afsluiten van de Berkenlaan acht de gemeente verkeerskundig mogelijk. De gemeente ziet echter geen voordelen in het afsluiten van de Berkenlaan ter hoogte van de Kazernelaan, aangezien er op de Berkenlaan alleen bestemmingsverkeer voor de Berkenlaan en de Kazernelaan rijdt. De gemeente ziet wel voordelen in het afsluiten van het oostelijk deel van de Berkenlaan voor autoverkeer ter hoogte van de Klinkenbergerweg. Het is wel nodig om hiervoor een verkeersbesluit te nemen. Bij het opstellen van het definitief ontwerp van dit deel van de Parklaan wil de gemeente deze maatregel graag bespreken met de bewoners van deze delen van de Berkenlaan en de Kazernelaan.

8. Fiets- en ruiteroversteek ter hoogte van de Edeseweg en Hoekelumse Brinkweg

De fiets- en ruiteroversteek ter hoogte van de Edeseweg en de Hoekelumse Brinkweg in Bennekom wordt naar aanleiding van een ingebrachte zienswijze verkeerskundig gezien verbeterd door het aanbrengen van een middengeleider. Dit is planologisch al mogelijk in het bestemmingsplan. De verbeelding, toelichting en regels hoeven hier niet op te worden aangepast. Wel wordt de toezegging gedaan dat deze verbetering daadwerkelijk zal worden gerealiseerd.

9. Het aanbrengen van geluidsreducerend asfalt op het wegvak Klinkenbergerweg/Emmalaan ter hoogte van de Albertstunnel

Als gevolg van een aantal ingediende zienswijzen wordt geluidsreducerend asfalt toegepast op de Klinkenbergerweg, ter hoogte van de kruising Emmalaan. De afbeelding met de exacte locatie (bijlage 2 bij de regels) is aangepast.

Daarnaast is op een aantal plaatsen de toelichting redactioneel en tekstueel ambtshalve aangepast, verduidelijkt en/of geactualiseerd.

Voor de exacte wijzigingen verwijzen wij u naar het vastgestelde bestemmingsplan en de bijbehorende Nota van wijzigingen die als bijlage bij het bestemmingsplan is gevoegd.

Beroep

Bent u belanghebbende? Dan kunt u tijdens de inzageperiode schriftelijk beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit kan alleen wanneer u op tijd een zienswijze op het ontwerpplan heeft ingediend, of aan kunt tonen dat u hiertoe redelijkerwijs niet in staat bent geweest, of wanneer u bezwaar heeft tegen de wijziging van het vastgestelde plan ten opzichte van het ontwerpplan.

Daarnaast kunt u gedurende deze periode een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de genoemde afdeling. Zonder dat treedt het vastgestelde plan in werking direct na afloop van de beroepstermijn. Als naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Zowel het beroepsschrift als het verzoek om voorlopige voorziening stuurt u naar: Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Crisis- en herstelwet

Op deze procedure is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat betekent dat belanghebbenden in het beroepschrift de beroepsgronden moeten aangegeven. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in een eventueel beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Ede, 10 februari 2016.

Naar boven