Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 2 december 2016, nr. 2017731, houdende wijziging van de Regeling recht inschrijving aktes centraal testamentenregister in verband met een verlaging van dit recht

De Minister van Veiligheid en Justitie;

Gelet op artikel 4, tweede lid, van de Wet op het centraal testamentenregister

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1 van de Regeling recht inschrijving aktes centraal testamentenregister wordt ‘€ 6,50 ’ vervangen door: € 5,50.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

’s-Gravenhage, 2 december 2016

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

TOELICHTING

Artikel 4, eerste lid, van de Wet op het centraal testamentenregister bepaalt dat ter dekking van de kosten van het testamentenregister voor de inschrijving van een notariële akte een recht wordt geheven. In de praktijk is gebleken dat het tarief, zoals dat is vastgesteld per 1 januari 2013, hoger ligt dan nodig is om de kosten van het systeem te dekken. Het uitgangspunt is echter dat het recht kostendekkend is. De KNB heeft daarom aangegeven dat het huidige tarief tijdelijk nog lager kan worden vastgesteld, zodat het ontstane surplus sneller naar de burger terugvloeit.

Met deze regeling wordt uitvoering gegeven aan het artikel 4, tweede lid, van de Wet op het centraal testamentenregister, dat bepaalt dat het tarief en de wijze van inning voor de inschrijving van een akte in het testamentenregister bij ministeriële regeling wordt vastgesteld. Deze regeling voorziet in de vaststelling van een nieuwe hoogte van het recht. Deze regeling is afgestemd met de KNB.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven