Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 29 november 2016, nr. WJZ/16185278, houdende wijziging van de Regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied vogelgriep Biddinghuizen 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 9 van Richtlijn 89/662/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 11 december 1989 inzake veterinaire controles in het intracommunautaire handelsverkeer in het vooruitzicht van de totstandkoming van de interne markt (PbEG 1989, L395); artikel 10, eerste lid, van Richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG 1990, L 224); Richtlijn 2005/94/EG van de Raad van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40/EEG (PbEU 2006, L 10), en de artikelen 17, 18, 30, eerste en derde lid, 31 en 32 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied vogelgriep Biddinghuizen 2016 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid is het vervoer van gevogelte afkomstig van een bedrijf buiten het toezichtsgebied ten behoeve van de slacht toegestaan, indien:

    • a. de dieren rechtstreeks worden vervoerd naar Gecombineerde Pluimvee Slachterijen (G.P.S.) B.V., gevestigd te Nunspeet, met gebruikmaking van de route, bedoeld in bijlage 3, onderdeel A, of naar Slachthuis Tomassen Duck-To B.V., gevestigd te Ermelo, met gebruikmaking van een van de routes, bedoeld in bijlage 3, onderdeel B,

    • b. het vervoer plaatsvindt overeenkomstig een goedgekeurd hygiëneprotocol,

    • c. voldaan wordt aan de voorwaarden, bedoeld in artikel 23, tweede lid, van richtlijn 2005/94/EG,

    • d. het vervoer plaatsvindt op de dag dat de dieren worden geslacht, en

    • e. het vervoer door de exploitant van het slachthuis ten minste een dag voorafgaand aan de dag van de geplande slacht aan de minister is gemeld, onder vermelding van het bedrijf van herkomst en het kenteken van het vervoermiddel waarmee de dieren worden vervoerd.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid is het vervoer van consumptie-eieren toegestaan indien:

    • a. de eieren rechtstreeks worden vervoerd naar het pakstation NIVE, te Nunspeet,

    • b. het vervoer plaatsvindt overeenkomstig een goedgekeurd hygiëneprotocol, en

    • c. voldaan wordt aan de voorwaarden, bedoeld in artikel 26, tweede lid, onderdeel a, van richtlijn 2005/94/EG.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl, en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet in werking.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 29 november 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: de Secretaris-Generaal M.R.P.M. Camps

BIJLAGE

BIJLAGE 3 ROUTEBESCHRIJVING CORRIDOR

A. Corridor voor Gecombineerde Pluimvee Slachterijen (G.P.S.) B.V., Oosteinderweg 104, 8072 PD Nunspeet.

  • 1. A28 afrit 15 Nunspeet Epe.

  • 2. Eperweg volgen in noordwestelijke richting tot aan Oenenburgerweg.

  • 3. Oenenburgerweg volgen in noordelijke richting tot aan N310.

  • 4. N301 in noordoostelijke richting volgen tot aan Bovenweg.

  • 5. Bovenweg in oostelijke richting volgen tot Oosteinderweg

  • 6. Oosteinderweg volgen in zuidelijke richting tot aan slachterij GPS (Oostereinderweg 104).

B. Corridor voor Slachthuis Tomassen Duck-To B.V., Fokko Kortlanglaan 116, 3853 KH, Ermelo.

  • 1. Komend vanaf Utrecht op de A28 afrit 11 Harderwijk Zuid.

  • 2. Buitenbrinkweg in oostelijke richting volgend tot aan Horsterweg.

  • 3. Horsterweg volgen in noordelijke richting tot aan Horloseweg.

  • 4. Horloseweg volgen in oostelijke richting overgaand in Fokko Kortlanglaan tot aan afslag Fokko Kortlanglaan.

  • 5. Fokko Kortlanglaan volgend in noordoostelijke richting tot aan slachterij Tomassen (Fokko Kortlanglaan 116).

of

  • 1. Komend vanaf Zwolle op de A28 afrit 12 Harderwijk

  • 2. N303 volgen in zuidelijke richting tot rotonde Groene Zoomweg.

  • 3. Groene Zoomweg volgen in zuidwestelijke richting tot rotonde Kolbaanweg.

  • 4. Kolbaanweg volgen in zuidoostelijke richting tot Julianalaan.

  • 5. Julianalaan volgen in westelijke richting tot Fokko Kortlanglaan

  • 6. Fokko Kortlanglaan volgend in noordoostelijke richting tot aan slachterij Tomassen (Fokko Kortlanglaan 116).

TOELICHTING

In het najaar van 2016 hebben meerdere lidstaten melding gedaan van hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 bij wilde watervogels. Daarbij hebben zich ook in Nederland gevallen voorgedaan van besmetting van wilde watervogels en hobbymatig gehouden vogels. In verband hiermee is de Regeling preventie vogelgriep 2016 vastgesteld waarmee landelijk preventieve maatregelen zijn getroffen zoals een afscherm- en ophokplicht voor gevogelte en een bezoekersregeling.

Op 26 november 2016 is een uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza (hierna: HPAI) ofwel vogelgriep geconstateerd bij een pluimveebedrijf in Biddinghuizen (gemeente Dronten) in Flevoland. HPAI is een besmettelijke dierziekte, die tot hoge sterftecijfers kan leiden bij vogels en kan in sommige gevallen worden overgedragen op mensen (zogenoemde zoönose). Het isoleren van de gevonden besmettingshaard en het voorkomen van verdere verspreiding van de ziekte is daarom van het grootste belang.

Uit het oogpunt van de bestrijding van HPAI en het voorkomen van verdere uitbraken van deze ziekte is de Regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied vogelgriep Biddinghuizen 2016 (verder: regeling) ingesteld, waarbij een beschermings- en toezichtsgebied (BT-gebied) is aangewezen rond de besmette locatie in Biddinghuizen. Dat zijn de gebieden met een straal van respectievelijk 3 km en 10 km rond het besmette bedrijf, waarbij het toezichtsgebied wordt ingesteld rondom het beschermingsgebied. In deze gebieden gelden diverse maatregelen.

Deze regeling bevat voornamelijk voorschriften ten aanzien van handelingen met dieren en producten die afkomstig zijn van, worden vervoerd naar of aanwezig zijn in een inrichting.

De huidige situatie levert een belemmering op voor twee pluimveeslachterijen. Deze bevinden zich aan de grens van het toezichtgebied. Uit de screening en het testen van de risicovolle contacten van het besmette bedrijf blijken geen aanwijzingen te zijn voor andere besmettingen, waardoor het veterinair verantwoord is om onder voorwaarden de slachterijen aan te wijzen voor de slacht van gevogelte afkomstig van bedrijven buiten het BT-gebied. Door deze twee slachterijen aan te wijzen in de regeling kan het vervoer van gevogelte afkomstig van een bedrijf buiten het BT-gebied ten behoeve van de slacht onder voorwaarden plaatsvinden. De voorwaarden zijn in het betreffende artikel opgenomen.

De consumptie-eieren afkomstig van pluimveelegbedrijven uit het BT-gebied kunnen nu niet worden vervoerd. Uit de screening en het testen van de risicovolle contacten van het besmette bedrijf blijken geen aanwijzingen te zijn voor andere besmettingen, waardoor het veterinair verantwoord is om onder voorwaarden consumptie-eieren te vervoeren naar een aangewezen eierpakstation. Door het aanwijzen van het eierpakstation NIVE te Nunspeet kunnen deze eieren rechtstreeks van de legbedrijven naar het eierpakstation worden vervoerd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: de Secretaris-Generaal M.R.P.M. Camps

Naar boven