Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘De Steeg’; gemeente Rheden

Logo Rheden

Burgemeester en wethouders van Rheden maken bekend dat het bestemmingsplan De Steeg 2015 op 26 januari 2016 gewijzigd is vastgesteld door de gemeenteraad.

Inhoud bestemmingsplan

Het bestemmingsplan omvat het dorp De Steeg. Een aantal stroken grond langs de IJssel, voorheen gelegen in het bestemmingsplan Landelijk Gebied, zijn bij het bestemmingsplan voor dorp getrokken.

Het plan is overwegend conserverend van aard waarbij de bestaande mogelijkheden zijn geactualiseerd. Op een aantal punten heeft dit geleid tot aanpassingen ten opzichte van het voorgaande plan.

Het bestemmingsplan stelt nu onder andere een maximum aan het aantal woningen per bouwvlak, kent een regeling voor kamerbewoning, en in stedenbouwkundig waardevolle zones is er een andere regeling voor de goot- en bouwhoogtes, erfafscheidingen en het parkeren. De mogelijkheid tot het uitoefenen van een bedrijf of beroep aan huis is verruimd. Voor de kerk aan de Hoofdstraat 15 en het perceel Boecoplaan 1 worden de gebruiksmogelijkheden verruimd. Verder worden ook de mogelijkheden van het centrale gedeelte van de Hoofdstraat iets flexibeler van aard. Tenslotte worden ruimere gebruiksmogelijkheden geboden voor het Prinses Amaliaplein.

Het bestemmingsplan is afgestemd op de recent vastgestelde structuurvisie voor De Steeg.

Gewijzigde vaststelling

Het bestemmingsplan is op een aantal onderdelen door de gemeenteraad gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. De wijziging heeft in hoofdlijnen betrekking op de volgende onderdelen:

  • Het aanpassen en toevoegen van enkele begripsbepalingen.

  • Het aanpassen van de bestemmingsregels bij Maatschappelijk – 2 ten behoeve van het toestaan van aan de instelling gelieerde zorgwoningen bij een instelling.

  • Het aanpassen van de regeling voor parkeren in de stedenbouwkundig waardevolle zone. Het parkeren naast de woning vóór het verlengde van de voorgevellijn is alsnog toegestaan.

  • Het nader afstemmen van de planregeling voor de kerk locatie Hoofdstraat 15 en naastgelegen pastorie op de gebruikswensen, zoals het bieden van kantoorfaciliteiten, kleinschalige welzijnsactiviteiten, vergader- en congresfaciliteiten, voortzetten religieuze activiteiten.

  • Het nader afstemmen van de planregeling voor de locatie Boecoplaan 1 op (mogelijke) gebruikswensen, zoals de kantoorfunctie.

  • Het opnemen van mogelijkheden voor de zelfstandige woonfunctie op de locatie Oversteeg 12 conform de mogelijkheden uit het voorheen geldende bestemmingsplan.

  • Het verduidelijken van de regeling voor niet-gesprongen explosieven in die zin dat wordt aangegeven waarin een over te leggen rapport moet voorzien.

  • Het opnemen van een vergunningenstelsel voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden (voorheen: aanlegvergunningenstelsel) op de locatie Parkweg 15 conform de regeling uit het voorheen geldende bestemmingsplan.

  • Het aanpassen van het vlak waarbinnen bijgebouwen bij de locaties Oversteeg 18 en

    Oversteeg 20 mogen worden gebouwd. Het vlak wordt iets verschoven en groter voor meer flexibiliteit ten aanzien van de uiteindelijke situering. Het aantal bijgebouwen en de maximale oppervlakte van een bijgebouw worden daarbij evenwel niet aangepast.

De exacte beschrijving van de wijzigingen is opgenomen in de Nota van wijzigingen welke bij de stukken ter inzage wordt gelegd.

Ter inzage

Het bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 11 februari 2016 tot en met 24 maart 2016, ter inzage in het gemeentehuis bij de balie van het Klantcontactcentrum te De Steeg.

U kunt het bestemmingsplan met de bijbehorende stukken in elektronische vorm raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website selecteert u het tabblad ‘een plan bekijken’ en vervolgens ‘Bestemmingsplannen’, waarna u het bestemmingsplan kunt oproepen door onder Locatie of Naam de gevraagde gegevens in te vullen. U kunt ook gebruikmaken van het planidentificatienummer NL.IMRO.0275.BPST2015-VA01.

 

Beroep

Met ingang van 12 februari 2016 tot en met 24 maart 2016 kan beroep worden ingesteld door:

  • -

    een belanghebbende die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • -

    een belanghebbende die aantoont dat hij of zij redelijkerwijze niet in staat is geweest een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad naar voren te brengen;

  • -

    iedere belanghebbende voor zover het beroep zich richt op de wijzigingen die gemeenteraad heeft aangebracht bij de vaststelling van het bestemmingsplan.

Het beroepschrift moet worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE DEN HAAG. Het instellen van beroep schort de werking van het besluit niet op.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking op 25 maart 2016, tenzij binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

 

Voor het indienen van beroep en voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

 

De Steeg, 10 februari 2016

Naar boven