START INZAGE ONTWERP ‘REGIONALE WOONVISIE PARKSTAD LIMBURG INCLUSIEF ONDERDEEL GEMEENTE KERKRADE 2017-2021’

Logo Kerkrade

Openbare bekendmaking inzage ontwerp ‘Regionale Woonvisie Parkstad Limburg, inclusief het onderdeel gemeente Kerkrade , 2017-2021’

Burgemeester en wethouders van Kerkrade maken bekend dat het ontwerp van de ‘Regionale Woonvisie Parkstad Limburg, inclusief het onderdeel gemeente Kerkrade, 2017-2021’ gedurende zes weken ter inzage ligt vanaf 8 december 2016.

Regionale visie met lokale uitwerking

De acht gemeenten binnen de Stadsregio Parkstad Limburg, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal, werken samen aan het opstellen van een nieuwe regionale woonvisie.

Het ontwerp van de ‘Regionale Woonvisie Parkstad Limburg’ bestaat uit een regionaal gedeelte dat voor alle acht de Parkstadgemeenten identiek is en voor het totale grondgebied van de Parkstadgemeenten geldt.

Daarnaast is er voor iedere gemeente een lokale doorvertaling gemaakt dat geldt voor het grondgebied van de betreffende gemeente.

Aanleiding

De gemeenten werken samen om de woon- en leefomgeving in de regio Parkstad Limburg te verbeteren. Belangrijk hierbij is het in balans brengen van vraag en aanbod op de woningmarkt. Er zijn meerdere trends en ontwikkelingen die invloed hebben op de woningmarkt. Onder andere de (toekomstige) afname van huishoudens en inwoners, de veranderende verhouding koop- en huurwoningen, de verouderde woningvoorraad en de toenemende behoefte van het aantal zorggeschikte woningen. Verder is de regelgeving vanuit de Rijksoverheid veranderd, waardoor woningcorporaties een andere rol hebben gekregen en mensen met een zorgvraag langer zelfstandig moeten blijven wonen. Ook het energetisch verbeteren van woningen is een belangrijke ontwikkeling. Kortom, de opgaven op de woningmarkt gaan enerzijds over aantallen en anderzijds over kwaliteit.

Doel

De nieuwe regionale woonvisie met de lokale uitwerking per Parkstadgemeente, vormt het kader om de komende jaren te investeren in onze lokale en regionale woningmarktopgaven. De kwantitatieve opgaven (het terugdringen van onze woningvoorraad en plancapaciteit) waarover in de afgelopen jaren afspraken gemaakt zijn, worden in deze visie ook kwalitatief uitgewerkt.

Daarnaast vormt deze woonvisie het integrale beleidsdocument waarin wordt aangegeven hoe we als gemeente en regio, samen met onze partners in het wonen (o.a. woningcorporaties, bewoners, ontwikkelaars, zorg- en welzijnsorganisaties) de opgaven op de woningmarkt gaan aanpakken.

Ter inzage

Het ontwerp ‘Regionale Woonvisie Parkstad Limburg, inclusief het onderdeel gemeente Kerkrade, 2017-2021’ ligt van donderdag 8 december 2016 tot en met woensdag 18 januari 2017 voor een ieder ter inzage bij het vakloket ‘Bouwen, Wonen, Leefomgeving’ van het Stadskantoor, Markt 33, 6461 EC Kerkrade. Inzage is enkel mogelijk na telefonische afspraak via het algemeen telefoonnummer van de gemeente: 14 045.

Het ontwerp ‘Regionale Woonvisie Parkstad Limburg, onderdeel gemeente Kerkrade, 2017-2021’ kan ook digitaal worden ingezien via de gemeentelijke website www.kerkrade.nl onder de knop ‘Wonen en Leven’ bij het thema ‘Bouwen en Wonen’.

Indienen inspraakreacties

Gedurende de genoemde termijn kan door iedereen een inspraakreactie worden ingediend.

Schriftelijke reacties kunnen worden ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders van gemeente Kerkrade, Postbus 600, 6460 AP Kerkrade.

Voor het indienen van een mondelinge inspraakreactie kunt u tijdens de inzagetermijn contact opnemen met het Klant Contact Centrum op het telefoonnummer 14 045. De behandelende ambtenaar neemt vervolgens contact op met degene die een mondelinge inspraakreactie naar voren wil brengen.

Vervolg

Na de ter inzage periode zal de gemeenteraad geïnformeerd worden over de inspraakreacties. De gemeenteraad zal worden gevraagd, met inachtneming van de ingediende reacties, de ‘Regionale Woonvisie Parkstad Limburg, inclusief het onderdeel gemeente Kerkrade, 2017-2021’ vast te stellen.

De vastgestelde versie zal na het besluit van de gemeenteraad bekend worden gemaakt. Deze versie is voor inwoners niet direct bindend. Er zal dan ook geen bezwaar- en beroepsmogelijkheid volgen na de raadsvaststelling.

Kerkrade, 7 december 2016

Het college voornoemd,

J.J.M. Som, burgemeester,

H.J.M. Coumans MPM, secretaris.

Naar boven