Ontwerp bestemmingsplan Literatuurwijk en ontwerpbesluit Hogere Waarden Wet Geluidhinder De Binderij.

Logo Almere

Burgemeester en wethouders maken bekend dat voor het gebied Literatuurwijk een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid. Ten behoeve van dit bestemmingsplan wordt tevens een besluit Hogere Waarden op grond van de Wet Geluidhinder voor De Binderij voorbereid. Het ontwerp bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken, waaronder het ontwerp besluit hogere waarden, met ingang van donderdag 1 december 2016 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage (tot en met woensdag 11 januari 2017).

Wat houdt het plan in?

Het bestemmingsplan betreft het woongebied Literatuurwijk en het bedrijventerrein De Binderij. Het plangebied ligt ingesloten tussen de Hogering, de spoorlijn, de Hollandsedreef, de Havendreef en de bedrijventerreinen Gooisekant en De Uitgeverij.

Het bestemmingsplan ‘Literatuurwijk’ is voornamelijk een actualisatieplan, waarin het bestaande toegestane gebruik en bebouwingsmogelijkheden zijn vastgelegd. In het plangebied bevinden zich enkele panden voor maatschappelijke voorzieningen die leeg staan of mogelijk op korte termijn leeg komen. Voor deze panden is niet alleen het huidige/voormalige gebruik bestemd, maar zijn de ruimere planologische mogelijkheden uit de nu nog geldende bestemmingsplannen overgenomen om eventuele herontwikkeling mogelijk te maken. Daarnaast bevinden zich op de Binderij twee kantoorpanden die al langere tijd kampen met leegstand. Voor deze panden is de mogelijkheid voor een transformatie naar wonen opgenomen. Verder wordt op De Binderij functiemenging mogelijk gemaakt. Dit betekent dat er naast bedrijven en kantoren ook andere werkfuncties zoals (semi) maatschappelijke voorzieningen en dienstverlening zijn toegestaan.

Ontwerp besluit Hogere Waarden Wet Geluidhinder

Om het ombouwen van De Binderij 65 en 67 tot woningen, de realisatie van nieuwe bedrijfswoningen en de vestiging van eventuele geluidgevoelige maatschappelijke functies op De Binderij mogelijk te maken is het nodig om af te kunnen wijken van de wettelijke voorkeursgrenswaarde voor het geluid van het spoor en de Hollandsedreef. Dit kan door het vaststellen van hogere waarden voor (een deel van) De Binderij. Het ontwerp besluit hogere waarden houdt in dat voorgesteld wordt hogere waarden vast te stellen van maximaal 63 dB vanwege het railverkeer en van maximaal 54 dB vanwege het wegverkeer.

Inloopavond

Om kennis te nemen van het ontwerp bestemmingsplan wordt op woensdag 14 december 2016, van 19 tot 21 uur, een informatiebijeenkomst (inloopavond) gehouden in het gebouw de Sfinx aan de Binderij 67. Zowel medewerkers van de gemeente zijn hierbij aanwezig voor een nadere toelichting en het beantwoorden van vragen over het bestemmingsplan, als ook de initiatiefnemers van de plannen voor de Binderij 67 en het gemeentelijke aanjaagteam transformatie kantoren.

Hoe kunt u op het ontwerp besluit hogere waarden reageren?

Van donderdag 1 december 2016 tot en met woensdag 11 januari 2017 kunnen belanghebbenden schriftelijk (geen-email) zienswijzen op het ontwerp besluit hogere waarden indienen.

U kunt uw zienswijzen richten aan het college van burgemeester enwethouders, postbus 200, 1300 AE Almere, o.v.v. ’ontwerp besluit hogere waarden De Binderij’.

Het is ook mogelijk uw zienswijze mondeling in te dienen. In dat geval kunt u een afspraak maken via het secretariaat van DSO/ROM op telefoonnummer 14036 (vraag naar het secretariaat van de afdeling ROM).

Hoe kunt u reageren op het ontwerp bestemmingsplan?

Van donderdag 1 december 2016 tot en met woensdag11 januari 2017 kan een ieder schriftelijk (geen email) of mondeling zijn zienswijze op het ontwerp bestemmingsplan indienen.

U kunt uw zienswijze richten aan: de gemeenteraad van Almere, Postbus 200, 1300 AE Almere, o.v.v. ontwerp bestemmingsplan Literatuurwijk.

Het is ook mogelijk uw zienswijze mondeling in te dienen. In dat geval kunt u een afspraak maken via het secretariaat van DSO/ROM op telefoonnummer 14036 (vraag naar het secretariaat van de afdeling ROM).

Waar kunt u het plan inzien?

Het papieren ontwerp bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken, waaronder het ontwerp besluit hogere waarden, ter inzage in het stadhuis, Stadhuisplein 1 bij de afdeling Burgerzaken. Vraag naar het bestemmingsplan bij een van de medewerkers van deze afdeling. U kunt het ontwerp bestemmingsplan en het ontwerp besluit hogere waarden inzien op de volgende tijden:

• maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur;

• donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur.

Voor vragen over het bestemmingsplan kunt u terecht bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving in het stadhuis, Stadhuisplein 1. Hier kunt u alleen op afspraak terecht. U kunt een afspraak maken via www.almere.nl/afspraak of telefonisch op telefoonnummer 14036.

De digitale versie is in te zien via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure en via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0034.BP2J02-on01 Het is mogelijk het plan op het stadhuis digitaal in te zien. Vraag hiernaar bij een van de medewerkers van de afdeling Burgerzaken.

De bestanden van het bestemmingsplan kunt u downloaden op: https://plannen.almere.nl/manifest.asp?PLAN=NL.IMRO.0034.BP2J02-on01

Naar boven