Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 28 november 2016, nr. IENM/BSK-2016/251942, tot wijziging van de Regeling tarieven Spoorwegwet 2012 in verband met de wijziging van de tarieven voor VVRV-examens voor het jaar 2017

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 91 van de Spoorwegwet;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Artikel 15 van de Regeling tarieven Spoorwegwet 2012 komt te luiden:

Artikel 15

  • 1. Voor de examinering van de vastgestelde eisen inzake algemene kennis en vaardigheden van een machinist, bedoeld in artikel 50, tweede lid, onder a, en artikel 51a, eerste lid, onder c, van de wet, is een tarief verschuldigd als opgenomen in onderstaande tabel:

    Profiel machinist

    module: Vergunning theorie

    € 200,–

    module: Algemeen theorie

    € 200,–

    module: Reizigers beperkt bevoegd (BB) en volledig bevoegd (VB) (inclusief praktijkexamen)

    € 200,–

    module: Goederen beperkt bevoegd (BB) en volledig bevoegd (VB) (inclusief praktijkexamen)

    € 200,–

    module: Veiligheidscommunicatie praktijk

    € 400,–

    Profiel machinist (ERTMS)

    module: ERTMS algemeen theorie

    € 200,–

    module: ERTMS algemeen simulatie

    € 400,–

    module: Dual Signalling theorie

    € 200,–

    module: Dual Signalling simulatie

    € 400,–

    module: HSL-Zuid theorie

    € 200,–

    module: HSL-Zuid simulatie

    € 400,–

    module: Betuweroute A15 of Havenspoorlijn theorie per module

    € 100,–

    module: Betuweroute A15 of Havenspoorlijn simulatie per module

    € 200,–

    module: ERTMS algemeen theorie; aanvulling voor in België ERTMS bevoegde machinisten

    € 100,–

  • 2. Voor de examinering van de vastgestelde eisen inzake specifieke vakkennis van de spoorvoertuigen en de hoofdspoorweginfrastructuur van een machinist, bedoeld in artikel 51a, vierde lid, onder b, van de wet, is een tarief verschuldigd als opgenomen in onderstaande tabel:

    materieelexamen per materieelsoort

    € 25,–

    wegkennisexamen per baanvak

    € 25,–

  • 3. Voor de examinering van de vastgestelde eisen inzake algemene kennis, bekwaamheid en ervaring van een rangeerder, wagencontroleur of treindienstleider, bedoeld in artikel 50, eerste lid, onder a, van de wet, is een tarief verschuldigd als opgenomen in onderstaande tabel:

    Profiel rangeerder

    module: Algemene vakkennis theorie

    € 200,–

    module: Samenstellen en begeleiden van treinen theorie

    € 200,–

    module: Samenstellen en begeleiden van treinen praktijk

    € 679,–

    module: Veiligheidscommunicatie praktijk

    € 400,–

    Profiel wagencontroleur

    module: Basisbekwaamheden theorie

    € 200,–

    module: Vervoer gevaarlijke stoffen RID/VSG categorie 2 theorie

    € 200,–

    module: Basisbekwaamheden en Vervoer gevaarlijke stoffen RID/VSG categorie 2 praktijk

    € 679,–

    module: Veiligheidscommunicatie praktijk

    € 400,–

    Profiel treindienstleider

    module: Basisbekwaamheden treindienstleider volledig bevoegd theorie

    € 500,–

    module: Basisbekwaamheden treindienstleider volledig bevoegd praktijk

    € 400,–

    module: Basisbekwaamheden treindienstleider minimaal bevoegd theorie

    € 500,–

    module: Basisbekwaamheden treindienstleider minimaal bevoegd praktijk

    € 400,–

    module: Veiligheidscommunicatie praktijk

    € 400,–

  • 4. Voor het Examen Nederlandse taal en spoorse termen, verband houdende met de examinering, bedoeld in de artikelen 50, eerste lid, onder a, 50, tweede lid, onder a, 51a, eerste lid, onder c, en 51a, vierde lid, onder b, van de wet, is een tarief verschuldigd van € 500,–.

  • 5. Voor de examinering en jaarlijkse professionalisering, verband houdende met de erkenning van een examinator als bedoeld in artikel 7, vierde lid, van het Besluit spoorwegpersoneel 2011, is een tarief verschuldigd als opgenomen in onderstaande tabel:

    praktijk examinator (initieel examen)

    € 1000,–

    professionalisering voor Praktijkexaminatoren (elk jaar, verplichte deelname)

    € 500,–

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Doel

Deze regeling wijzigt artikel 15 van de Regeling tarieven Spoorwegwet 2012. In dit artikel staan de tarieven voor het aanvragen van examens bij de stichting voor Veiligheid en Vakmanschap Rail Vervoer (hierna: VVRV). De VVRV neemt namens de minister van Infrastructuur en Milieu examens af voor spoorwegpersoneel.

De wijzigingsregeling strekt enerzijds tot uniformering van de aanduiding van de verschillende examens en modules. Door deze aanpassingen komen de namen van de behaalde examens overeen met de in de spoorsector gehanteerde benaming. Anderzijds wijzigt de regeling ook materieel een aantal onderdelen van artikel 15. Hieronder wordt enkel op die laatste categorie ingegaan.

In het tweede lid is bij Profiel machinist (ERTMS) een examen toegevoegd dat ‘Aanvulling voor in België ERTMS bevoegde machinisten’ heet. Dit examen is een vereenvoudigd examen voor machinisten die in België reeds bevoegd zijn om met ERTMS (European Rail Traffic Management System) te rijden. Deze machinisten zouden in de oude situatie, ondanks hun kennis van het ERTMS-systeem, € 600,– moeten betalen. Dat werd door de partijen uit de spoorsector als onevenredig en onnodig gezien. Dit examen is op basis van wederkerigheid tot stand gekomen, dat wil zeggen dat ook Nederlandse machinisten die op basis van Nederlandse examens bevoegd zijn om met ERTMS te rijden in België niet ‘het volle pond’ hoeven te betalen.

In het vierde lid zijn twee tarieven vervallen. Het betreft tarieven voor modules die inmiddels in de andere artikelleden staan. Ook het tarief voor het inzien van een examen is geschrapt.

Ten slotte is het verhoogde tarief voor een zogenaamde ‘spoedaanvraag’ (voorheen in het zesde lid) vervallen. De werkwijze rond aanvragen van examens is zodanig veranderd dat een aanmelding voor een examen dat binnen twee maanden dient plaats te vinden niet meer leidt tot extra kosten voor de VVRV. Een verhoogd tarief is daarom niet vereist.

Financiële gevolgen

Deze regeling leidt niet tot toename van administratieve of andere financiële lasten. Voor aanvragers van de ‘aanvulling voor in België ERTMS bevoegde machinisten’ leidt de regeling tot lagere kosten.

Inwerkingtreding

Op grond van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten treden ministeriële regelingen in werking met ingang van 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Bekendmaking geschiedt uiterlijk twee maanden voor inwerkingtreding.

In deze regeling is afgeweken van de minimumtermijn van twee maanden tussen publicatie en inwerkingtreding. Sectorpartijen zijn, vanwege hun directe betrokkenheid bij de VVRV, op de hoogte van deze wijzigingsregeling. Bovendien heeft het merendeel van de wijzigingen geen gevolgen voor de praktijk van de sectorpartijen. Ten slotte hebben aanvragers van examens voor het rijden met ERTMS voor machinisten die in België reeds bevoegd zijn met ERTMS te rijden baat bij snelle inwerkingtreding van deze regeling vanwege het lager vastgestelde tarief voor deze aanvragen.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Naar boven