VERKEERSBESLUIT ten behoeve van het instellen van een woonerf op de Lijsterbeshof te Goirle

Logo Goirle

Nummer 2016-004815

 

Formeel kader

De bevoegdheid om op gemeentelijke wegen verkeersbesluiten te kunnen nemen, is geregeld in de Wegenverkeerswet 1994 (art 18, lid 1d) en daarin opgedragen aan het college van Burgemeester en Wethouders die deze bevoegdheid hebben gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Realisatie en Beheer van de gemeente Goirle.

Bij het nemen van een verkeersbesluit wordt rekening gehouden met de bepalingen van:

- Wegenwet;

- Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

- het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

- het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

- Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens.

 

Advisering

Op grond van artikel 24 van het BABW worden verkeersbesluiten genomen na overleg met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. Dit is het politiekorps Zeeland - West Brabant, district Tilburg, team west.

 

Doel

De Lijsterbeshof is een woonhofje waaraan 10 woningen grenzen. Dit hofje is nooit ontworpen op de aanwezigheid van gemotoriseerd verkeer, echter is dit in het verleden wel toegestaan. Door het ontbreken van een duidelijke weginrichting of verkeersregel wordt het plein niet altijd effectief gebruikt en kan het parkeren van voertuigen hinder opleveren voor de bereikbaarheid van percelen. Het is noodzakelijk passende verkeersregels in te stellen die het gewenste gedrag op het pleintje verduidelijken. Het verkeersbesluit richting zich op:

• Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

• Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

• Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

 

Afweging

In de huidige situatie geldt in de Lijsterbeshof een maximum snelheid van 30 km/uur en maakt deel uit van een grotere 30 km/uur zone. In een woonerf gelden bijzondere verkeersregels, namelijk: voetgangers mogen de wegen over de volle breedte gebruiken, bestuurders mogen binnen het erf niet sneller rijden dan 15 km/uur en parkeren is alleen toegestaan op die plaatsen die als zodanig zijn aangeduid of aangegeven.

 

Weginrichting woonerf

De Lijsterbeshof, waarop dit verkeersbesluit betrekking heeft, voldoet al voor een groot deel aan de noodzakelijke weginrichting die verbonden is aan een woonerf. De Lijsterbeshof heeft een verblijfsfunctie omdat doorgaand verkeer niet mogelijk is. Stapvoets rijden volgt redelijkerwijze uit de huidige weginrichting. Ook wordt de indruk vermeden dat de weg is verdeeld in een rijbaan en een trottoir door middel van hoogteverschillen of het gebruik van ander bestratingsmateriaal.

Op de Lijsterbeshof is nog geen heldere aanduiding van parkeerplaatsen. Ook is de ingang van het erf is niet als uitritconstructie vormgegeven. Dit kan echter eenvoudig worden aangepast waardoor de weginrichting past bij de gestelde verkeersregels.

 

Parkeersituatie Lijsterbeshof

In de huidige situatie wordt er al geparkeerd op de Lijsterbeshof. Dit gebeurt echter niet gestructureerd. Hierdoor kan het gebeuren dat er hinder ontstaat met betrekking tot de bereikbaarheid van percelen, voor zowel bewoners als hulpdiensten.

Het is wenselijk de parkeersituatie te structureren. Door het aanduiden van parkeervakken wordt het parkeergedrag gestructureerd. Binnen een woonerf mag er immers alleen in aangeduide parkeervakken worden geparkeerd.

Ook kunnen er door het structureren meer voertuigen geparkeerd worden in het hofje, zodat er voor iedere woning een parkeerplaats beschikbaar is.

 

Conclusie

Aangezien de weginrichting en het gedrag dat past bij een woonerf al voor een groot deel van toepassing zijn op de Lijsterbeshof , leidt het instellen van een woonerf aldaar niet tot onevenredige benadeling van de belangen van de bewoners en passanten.

 

Besluit

De Lijsterbeshof wordt aangewezen als woonerf. Hiervoor zullen verkeersborden G5 en G6, van bijlage 1 van het RVV 1990, geplaatst worden, zoals aangegeven op de tekening behorende bij dit verkeersbesluit.

 

 

 

 

 

Openbare bekendmaking

Dit besluit wordt na ondertekening gepubliceerd in de digitale 'Staatscourant' en in het 'Goirles Belang'. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van de gemeente Goirle, postbus 17, 5050 AA Goirle. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom bezwaar wordt gemaakt

Goirle, 9 november 2016

Met vriendelijke groet,

namens het college van burgemeester en wethouders,

Simon van der Putten

afdelingshoofd Realisatie en Beheer

Naar boven