Verkeersbesluit tot plaatsing onderborden 05.00 -12.00 uur in de Binnenstad van Groningen 

Logo Groningen

Bezoekadres

Gedempte Zuiderdiep 98

Postadres

Postbus 7081

9701 JB Groningen

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van Burgemeester en Wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voorzover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW hebben wij advies gevraagd aan de Politie Eenheid Noord Nederland District Groningen Afdeling Verkeersondersteuning over maatregel en plaatsing. De maatregel is conform het advies van de Politie Eenheid Noord Nederland District Groningen Afdeling Verkeersondersteuning. Het advies is bijgevoegd.

Besluit

Gelet op artikel18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om voor de volgende straten de bestaande tijdvensters van 05.00 – 11.00 en 18.00 – 20. 00 uur te wijzigen in één tijdsvenster van 05.00-12.00: Carolieweg, Folkingestraat, Grote Markt, Herestraat, Hoogstraat, Oosterstraat, Poelestraat, Peperstraat , Schoolstraat tussen Poelestraat en perceel 6,Vismarkt, Tussen de Beide Markten, Zwanestraat, Stoeldraaierstraat, Westerkade, Gelkingestraat, Pelsterstraat tussen Vismarkt en Pelsterdwarsstraat, Haddingestraat tussen Vismarkt en Pelsterdwarsstraat en de secundaire rijbaan Gedempte Zuiderdiep noordzijde.

Motivering

De binnenstad van Groningen heeft als belangrijkste winkel- en uitgaansgebied van Noord-Nederland een enorme aantrekkingskracht. De drukte neemt de komende jaren verder toe: de stad groeit en de afhankelijkheid van de regio voor wat betreft de voorzieningen in Stad wordt groter. Naast winkelen en horecabezoek wordt ons stadshart steeds vaker gebruikt als plek om te werken, te studeren, af te spreken, of simpelweg om er te zijn. Deze concentratie van stedelijke functies gaat gepaard met een groeiende vraag naar goederen en diensten. Dit heeft gevolgen voor de bevoorrading van winkels en horeca, maar ook van bedrijven en dienstverleners. Groningen kent weliswaar venstertijden waarbinnen deze ondernemingen bevoorraad mogen worden, maar uit onderzoek (Hanzehogeschool, maart/april 2015) en eigen waarnemingen blijkt dat leveranciers zich niet of nauwelijks aan deze tijden (kunnen) houden.

Het grotendeels autoluwe karakter garandeert het leef- en verblijfsklimaat van de binnenstad en is een belangrijke voorwaarde voor een economisch vitale stad. Echter, de voortdurend veranderende smeltkroes van activiteiten en verkeersbewegingen leidt tot oncomfortabele drukte en gevaarlijke situaties. Om dit in de toekomst te voorkomen en bovendien ook efficiënte logistieke oplossingen te stimuleren, zijn nieuwe beleidsregels voor stadsdistributie noodzakelijk, zodat we het vracht- en bestelverkeer in het venstertijdengebied slimmer en beter kunnen reguleren en bundelen. In verband met deze beleidswijziging is het noodzakelijk om de onderborden te vervangen door onderborden waarop de nieuwe venstertijden van 05.00 - 12.00 uur staan vermeld.

Besluit

Wij besluiten op grond van bovenvermelde overwegingen tot het aanbrengen van de onderborden OB201p uit Bijlage 1, RVV 1990.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op https://gemeente.groningen.nl/bezwaar-maken-en-beroep-indienen. Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling Juridische Zaken, telefoon (050) 367 74 83.

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval:

  • -

    uw naam, adres en telefoonnummer

  • -

    de datum waarop u het bezwaar indient

  • -

    het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee)

  • -

    waarom u het niet eens bent met het besluit

  • -

    uw handtekening.

Let op: het bezwaarschrift moet u indienen binnen zes weken na de

dagtekening van dit besluit. Dat is de datum die u bovenaan deze brief vindt.

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Het college van burgemeester en wethouders

Postbus 30026

9700 RM Groningen

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Groningen,

namens hen,

concerndirecteur Groningen,

namens deze,

E.A. Tollenaar

teamleider, directie Ruimtelijk Beleid en Ontwerp

Naar boven