Inleiding

Logo Heeze-Leende

Op 24 augustus 2016 ontvingen wij een verzoek om ontheffing van de geldende aslastbeperking op een gedeelte van de Ronde Bleek.

Verzoek om ontheffing

Het verzoek betreft het volgende:

  • -

    Ontheffing van de aslastbeperking geldend op route zoals weergegeven op het overzichtskaartje ‘Afvoerroute’ voor vrachtwagens die zorgen voor aanvoer van materiaal bestemd voor het bedrijf;

  • -

    Ontheffing van de aslastbeperking geldend op de route zoals weergegeven op het overzichtskaartje ‘Afvoerroute’ voor de afvoer van zand door middel van vrachtwagens.

Op de gehele Ronde Bleek geldt een aslastbeperking van 4,8 ton. Er wordt een ontheffing aangevraagd voor onbepaalde tijd.

Bevoegdheid

Het bevoegd gezag kan op basis van Artikel 87 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) ontheffing verlenen. Artikel 19 van de Wegenverkeerswet bepaalt dat het college van burgemeester en wethouders bevoegd is om verkeersbesluiten te nemen.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders besluit op grond van artikel 87RVV 1990 de gevraagde ontheffing:

  • -

    te verlenen voor vrachtwagens met een ladingen benodigde goederen die noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering binnen het bedrijf op de locatie Ronde Bleek 2a te Sterksel tot het moment dat er een grote reconstructie plaatsvindt aan de weg bijvoorbeeld in het kader van groot onderhoud;

  • -

    te weigeren voor het verbod voor voertuigen met een grotere aslast dan 4,8 ton voor de afvoer van zand afkomstig van de bedrijfslocatie.

Motivering van het besluit

Beschrijving huidige situatie

Op de locatie Ronde bleek 2 bevindt zich een viskwekerij en een opslag van zand van ongeveer 75.000 m3.

Volgens het vigerende bestemmingsplan heeft de bedrijfslocatie de bestemming ‘Agrarisch – Agrarisch bedrijf’ met functieaanduiding ‘Viskwekerij’. De bedrijfslocatie mag worden gebruikt voor activiteiten welke nodig zijn voor het in werking hebben van de aanwezige viskwekerij.

Voor de viskwekerij is een oprichtingsvergunning Wet Milieubeheer (nu Wet Algemene Bepaling Omgevingsrecht) verleend en diverse meldingen geaccepteerd op basis van het voormalige artikel 8.19 Wet milieubeheer. Uit de aanvraagformulieren blijkt dat de activiteiten van het bedrijf zijn:

  • -

    landbouwactiviteiten;

  • -

    viskwekerij;

  • -

    opslag van diverse producten zoals diesel, zuurstof, stookolie en chemicaliën.

Ten behoeve van de realisering van de benodigde vijvers voor de viskwekerij is een ontgrondingsvergunning verleend. In 2012 is de ontgrondingsvergunning verlopen.

Verbod

Het instellen van een verkeersverbod is bedoeld om negatieve gevolgen van verkeersbewegingen te voorkomen. Voor bepaalde verkeersbewegingen is het mogelijk om ontheffing te verlenen van het verbod.

Aan- en afvoerbewegingen ten behoeve van de bedrijfsvoering

Voor de bedrijfsvoering van de viskwekerij is o.a. zuurstof, diesel, stookolie, chemicaliën nodig. Dit volgt uit onder andere uit de oprichtingsvergunning Wet milieubeheer. Voor de bedrijfsvoering van de viskwekerij zijn bepaalde aan- en afvoerbewegingen noodzakelijk.

Het besluit om een aslastbeperking in te stellen dateert uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. In de loop der jaren zijn vrachtwagens groter en dus zwaarder geworden. Wij zijn van mening dat een verbod er niet toe mag leiden dat het onmogelijk is om de bedrijfsactiviteiten uit te voeren. Om deze reden verlenen wij medewerking aan het verlenen van een ontheffing.

Aan- en afvoerbewegingen met betrekking tot opslag zand

De opslag van het zand is een overblijfsel van de ontgronding die op de bedrijfslocatie heeft plaatsgevonden voor de realisatie van visvijvers. Na het vervallen van de ontgrondingsvergunning hebben er geen ontgrondingsactiviteiten meer plaatsgevonden. De zandopslag maakt volgens ons geen onderdeel uit van de reguliere bedrijfsvoering. Dit blijkt onder andere uit de vigerende vergunningen en meldingen verleend op basis van de Wet milieubeheer (nu Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht) en het vigerende bestemmingsplan. Wij zien het afvoeren van zand als een incidentiele activiteit. Het afvoeren stopt op het moment dat al het zand uit de opslag is afgevoerd. Voor ons is dit een reden om geen ontheffing voor onbepaalde tijd te verlenen.

Ook de later ingediende aanvullende stukken zorgen er niet voor dat ons standpunt wijzigt. De aangeleverde stukken komen uit de tijd dat de ontgrondingsvergunning in werking was. Volgens de ontgrondingsvergunning zou er een totaal van 1,2 miljoen m3 grond worden afgevoerd. De hoeveelheid opgeslagen grond staat in geen verhouding met de hoeveelheid van 1,2 miljoen m3. Wij zijn van mening dat de situatie ten tijde van de ontgrondingsvergunning niet is te vergelijken met de huidige situatie.

In de aanvullende stukken staat dat het niet is te bepalen hoe snel en wanneer het zand wordt afgevoerd. De reden hiervoor is dat de ontgrondingsvergunning is opgenomen dat het zand door de regionale zandhandel moet worden afgevoerd. Bij het vervallen van de ontgrondingsvergunning is deze verplichting komen te vervallen. Voor ons is dit geen reden om ons standpunt te wijzigen.

Voor elke aannemer is het mogelijk om het zand af te voeren. Hiervoor dient een ontheffing te worden aangevraagd als dit gebeurt met vrachtwagens met een grotere aslast dan 4,8 ton. Bij de behandeling van een dergelijk verzoek maken wij een afweging op basis van de dan geldende wet- en regelgeving en betrekken wij de heersende situatie op dat moment.

Bezwaarclausule

Ingevolge artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking in de Staatscourant bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar.

Na het indienen van een bezwaarschrift kunt u, indien - gelet op de betrokken belangen - onverwijlde spoed dat vereist, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van Rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

U kunt ook digitaal het verzoek om voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening wordt griffierecht in rekening gebracht.

Hoogachtend,

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN HEEZE-LEENDE,

de secretaris, de burgemeester,

mw. drs. P.M.M.H. Hurkmans P.J.J. Verhoeven

Naar boven