Voorrangsregeling nieuwe zijweg Broekstraat in Mierlo

Logo Geldrop-Mierlo

Het college van Burgemeester en Wethouders

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

 

Op de plaats van de voormalige varkensstallen van het perceel Broekstraat 26-28 in Mierlo zijn nieuwe woningen in aanbouw. In totaal komen er vier nieuwe woningen, naast de twee bestaande woningen. Deze woningen worden via een nieuwe zijweg ontsloten op de Broekstraat, waardoor het verkeer in de Broekstraat voorrang moet verlenen. Dit zorgt af en toe voor verkeersonoverzichtelijke situaties, omdat de nieuwe zijweg niet goed zichtbaar is. Ook vanuit de omgeving zijn, met name door dhr. Jan van Gennip, hierover al vragen ingekomen.

 

Huidige verkeersituatie

 

Het voormalige varkensbedrijf werd via een eigen uitrit ontsloten op de Broekstraat. Nu de varkensstallen zijn gesloopt en de eerste woning is opgeleverd en een tweede in aanbouw is er een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd. Het verkeer, komend vanuit Mierlo, moest, tot voor kort, voorrang verlenen. Inmiddels is deze bebording veiligheidshalve wel aangebracht, zonder dat hiervoor al een verkeersbesluit is genomen.

 

Gewenste verkeersituatie

 

Het is gewenst dat het verkeer op de Broekstraat voorrang heeft ten opzichte van het verkeer vanuit de zijstraat, omdat er relatief beperkt zicht is op de nieuwe zijstraat door de aanwezige bomenrij en de hoge tuinbeplanting.  Hierdoor is het voor het wegverkeer lastig om tijdig te reageren om verkeer van rechts. Via het instellen van een voorrangsregeling moet het verkeer komende vanaf de nieuwe zijweg altijd voorrang verlenen.

 

Er zullen haaientanden worden aangebracht en er zal een voorrangsbord worden geplaatst. In de Broekstraat wordt het verkeer via bebording erop gewezen dat er sprake is van een voorrangskruispunt, waarbij het verkeer in de Broekstraat voorrang heeft.

 

Juridisch kader

 

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

 

Afstemming politie

 

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie, die op 11 november 2016 hierover een positief advies heeft afgegeven. Het instellen van de betreffende voorrangsregeling komt de verkeersveiligheid aldaar ten goede.

 

Dit verkeersbesluit is op 17 november 2016 genomen met het oog op een goede doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Op  23 november 2016 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

 

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Voorrangsregeling nieuwe zijweg Broekstraat’, VKB2016-09, d.d. 14 september 2016.

 

Motivering / Belangenafweging

 

Motivering wegenverkeerswet

 

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

 

Doelstelling

 

De maatregel is vooral bedoeld voor verbetering van de verkeersveiligheid. Tevens komt dit de doorstroming van het verkeer ten goede.

 

Belangenafweging

 

Deze maatregel zorgt voor een duidelijke verkeersituatie voor alle weggebruikers. Voor de aanwonenden is het ook logisch dat zij voorrang moeten verlenen, omdat het niet echt een volwaardige zijweg betreft, maar de ontsluiting van een klein woonerfje van maximaal vijf woningen. Er zijn verder geen belangen in het geding.

 

 

BESLUIT

Bebordingsplan

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst worden op de volgende locaties (conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Voorrangsregeling nieuwe zijweg Broekstraat (tekeningnummer VKB2016-09)’ d.d. 14 september 2016:

 

  • 1.

    Het plaatsen van het bord model B04 ter hoogte van de woning Broekstraat 38 (in de richting van Mierlo) om aan te geven dat het volgende kruispunt een voorrangskruispunt is met een zijweg van links;

  • 2.

    Het plaatsen van het bord model B05 direct na de woning Broekstraat 26 (komend vanuit Mierlo) om aan te geven dat het volgende kruispunt een voorrangskruispunt is met een zijweg van rechts;

  • 3.

    Het plaatsen van het bord model B06 alsmede het aanbrengen van haaientanden voor de aansluiting van de zijweg op de Broekstraat om aan te geven dat het verkeer voorrang moet verlenen aan bestuurders op de kruisende weg.

 

Geldrop, 17 november 2016

Namens deze,

Gabriel van Houtert

Senior Ontwerp

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven