Instellen gedeeltelijk parkeerverbod Oudvensestraat

Logo Geldrop-Mierlo

 

Het college van burgemeester en wethouders

Overwegingen ten aanzien van het besluit

 

Aanleiding

 

Vanuit de Oudvensestraat komen al langere tijd meldingen van aanwonenden over parkeeroverlast. Dit wordt met name veroorzaakt door bezoekers van de sportterreinen aan het Oudven. Op piekmomenten is de beschikbare parkeercapaciteit niet voldoende, zodat veel bezoekers hun auto langs de Oudvensestraat parkeren. Hierdoor kunnen omwonenden soms moeizaam hun perceel verlaten en zijn de sportverenigingen en woningen slecht bereikbaar voor de hulpdiensten. Ook is de Oudvensestraat een doorgaande en vrij intensief gebruikte fiets- en wandelroute, zodat geparkeerde auto’s vrij snel verkeersgevaarlijke situaties opleveren.

 

Huidige verkeersituatie

 

Het sportpark wordt door een drietal sportverenigingen gebruikt, de hockeyclub, de korfbalvereniging en de lopersgroep. Sinds kort maakt ook de schutterij Sint Catherina en Sint Barbara gebruik van het sportpark. Met name de hockeyclub maakt de laatste jaren een flinke groei door, zodat de meeste overlast ook veroorzaakt wordt door bezoekers van de hockeyclub.

 

Tijdens de piekmomenten bij de sportclubs, in de avonduren en in het weekeinde, biedt de parkeerplaats bij de sportvelden te weinig parkeergelegenheid, zodat de bezoekers soms aan beide zijden van de Oudvensestraat hun auto’s parkeren. De meeste overlast wordt ter hoogte van de huisnummers 20, 24 en 15 ervaren, direct na de parkeerplaats. Met name ter hoogte van huisnummer 24, gelegen in de bocht, is de Oudvensestraat dermate smal dat auto’s vaak voor meer dan de helft op de openbare weg zijn geparkeerd.

 

De Oudvensestraat is vrij smal, ruim 3m breed met aan weerzijden bermen van wisselende breedte. Dit bemoeilijkt de doorstroming van het (fiets)verkeer en zorgt voor veel overlast voor de omwonenden. Hierdoor ontstaan ook verkeersgevaarlijke situaties voor met name het kwetsbare fietsverkeer.

 

Gewenste verkeersituatie

 

Via het instellen van een parkeerverbod in de Oudvensestraat kan dit grotendeels worden voorkomen. Dit parkeerverbod geldt in het grootste deel van de Oudvensestraat aan één zijde en op het smalste stuk aan beide zijden. Hierdoor kunnen omwonenden op een verkeersveiliger manier hun perceel verlaten en wordt de bereikbaarheid voor hulpdiensten verbeterd. Ook wordt het fietsverkeer beter beschermd en is er meer ruimte om elkaar te passeren.

 

Het parkeerverbod aan het oostelijk deel van de Oudvensestraat loopt vanaf huisnummer Oudvensestraat 10a (140m ten zuiden van het sportpark) tot iets voorbij Oudvensestraat 24 (50m ten noorden het sportpark). De woningen in dit deel van de Oudvensestraat zijn allen aan oostzijde van de weg gelegen, zodat het logisch is om aan deze zijde het parkeerverbod in te stellen. Ook is er, zeker op het eerste deel aan de westzijde enige ruimte in de berm aanwezig om de auto te parkeren. Op deze wijze kunnen de aanwonenden altijd hun perceel op een goede manier verlaten.

 

Ter hoogte van huisnummer 24 geldt het parkeerverbod aan beide zijden van de weg, omdat hier ook in de bermen nagenoeg geen ruimte is. Voorbij huisnummer 24 is er iets meer ruimte. Hier is er ook nog een kleine parkeerplaats aanwezig, die weliswaar met name bedoeld is voor het volkstuinencomplex, maar die bij piekmomenten ook gebruikt kan worden door bezoekers van het sportcomplex.

 

Gebruik openbare parkeerplaatsen bedrijventerrein Oudven aan de Ambachtweg

 

Via verwijsbordjes zullen de bezoekers van het sportpark Oudven worden gevraagd hun auto tijdens de piekmomenten te parkeren op het middenterrein van het bedrijventerrein aan de Ambachtweg. Hier zijn behoorlijk wat openbare parkeerplaatsen beschikbaar. Het bedrijventerrein Oudven grenst direct aan de Oudvensestraat en via een voetpad is het sportpark Oudven op vrije korte afstand alsnog bereikbaar. Naar verwachting is het op het bedrijventerrein in de avonduren en in het weekeinde juist relatief rustig, zodat er voldoende ruimte is om te parkeren.

 

Overleg met hockeyclub

 

Zoals eerder aangegeven wordt de meeste overlast veroorzaakt door de bezoekers van de hockeyclub. Er heeft inmiddels overleg met de hockeyclub plaatsgevonden. Zij konden zich vinden in deze oplossing, mits via een goede verwijzing ervoor wordt zorg gedragen dat de bezoekers de nieuwe parkeerplaatsen kunnen vinden en daarna ook de weg weten te vinden naar het sportpark.

 

Alternatieve oplossingen zijn financieel veel kostbaarder

 

Alternatieve oplossingen zoals het vergroten van het bestaande parkeerterrein, zijn veel lastiger realiseerbaar. Direct aangrenzend aan het huidige parkeerterrein liggen een tweetal akkers, die eerst verworven zouden moeten worden. Ook de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen is kostbaar. Dit geldt ook voor de twee braakliggende bedrijfspercelen, die tegenover de ingang naar het sportpark aanwezig zijn. Op zich is het voorstelbaar dat hier parkeergelegenheid te realiseren is, maar ook deze gronden zijn particulier eigendom.

 

De nu gekozen constructie maakt gebruik van bestaande openbare parkeerplaatsen, waarbij de bezoekers via een vrij korte route over een bestaand wandelpad het sportpark kunnen bereiken. Dit is verreweg de goedkoopste oplossing.

 

Juridisch kader

 

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

 

Afstemming politie

 

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie, die op 27 oktober 2016 hierover een positief advies heeft afgegeven. Wel hebben ze aangegeven dat toezicht en handhaving van het parkeerverbod in handen ligt van de afdeling handhaving van de gemeente Geldrop-Mierlo. Dit geldt zeker voor de piekmomenten wanneer de parkeerdruk het hoogst is, namelijk in de avonduren en de weekenden.

 

Dit verkeersbesluit is op 10 november 2016 genomen met het oog op een goede doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Op  16 november 2016 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

 

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Instellen gedeeltelijk parkeerverbod Oudvensestraat’, VKB2016-05, d.d. 26-10-2016.

 

Motivering / Belangenafweging

 

Motivering wegenverkeerswet

 

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

 

Doelstelling

 

De maatregel is nodig om de veiligheid op de weg te verzekeren alsmede om de weggebruikers (fietsverkeer) en passagiers te beschermen. Ook wordt hiermee de bruikbaarheid van de weg gewaarborgd. Verder ontstaat er, ook tijdens de piekmomenten, voldoende ruimte op de weg, zodat de Oudvensestraat een veiliger weg wordt.

 

Belangenafweging

 

In deze zijn we tegemoet gekomen aan de wensen van de omwonenden, die al langere tijd aangeven veel overlast te ervaren van geparkeerde auto’s in de Oudvensestraat, met name op de piekmomenten. Ook zijn de maatregelen opgesteld met het oog op het (doorgaande) fietsverkeer, die nu ook vaak hinder ondervinden van geparkeerde auto’s en auto’s die nog op zoek zijn naar een parkeerplek. Op de plaatsen waar het kan, blijft echter de mogelijkheid bestaan om langs de weg te parkeren, zodat er sprake is van een evenwichtig besluit. Bovendien wordt via het doorsturen (met behulp van verwijsbordjes) van de bezoekers naar beschikbare openbare parkeerplaatsen aan de Ambachtweg verder tegemoet gekomen aan de belangen van de bezoekers van het sportcomplex. Er is derhalve sprake geweest van een zorgvuldige belangenafweging.

 

 

BESLUIT

Bebordingsplan

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst worden op de volgende locaties (conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Instellen gedeeltelijk parkeerverbod Oudvensestraat” (tekeningnummer VKB2016-05)’ d.d. 26-10-2016’:

 

  • 1.

    Het plaatsen van het bord model E01 ter hoogte van het perceel Oudvensestraat 10a om aan te geven dat vanaf hier (in noordelijke richting) een parkeerverbod aan de oostelijke zijde van de Oudvensestraat van kracht is;

  • 2.

    Het plaatsen van het bord model E01 direct achter de toegang naar het parkeerterrein bij het volkstuinencomplex om aan te geven dat vanaf hier (in zuidelijke richting een parkeerverbod aan de oostelijke zijde van de Oudvensestraat van kracht is;

  • 3.

    Het plaatsen van het bord model E01 met als onderbord ’←→’ ter hoogte van sportcomplex Oudvensestraat om aan te geven dat er een parkeerverbod aan de oostelijke zijde van de Oudvensestraat (zowel in noordelijke als in zuidelijke richting)

  • 4.

    Het plaatsen van het bord model E01 voor het perceel Oudvensestraat 24 (overzijde weg) om aan te geven dat er aan de westelijke zijde van de Oudvensestraat vanaf hier (in noordelijke richting) een parkeerverbod van kracht is;

  • 5.

    Het plaatsen van het bord model E01 voor het perceel Oudvensestraat 11-13-15 om aan te geven dat er aan de westelijke zijde van de Oudvensestraat vanaf hier (in zuidelijke richting) een parkeerverbod van kracht is.

 

Geldrop, 10 november 2016

Namens deze,

Gabriel van Houtert

Senior cluster ontwerp

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

 

Naar boven