Gemeente Bernheze - Vaststelling Bestemmingsplan ‘Zweefvliegveld Vorstenbosscheweg 10 Nistelrode’ – 23 november 2016

Logo Bernheze

Burgemeester en wethoudres maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat in de gemeenteraadsvergadering van 3 november 2016 het bestemmingsplan 'Zweefvliegveld Vorstenbosscheweg 10 Nistelrode' gewijzigd is vastgesteld.

Inhoud

Het plangebied is gelegen aan de Vorstenbosscheweg 10 in Nistelrode. De oppervlakte van het zweefvliegveld wordt wat vergroot, de uitbreiding in oppervlakte is nodig voor de groei van het aantal leden, maar ook voor het afgeven van een verklaring Veilig gebruik luchthaven door de inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Deze verklaring kan nu nog niet worden afgegeven omdat de huidige afmetingen niet voldoende zijn voor alle (zweef)vliegactiviteiten.

De Aeroclub wil de daarvoor noodzakelijke maatregelen voor het verkrijgen van de verklaring Veilig gebruik luchthaven combineren met een upgrading van het zweefvliegveld (uitbreiding van stalling (hangaar), het verbeteren van de ontsluiting en parkeren).

Het bestemmingsplan voorziet in deze plannen.

Wijzigingen

In overleg met de provincie is opnieuw gekeken naar de aantasting van de EHS. Hier is uit gekomen dat ter plaatse van de te verwijderen bosrand aan de noordzijde van het plangebied de structuur EHS op de kaart van de Verordening ruimte gehandhaafd kan blijven. Het huidige natuurbeheertype “productiebos”, wordt ter plaatse van deze langgerekte strook weliswaar vervangen door het natuurbeheertype “kruiden- en faunarijk grasland’’, maar blijft daarbij wel onderdeel van de EHS. Het vormt als zodanig een ecologisch waardevolle overgang als zoom- en mantelvegetatie tussen het grasland van de start- en landingsbaan en het hoogopgaande bos. Daarnaast wordt ook nog een strook van het bosperceel langs de toegang in de noordoostpunt van het plangebied als bos in stand gehouden en zal ook hier de EHS-status gehandhaafd blijven en de bestemming Natuur worden toegekend. Deze wijziging leidt ertoe dat de toelichting, de Notitie Kwaliteitsverbetering (bijlage 4 bij het bestemmingsplan) en de verbeelding op dit onderdeel wordt aangepast.

De volgende paragrafen in de toelichting zijn gewijzigd:

  • Paragraaf 2.2, de alinea m.b.t. de concrete bestemmingsplanwijziging;

  • Paragraaf 3.3.2, onder Zweefvliegveld;

  • Paragraaf 4.3 is aangevuld met een passage inzake woon- en leefklimaat;

  • Paragraaf 4.4 is aangevuld met een passage inzake externe veiligheid

  • Paragraaf 4.7 inzake de M.e.r.-plicht is toegevoegd aan hoofdstuk 4.

Inzage

Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 24 november 2016 gedurende zes weken op afspraak ter inzage in het gemeentehuis aan De Misse 6 te Heesch. Het plan is digitaal raadpleegbaar en te downloaden via de website www.ruimtelijkeplannen.nl

(NL.IMRO.1721.BPZweefvliegveld-vg01).

Beroepsmogelijkheid

Binnen de termijn van inzage kunnen uitsluitend belanghebbenden beroep instellen die:

  • -

    tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben kenbaar gemaakt;

  • -

    redelijkerwijs niet kunnen worden verweten dat zij niet tijdig hun zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • -

    bedenkingen hebben tegen de wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

U kunt uw beroepschrift indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van genoemde Afdeling.

Inwerkingtreding

Het vaststellingsbesluit en daarmee het bestemmingsplan treedt de dag na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend. In dat geval treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Informatie

Met vragen kunt u contact opnemen met de heer M. van den Elsen van het Domein Leefomgeving, telefoonnummer 14 0412.

 

Burgemeester en wethouders van Bernheze

Naar boven