VOORONTWERP BESTEMMINGSPLAN “AANSLUITING A27 EN VERBINDINGSWEG GROOTE HAAR” EN MILIEUEFFECTRAPPORT “GEBIEDSONTWIKKELING GROOTE HAAR”

Logo Giessenlanden

Burgemeester en wethouders van Giessenlanden maken bekend dat het voorontwerp van het bestemmingsplan “Aansluiting A27 en Verbindingsweg Groote Haar” digitaal met ingang van vrijdag 12 februari 2016 tot en met donderdag 24 maart 2016 voor een ieder ter inzage ligt:

  • 1.

    -het voorontwerp bestemmingsplan “Aansluiting A27 en Verbindingsweg Groote Haar”, identificatienummer: NL.IMRO.0689.BP9101-von1;

  • 2.

    -het Milieueffectrapport “Gebiedsontwikkeling Groote Haar”.

 

Gebiedsontwikkeling “Groote Haar”

De gebiedsontwikkeling bestaat uit de realisatie van het regionale bedrijventerrein “Groote Haar”, met een bruto omvang van circa 62,5 ha en ongeveer 37 ha netto uitgeefbaar terrein. Het aan te leggen windmolenpark met maximaal 3 windturbines maakt onderdeel uit van dit bedrijventerrein. Voor het ontsluiten van het bedrijventerrein worden ter hoogte van de verzorgingsplaats Scheiwijk nieuwe op- en afritten op de snelweg A27 gerealiseerd. Tussen de aansluiting op de A27 en het bedrijventerrein wordt een nieuwe verbindingsweg aangelegd, die de nieuwe aansluiting en het bedrijventerrein direct met elkaar verbindt.

 

De gebiedsontwikkeling is gelegen op het grondgebied van zowel de gemeente Giessenlanden als Gorinchem. Het toekomstige bedrijventerrein met een deel van de verbindingsweg ligt op het grondgebied van Gorinchem. Het grootste gedeelte van de verbindingsweg en de nieuwe aansluiting op de A27 zijn gelegen op het grondgebied van Giessenlanden. Om de gebiedsontwikkeling mogelijk te maken, zijn drie voorontwerp bestemmingsplannen en het bijbehorende Milieueffectrapport tegelijkertijd in procedure gebracht:

  • 1.

    één bestemmingsplan voor het bedrijventerrein en het deel van de verbindingsweg op het grondgebied van Gorinchem. Dit bestemmingsplan wordt door de gemeente Gorinchem in procedure gebracht;

  • 2.

    één bestemmingsplan voor het windturbinepark in de noordrand van het bedrijventerrein. Dit bestemmingsplan wordt door de gemeente Gorinchem in procedure gebracht;

  • 3.

    één bestemmingsplan voor de aansluiting op de A27 en het deel van de verbindingsweg, dat op grondgebied van Giessenlanden ligt.

 

Begrenzing en ligging plangebied bestemmingsplan “Aansluiting A27 en Verbindingsweg Groote Haar”

Het plangebied van het bestemmingsplan “Aansluiting A27 en verbindingsweg Groote Haar” heeft een grillig verloop en ligt ten oosten en westen van de A27 in agrarisch gebied. In het noorden loopt het plangebied richting de Dorpsweg in Hoogblokland. Het plangebied wordt aan de zuidzijde begrensd door de gemeentegrens tussen Giessenlanden en Gorinchem.

 

Milieueffectrapport “Gebiedsontwikkeling Groote Haar”

Gelet op de verplichtingen van de Wet milieubeheer is een Milieueffectrapport opgesteld. In het Milieueffectrapport zijn de milieueffecten van de totale gebiedsontwikkeling “Groote Haar” in beeld gebracht. Het gaat hierbij om het bedrijventerrein, het windturbinepark, de verbindingsweg en de aansluiting A27. In het Milieueffectrapport zijn zowel het voornemen, een scenario als een tweetal inrichtingsalternatieven beoordeeld ten opzichte van de referentiesituatie. De referentiesituatie betreft de bestaande situatie (waarin het plangebied grotendeels open agrarisch gebied is) alsmede de autonome ontwikkeling. De beoogde verbreding van de A27 op het traject “Houten - Hooipolder” wordt hierbij beschouwd als autonome ontwikkeling van het plangebied. Het Milieueffectrapport beschrijft de effecten van de volgende milieuaspecten: archeologie, duurzaamheid, externe veiligheid, geluid, geur, landschap & cultuurhistorie, lucht, natuur, slagschaduw verkeer en water. In de passende beoordeling, die in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 is opgesteld, zijn de effecten van de gebiedsontwikkeling “Groote Haar” op Natura 2000-gebieden beoordeeld. De uitkomsten van het Milieueffectrapport zijn gebruikt als onderbouwing van de voorontwerpbestemmingsplannen en zijn dan ook als bijlage bij de drie voorontwerpbestemmingsplannen gevoegd.

 

Ter inzage

Het voorontwerpbestemmingsplan “Aansluiting A27 en verbindingsweg Groote Haar” en het Milieueffectrapport en andere bijlagen liggen vanaf vrijdag 12 februari 2016 tot en met donderdag 24 maart 2016 digitaal ter inzage. U kunt de stukken digitaal inzien bij de balie van het gemeentehuis. Ook kunt u de stukken inzien op de site van www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze site selecteert u het tabblad ‘Bestemmingsplannen’, waarna u de mogelijkheid heeft om het bestemmingsplan op te roepen op het scherm, bijvoorbeeld door in te zoomen op de kaart.

 

Inloopbijeenkomsten gebiedsontwikkeling Groote Haar

Er worden 3 inloopavonden georganiseerd op:

  • 1.

    16 februari 2016: Multifunctioneel centrum “De Lingehof, Harpstraat 1 in Arkel, van 15.30 uur tot 17.30 uur;

  • 2.

    1 maart 2016: Stadhuis Gorinchem, Stadhuisplein 1 in Gorinchem, van 19.30 uur tot 21.30 uur.

  • 3.

    2 maart 2016: Dorpshuis “De Hoeksteen”, Dorpstraat 81A in Hoogblokland, van 19.30 uur tot 21.30 uur.

 

Iedereen kan gedurende de openingstijden binnenlopen, de plannen bekijken en vragen stellen aan de planopstellers. Tijdens de inloopbijeenkomsten wordt op onderstaande momenten een algemene presentatie over de gebiedsontwikkeling “Groote Haar” gegeven:

Presentatie 1 Presentatie 2

Middagsessie (16 februari 2016) 16.00 uur 16.45 uur

Avondsessie (1 en 2 maart 2016) 20.00 uur 20.45 uur

 

U kunt een toelichting op de plannen krijgen en mondeling uw mening of opmerkingen naar voren brengen. Als u wilt, kunt u ter plaatse ook een inspraakreactie tegen de voorontwerp bestemmingsplannen en/of tegen het Milieueffectrapport indienen. Formulieren zijn hiervoor aanwezig.

 

Inspraakreacties

Vanaf vrijdag 12 februari 2016 tot en met donderdag 24 maart 2016 kan door iedereen zowel een schriftelijke als een mondelinge inspraakreactie tegen de voorontwerp bestemmingsplannen en/of tegen het Milieueffectrapport naar voren worden gebracht.

 

Gedurende bovengenoemde ter inzage termijn van 6 weken kan eenieder bij het college zowel mondeling als schriftelijk een inspraakreactie naar voren brengen over dit plan. De schriftelijke inspraakreacties kunnen worden gericht aan het College van de gemeente Giessenlanden, Postbus 1, 4223 ZG Hoornaar. Voor het naar voren brengen van een mondelinge inspraakreactie moet een afspraak worden gemaakt. U kunt hiervoor op werkdagen contact opnemen met de heer J. Joosen, beleidsmedewerker r.o., telefoonnummer 0183 583843 of bij zijn afwezigheid met mevrouw L. Bode.

 

Giessenlanden, 11 februari 2016

Naar boven