Gemeente Enschede, verkeersbesluit, het instellen van een oplaadpunt voor elektrische auto’s nabij Tusveldburg 1

Logo Enschede

Datum: 10 november 2016

Kenmerk: V-2016-5606

Burgemeester en Wethouders van Enschede

Gelet op

Het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), waarbij hun college bevoegd is verklaard tot het nemen, wijzigen en intrekken van besluiten en maatregelen als bedoeld in artikel 15 van de WVW;

Overwegende:

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Belangenafweging en motivering

Uit het oogpunt van:

  • -

    het beschermen van de weggebruikers en passagiers

  • -

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

is het gewenst om twee parkeerplaatsen aan te wijzen als parkeerplaatsen die het opladen van elektrische voertuigen als specifiek doel hebben nabij Tusveldburg 1. Dit door het plaatsen van verkeersbord E4 met als tekst op het onderbord ‘Opladen elektrische voertuigen’ alsmede het onderbord OB504.

Overwegingen

Het is voor het stimuleren van elektrische mobiliteit van belang dat er over een netwerk van elektrische oplaadpunten beschikt kan worden. Om openbare parkeerplaatsen aan te wijzen voor het opladen van elektrische voertuigen, dienen de parkeerplaatsen door middel van een verkeersbesluit specifiek aangewezen te worden. Hiervoor zal een oplaadpaal geplaatst worden in de openbare ruimte; aan deze palen kunnen 2 voertuigen gelijktijdig opladen. Aangezien de behoefte aan deze parkeerplaatsen ten tijde van het nemen van dit besluit beperkt is, zal er nu slechts één vak worden ingericht. Wanneer de behoefte in de toekomst toeneemt kan met het aanpassen van het verkeersbord spoedig een tweede plaats gerealiseerd worden. Hiervoor hoeft dan geen nieuw besluit genomen te worden.

De gereserveerde parkeerplaatsen bij een oplaadpaal mogen door iedereen gebruikt worden om een elektrisch voertuig op te laden. Het is dus geen gereserveerde parkeerplaats voor een specifiek persoon. Het parkeren van niet-elektrische voertuigen en elektrische voertuigen, die niet opladen bij de laadpaal, moeten worden vermeden.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover d.d. 25 oktober 2016 een positief advies uit.

Besluit

Naar boven