Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 november 2016, nr. VO/1086250, tot wijziging van de Regeling resultaatafhankelijke bekostiging vsv vo in verband met het uitsluiten van scholen voor praktijkonderwijs

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 74 van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling resultaatafhankelijke bekostiging vsv vo wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid alsmede de aanduiding ‘1.’ van het eerste lid vervallen.

2. Aan de begripsbepaling voor het begrip ‘school’ wordt na ‘een agrarisch opleidingscentrum’ toegevoegd: en met uitzondering van scholen voor praktijkonderwijs.

B

Artikel 2, tweede lid, komt als volgt te luiden:

  • 2. Het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters wordt berekend op grond van de berekeningswijze in bijlage 1.

C

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt ‘behorende bij artikel 1, tweede lid’ vervangen door: behorende bij artikel 2, tweede lid.

2. De woorden ‘Examen resultaten register’ worden telkens vervangen door het woord: Examenresultatenregister.

3. De zinsnede ‘per vo-school’ wordt telkens vervangen door ‘per school’ en de zinsnede ‘bij de vo-school’ wordt telkens vervangen door: op de school.

ARTIKEL II

De Beleidsregel ontheffing bekwaamheidseisen en bekwaamheidserkenning vo wordt als volgt gewijzigd:

1. De zin ‘De beleidsregel wordt aangehaald als “Beleidsregel ontheffing bekwaamheidseisen en bekwaamheidserkenning vo”’ wordt vervangen door: De beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel ontheffing benoembaarheidsvereisten en bekwaamheidserkenning vo.

2. In bijlage I, onderdeel Praktijkdocent in het praktijkonderwijs, wordt de zinsnede ‘en ten minste 4 jaar werkervaring’ vervangen door: en ten minste vier jaar vakgerichte werkervaring.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 november 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

Op 7 september 2016 is de Regeling resultaatafhankelijke bekostiging vsv vo (de regeling) in werking getreden, waarin de aanvullende bekostiging van scholen in het voortgezet onderwijs (vo) voor de aanpak van voortijdig schoolverlaten (vsv) is neergelegd. De aanvullende bekostiging was voor die tijd geregeld in de Regeling regionale aanpak voortijdig schoolverlaten en prestatiesubsidie voor het voortgezet onderwijs (de oude regeling).

Scholen voor praktijkonderwijs (pro) vallen buiten de reikwijdte van de aanvullende bekostiging voor de aanpak van vsv. De kwalificatieplicht geldt niet voor jongeren die in het bezit zijn van een getuigschrift of een pro-schooldiploma als bedoeld in artikel 29a van de Wet op het voortgezet onderwijs. Dit betekent dat van pro-leerlingen niet wordt verwacht dat zij een startkwalificatie behalen. Zij tellen daarom niet mee in de berekening van het aantal vsv’ers.

Pro-scholen waren in artikel 1 van de oude regeling uitgesloten van de aanvullende bekostiging. Bij het overzetten van de voorschriften naar de regeling is die bepaling per abuis weggevallen. Die omissie wordt met deze wijziging rechtgezet.

Voorts is ook de Beleidsregel ontheffing benoembaarheidsvereisten en bekwaamheidserkenning vo redactioneel gewijzigd. De citeertitel en de eis voor werkervaring voor praktijkdocenten zijn gecorrigeerd.

Omdat het om herstel van een omissie en redactionele verbeteringen gaat, werkt de regeling terug tot en met 1 november 2016.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven