Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 22 november 2016, nr. IENM/BSK-2016/252365, tot wijziging van het Examenreglement voor luchtvarenden 2004 in verband de reparatie van enkele onvolkomenheden alsmede tot wijziging van de Regeling certificering opleidingsinstellingen en goedkeuring opleidingenplannen luchtverkeersdienstverlening en luchtvaartterreininformatieverstrekking en tot intrekking van de Regeling geneeskundige instanties, geneeskundigen en medische verklaringen voor de luchtvaart in verband met het van toepassing worden van verordening (EU) nr. 2015/340

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 14, vijfde lid, 16, eerste en tweede lid, onderdelen d en g, 24a, onderdelen b en d, en 30, tweede lid, van het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Artikel 3 van het Examenreglement voor luchtvarenden 2004 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid vervalt, onder verlettering van de onderdelen d tot en met f tot c tot en met e, onderdeel c.

2. Onderdeel e (nieuw) komt te luiden:

  • e. geldig is voor een schriftelijk militair overbruggingsexamen ATPL(A) Transport, ATPL(A) Jet of ATPL(H)/IR Helicopter.

ARTIKEL II

De Regeling certificering opleidingsinstellingen en goedkeuring opleidingenplannen luchtverkeersdienstverlening en luchtvaartterreininformatieverstrekking wordt als volgt gewijzigd:

A

In de alfabetische rangordening van de begripsbepalingen in artikel 1 wordt ingevoegd:

verordening (EU) nr. 2015/340:

verordening (EU) nr. 2015/340 van de Commissie van 20 februari 2015 tot vaststelling van technische eisen en administratieve procedures met betrekking tot vergunningen en certificaten van luchtverkeersleiders overeenkomstig Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees Parlement en de Raad, tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 923/2012 van de Commissie en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 805/2011 van de Commissie (PB L 63);.

B

In de aanhef van artikel 2 wordt ‘vluchtinformatieverstrekker’ vervangen door: luchtverkeersdienstverlener.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel b, wordt ‘bijlage II bij verordening (EU) nr. 805/2011’ vervangen door: bijlage I, subdeel D, van verordening (EU) nr. 2015/340.

2. In het tweede lid, onderdeel b, wordt ‘als bedoeld in artikel 20, eerste lid, onderdeel c, van het besluit’ vervangen door: bedoeld in artikel ATCO.B.040 van bijlage I, subdeel B, van verordening (EU) nr. 2015/340.

D

In artikel 5, derde lid, wordt ‘bijlage IV bij verordening (EU) nr. 805/2011’ vervangen door: aanhangsel 2 van bijlage II van verordening (EU) nr. 2015/340.

E

In artikel 8, derde lid, wordt ‘bijlage II bij verordening (EU) nr. 805/2011’ vervangen door: bijlage I, subdeel D, afdeling 3, van verordening (EU) nr. 2015/340.

ARTIKEL III

De Regeling geneeskundige instanties, geneeskundigen en medische verklaringen voor de luchtvaart wordt ingetrokken.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017 met uitzondering van artikel I dat in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Algemeen deel

Met deze regeling worden enkele onvolkomenheden in artikel 3 van het Examenreglement voor luchtvarenden 2004 hersteld. Daarnaast wordt de Regeling certificering opleidingsinstellingen en goedkeuring opleidingenplannen luchtverkeersdienstverlening en luchtvaartterreininformatieverstrekking aangepast en wordt de Regeling geneeskundige instanties, geneeskundigen en medische verklaringen voor de luchtvaart ingetrokken. De aanpassing respectievelijk intrekking houdt verband met het met ingang van 1 januari 2017 van toepassing worden van de Verordening (EU) 2015/340 van de Commissie van 20 februari 2015 tot vaststelling van technische eisen en administratieve procedures met betrekking tot vergunningen en certificaten van luchtverkeersleiders overeenkomstig Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees Parlement en de Raad, tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 923/2012 van de Commissie en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 805/2011 van de Commissie (PB L 63). Deze verordening regelt de opleiding, de instandhouding van de vakbekwaamheid en de medische keuring ten behoeve van de certificering van luchtverkeersleiders.

Kosten voor burgers en bedrijven

De wijzigingen ingevolge deze regeling hebben geen gevolgen voor het niveau van de administratieve lasten. Hiermee zijn ook geen extra nalevingskosten voor burgers of bedrijven gemoeid.

Internetconsultatie

Aangezien het reparatiewetgeving betreft en wetgeving die geen noemenswaardige gevolgen heeft voor burgers, bedrijven en instellingen en geen verandering brengt in rechten en verplichtingen, administratieve lasten of uitvoeringslasten, is afgezien van internetconsultatie.

Vaste verandermomenten

De regeling treedt in werking per 1 januari 2017 met uitzondering van artikel I dat reparatiewetgeving betreft.

Artikelsgewijs

Artikel I

In artikel 3 is het tweede lid, onderdeel c, vervallen omdat ingevolge de overgangsbepaling van artikel 9 van verordening (EU) nr. 1178/2011 na 8 april 2016 geen brevetten meer overeenkomstig de regeling JAR-FCL worden afgegeven. Verder vermeldt het tweede lid, onderdeel e (nieuw), tot welke overbruggingsexamens het toelatingsbewijs toegang geeft en niet meer ter verkrijging van welke brevetten deze examens dienen – hetgeen duidelijker is. Deze overbruggingsexamens bieden militaire vliegers de mogelijkheid een brevet voor verkeersvlieger (Air Traffic Pilot Licence) te verkrijgen. Deze brevetten kunnen gelden voor een vliegtuig (A) of voor een helicopter (H).

Artikel II

Artikel II brengt een aantal wijzigingen aan in de Regeling certificering opleidingsinstellingen en goedkeuring opleidingenplannen luchtverkeersdienstverlening en luchtvaartterreininformatieverstrekking.

Met onderdeel A is in artikel 1 een begripsbepaling van ‘verordening (EU) nr. 2015/340’ opgenomen vanwege de verschillende verwijzingen daarnaar in dit artikel. Verder is in onderdeel B het begrip ‘vluchtinformatieverstrekker’ in artikel 2 vervangen door het ruimere begrip ‘luchtverkeersdienstverlener’, omdat het betreffende artikel, ingevolge verordening (EU) nr. 2015/340, tevens op luchtverkeersleiders van toepassing is geworden. Verder zijn in de onderdelen C, D en E van artikel II in de artikelen 3, 5 en 8 van de regeling verwijzingen naar de ingetrokken luchtverkeersleidersverordening (EU) nr. 805/2011 vervangen door verwijzingen naar verordening (EU) nr. 2015/340. Deze verwijzingen betreffen de opleidingseisen, zowel de initiële als de unit-gebonden eisen, voor luchtverkeersleider en het model certificaat. In verordening (EU) nr. 805/2011 stonden deze voorschriften in de bijlagen II en IV van die verordening. In verordening (EU) nr. 2015/340 zijn deze uitgewerkt in bijlage I, subdeel D, en bijlage II, aanhangsel 2, van de laatstgenoemde verordening. Tot slot is in onderdeel C een verouderde verwijzing naar artikel 20 van het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart vervangen door een verwijzing naar een bepaling die ook voor luchtverkeersleiders geldt.

Artikel III

De Regeling geneeskundige instanties, geneeskundigen en medische verklaringen voor de luchtvaart is ingetrokken aangezien hetgeen daarin geregeld werd, te weten het geneeskundig onderzoek klasse 3, de medische keuring voor luchtverkeersdienstverleners, per 1 januari 2017 volledig wordt bestreken door verordening (EU) nr. 2015/340.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Naar boven