Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Westelijke ontsluiting en vaststelling Besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Logo Amersfoort

Burgemeester en wethouders van Amersfoort maken bekend dat, overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, het bestemmingsplan Westelijke ontsluiting en het raadsbesluit voor iedereen ter inzage liggen. Dit bestemmingsplan is op 11 oktober 2016 bij besluitnr. 5212433, gewijzigd vastgesteld door de gemeenteraad.

Tegelijk met het vastgestelde bestemmingsplan ligt, overeenkomstig artikel 110a van de Wet geluidhinder (Wgh), het vastgestelde besluit hogere waarden Wet geluidhinder ook ter inzage. Dit besluit is op 6 september 2016 door burgemeester en wethouders genomen.

Inhoud van het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan Westelijke ontsluiting voorziet in een verbetering van de verkeerskundige ontsluiting en de doorstroming van het verkeer aan de westkant van Amersfoort en maakt een nieuw tracé mogelijk dat loopt vanaf de Stichtse Rotonde, verdiept liggend via het kazerneterrein van de Bernhardkazerne en parallel aan de Aletta Jacobslaan, met een fietsviaduct en een tunnel onder het spoor door en vervolgens via het bestaande wegtracé van de Barchman Wuytierslaan.

Het plangebied is gelegen aan de westzijde van de gemeente Amersfoort en bevindt zich globaal gezien in het gebied dat wordt begrensd door de Amsterdamseweg /Birkstraat aan de noordzijde, de gemeentegrens aan de westzijde, de A28 aan de zuidzijde en bebouwde kom (zuidkant) en spoorlijn Amersfoort -Hilversum (noordkant) aan de oostzijde.

Het bestemmingsplan beslaat het gebied van het tracé zelf, de herinrichting van de Daam Fockemalaan, het terrein van Onze Lieve Vrouwe ter Eem, het terrein van "De Kabouterhut", een deel van het terrein van Dierenpark Amersfoort, een deel van het Sportpark Birkhoven en een deel van het terrein van het Belgenmonument.

Wijzigingen

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan Westelijke ontsluiting heeft de gemeenteraad, zowel naar aanleiding van zienswijzen als ambtshalve, wijzigingen aangebracht aan de toelichting, de regels en de verbeelding van het bestemmingsplan. Deze wijzigingen zijn opgenomen in hoofdstuk 4 van de zienswijzennota die bij het raadsbesluit over het bestemmingsplan is te vinden op de gemeentelijke website en op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. De exacte locatie van deze stukken staat hieronder vermeld.

Hogere waarden

Een aantal woningen ligt binnen de geluidszone van de Daam Fockemalaan, Barchman Wuytierslaan, Soesterweg en Utrechtseweg. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat de voorkeursgrenswaarden worden overschreden. De geluidsbelasting vanwege de wegen bedraagt ten hoogste 57 dB. Gelet hierop heeft het college besloten om voor een 9-tal locaties aan de Daam Fockemalaan, Barchman Wuytierslaan, Soesterweg en Utrechtseweg hogere waarden vast te stellen.

Procedure

Vanaf vrijdag 11 november 2016 ligt het vastgestelde bestemmingsplan Westelijke ontsluiting samen met het Besluit hogere waarden Wet geluidhinder en alle daarbij behorende stukken ter inzage in de publiekshal van het stadhuis, Stadhuisplein 1. Deze stukken kunnen ook worden geraadpleegd via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl (planidentificatienummer: NL.IMRO.0307.BP00093-0301) en via de gemeentelijke website www.amersfoort.nl (bouwen en verbouwen -> plannen in procedure).

Van vrijdag 11 november 2016 tot en met donderdag 22 december 2016 kunnen belanghebbenden die tijdig een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan en/of het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder bij de gemeenteraad respectievelijk het college kenbaar hebben gemaakt, beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage. Deze mogelijkheid staat ook open voor belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest een zienswijze bij de gemeenteraad en/of het college kenbaar te maken of belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de in het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen. Voor de behandeling van een beroepschrift moet griffierecht betaald worden. Ga voor meer informatie over het instellen van beroep en het griffierecht naar http://raadvanstate.nl/onze_werkwijze/bestuursrechtspraak, of bel 070 426 44 26.

De besluiten van de gemeenteraad en het college van Amersfoort treden in werking na afloop van de beroepstermijn. Een beroep schorst de werking van een besluit niet. Daarvoor moet een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Raad van State, afdeling Bestuursrechtspraak, op voornoemd adres.

Crisis- en herstelwet

De aanleg van de Westelijke ontsluiting is aangewezen in bijlage II van de Crisis- en herstelwet (bijlage I, nummer 3.4). Als gevolg daarvan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet op dit bestemmingsplan van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Naar boven