Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 10 november 2016, kenmerk ACM/DE/2016/206517 tot wijziging van de tariefstructuren en voorwaarden als bedoeld in de artikelen 27 en 31 van de Elektriciteitswet 1998, betreffende de introductie van een nieuwe transportcategorie,’t/m 1x10A’ op het ongeschakelde net, met bijbehorende rekencapaciteit en tarifering

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tarievencode elektriciteit wordt als volgt gewijzigd:

A

In de tabel van artikel 2.3.3c wordt in de kolom gewenste aansluitcapaciteit: ‘t/m 1x6A geschakeld net’ vervangen door: ‘t/m 1x6A (geschakeld)’

B

In de tabel van artikel 2.3.3c wordt onder de rij beginnend met: ‘t/m 1x6A’ een nieuwe rij toegevoegd:

In de kolom ‘Gewenste aansluitcapaciteit’ wordt in deze nieuwe rij toegevoegd: ‘t/m 1x10A’

In de kolom ‘Nominale aansluitspanning’ wordt in deze nieuwe rij toegevoegd: ‘0,4 kV’

C

In de tabel van artikel 2.3.3c wordt ‘t/m 3x25A’ vervangen door: ‘1-fase > 1x10A en 3-fase t/m 3x25A’

D

In artikel 3.7.2 onderdeel a. wordt ‘op een geschakeld net’ vervangen door: ‘en met een geschakelde aansluiting’

E

De tabel rekencapaciteit en bijbehorende voetnoten van artikel 3.7.13a worden als volgt gewijzigd:

Afnemerscategorie

Doorlaatwaarde van de aansluiting

Rekencapaciteit [kW]

1

t/m 1x6A geschakeld

0,05

2

1-fase aansluitingen t/m 1x10A

0,5

3

1-fase >1x10A en 3-fase t/m 3x25A

4

4

> 3x25A t/m 3x35A2

20

5

> 3x35A t/m 3x50A

30

6

> 3x50A t/m 3x63A

40

7

>3x63A t/m 3x80A

50

2 Of 3x40A indien een schakelautomaat wordt toegepast.

F

In bijlage A: Standaard elementen per aansluitcapaciteit en straatwerk, wordt de kop ‘A1 gewenste aansluitcapaciteit t/m 1x6A op geschakeld net (figuur 1)’ vervangen door: ‘A1 gewenste aansluitcapaciteit t/m 1x6A geschakeld (figuur 1)’

ARTIKEL II

De Netcode elektriciteit wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 6.3.1 onderdeel a. wordt na ‘ingeval van een onderbreking van de transportdienst ten gevolge van een storing in een net met een spanningsniveau tot en met 1kV’ een opsomming ingevoegd:

  • ‘per aansluiting gelijk aan 1x10A op een net met een spanningsniveau t/m 1 kV: € 0,– bij een onderbreking korter dan 4 uur dan wel € 10,– bij een onderbreking van 4 uur tot 8 uur, vermeerderd met € 5,– voor elke volgende aaneengesloten periode van 4 uur, uit te betalen binnen zes maanden na het herstel van de onderbreking’

B

In artikel 6.3.1 onderdeel a. wordt ‘per aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3x25A’ vervangen door: ‘per 1-fase aansluiting groter dan 1x10A en per 3-fase aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3x25A’

C

In artikel 6.3.1 onderdeel b. wordt na ‘in geval van een onderbreking van de transportdienst ten gevolge van een storing in een net met een spanningsniveau van 1 kV tot 35 kV’ een opsomming ingevoegd:

  • ‘per aansluiting gelijk aan 1x10A op een net met een spanningsniveau t/m 1 kV: € 0,– bij een onderbreking korter dan 4 uur dan wel € 10,– bij een onderbreking van 4 uur tot 8 uur, vermeerderd met € 5,– voor elke volgende aaneengesloten periode van 4 uur, uit te betalen binnen zes maanden na het herstel van de onderbreking’

D

In artikel 6.3.1 onderdeel b. wordt ‘per aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3x25A’ vervangen door: ‘per 1-fase aansluiting groter dan 1x10A en per 3-fase aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3x25A’

E

In artikel 6.3.1 onderdeel c. wordt na ‘ingeval van een onderbreking van de transportdienst ten gevolge van een storing in een net met een spanningsniveau van 35 kV of hoger’ een opsomming ingevoegd:

  • ‘per aansluiting gelijk aan 1x10A op een net met een spanningsniveau t/m 1 kV:€ 0,– bij een onderbreking korter dan 4 uur dan wel € 10,– bij een onderbreking van 4 uur tot 8 uur, vermeerderd mat € 5,– voor elke volgende aangesloten periode van 4 uur, uit te betalen binnen zes maanden na het herstel van de onderbreking’

F

In artikel 6.3.1 onderdeel c. wordt ‘per aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3x25A’ vervangen door: ‘per 1-fase aansluiting groter dan 1x10A en per 3-fase aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3x25A’

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 10 november 2016

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Een belanghebbende die zich met dit besluit niet kan verenigen, kan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt bezwaar maken bij de Autoriteit Consument en Markt. Het postadres is: Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht bevatten. Verder moet het bezwaarschrift de gronden van het bezwaar bevatten. In het bezwaarschrift kan de indiener op grond van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

TOELICHTING

I. Samenvatting

  • 1. Met dit besluit stelt ACM een nieuwe transportcategorie vast. Het betreft de transportcategorie ‘t/m 1x10A’, met bijbehorende rekencapaciteit en tarifering. Op dit moment is ‘t/m 3x25A’ de kleinste aansluiting die continu stroom levert. Er is behoefte aan een kleinere, en daarmee goedkopere, aansluiting die continu stroom geeft. De wens is voornamelijk afkomstig van klanten met een niet-huishoudelijke aansluiting van doorgaans straatmeubilair en nuts-achtige voorzieningen, zoals abri’s, zendmasten en sirenemasten.

II. Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat ACM op 6 juli 2016 heeft ontvangen. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland een transportcategorie toevoegen aan de huidige transportcategorieën, namelijk de ‘t/m 1x10A’. Op dit moment is ‘t/m 3x25A’ de kleinste aansluiting die continu stroom levert. De transportcategorie ‘t/m 1x6A’ is geschakeld en geeft alleen ’s nachts stroom voor straatlantaarns. Er is behoefte aan een kleinere aansluiting die continu stroom geeft. De wens is voornamelijk afkomstig van klanten met een niet-huishoudelijke aansluiting van doorgaans straatmeubilair en nuts-achtige voorzieningen, zoals abri’s zendmasten en sirenemasten. Het gaat om aansluitingen waarbij het opgesteld vermogen substantieel kleiner is dan bij normale huishoudelijke aansluitingen, en die niet uit de voeten kunnen met een de geschakelde ‘t/m 1x6A’ aansluiting op het net.

  • 3. Teneinde een zorgvuldige besluitvorming te waarborgen heeft ACM het voorstel van Netbeheer Nederland op 3 oktober 2016 voor een periode van 3 weken ter inzage gelegd en gepubliceerd op haar internetpagina. Van de terinzagelegging is kennis gegeven in de Staatscourant van 3 oktober 2016. ACM heeft hiermee belanghebbenden in de gelegenheid gesteld zienswijzen te geven op het voorstel. Er zijn geen zienswijzen ingediend bij ACM.

  • 4. ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in de Notificatierichtlijn. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

III. Beoordeling

  • 5. ACM constateert dat er in de praktijk behoefte bestaat aan een kleinere transportcategorie dan ‘t/m 3x25A’ op het ongeschakelde net. De bestaande categorieën voorzien niet in een kleine transportcategorie die permanent stroom levert.

  • 6. Voor de toerekening van kosten is het van belang dat deze nieuwe categorie een duidelijke groep afbakent. ACM is van oordeel dat een transportcategorie van ‘t/m 1x10A’ de huishoudelijke aansluitingen uitsluit en aan de behoefte voldoet van de groep die nut heeft van een dergelijke categorie. Deze groep heeft namelijk een duidelijk lagere piekbelasting van het net dan huishoudelijke gebruikers.

  • 7. Gelet op de gegevens die Netbeheer Nederland heeft overlegd over het gebruik van de aansluiting door de gebruikers die de transportcategorie ‘t/m 1x10A’ zullen afnemen, stelt ACM een rekenpiektarief vast van 500W.

  • 8. ACM acht het redelijk dat de compensatie bij een onderbreking voor de transportcategorie ‘t/m 1x10A’ lager is dan bij de ‘3x25A’ huisaansluiting. De compensatie zou anders in geval van storing te hoog zijn ten opzichte van de jaarlijkse tarieven. ACM acht een bedrag bij een aansluiting op ‘1x10A’ van 10 euro bij een onderbreking van 4 tot 8 uur, vermeerderd met 5 euro voor elke volgende aaneengesloten periode van 4 uur redelijk. Bij een aansluiting op ‘3x25A’ bedragen deze vergoedingen respectievelijk 35 euro en 20 euro.

  • 9. ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 36, eerste en tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998.

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Naar boven