Bekendmaking gewijzigd Rijksinpassingsplan Afsluitdijk en overige besluiten, ministerie van Infrastructuur en Milieu

De minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat het Rijksinpassingsplan Afsluitdijk, de Natuurbeschermingswetvergunning en de Flora- en faunawetontheffing die nodig zijn voor de realisatie van het project Afsluitdijk (gewijzigd), zijn vastgesteld.

De ontwerpen van deze besluiten hebben van 14 mei tot en met 24 juni 2015 ter inzage gelegen. Over deze ontwerpen zijn zienswijzen naar voren gebracht. De ingediende zienswijzen hebben geleid tot wijzigingen in de besluiten. Ook is een aantal ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Voor de beantwoording van de zienswijzen en de motivering van de wijzigingen wordt verwezen naar de Nota van Antwoord Project Afsluitdijk. De besluiten en de Nota van Antwoord liggen van 9 februari tot en met 22 maart 2016 ter inzage op verschillende locaties in het land.

Project Afsluitdijk

Al meer dan tachtig jaar beschermt de Afsluitdijk een groot deel van Nederland tegen overstromingen vanuit zee. Omdat de Afsluitdijk niet meer voldoet aan de huidige eisen voor waterveiligheid is het nodig het dijklichaam en de spui- en schutsluizen te versterken. Ten behoeve van het peilbeheer van het IJsselmeer wordt ook de waterafvoercapaciteit vergroot. Dit gebeurt door het aanbrengen van pompen in het spuicomplex bij Den Oever.

Om de maatregelen te kunnen uitvoeren heeft de minister van Infrastructuur en Milieu het Rijksinpassingsplan Afsluitdijk vastgesteld en de staatssecretaris van Economische Zaken de benodigde vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en de ontheffing op grond van de Flora- en faunawet verleend.

Op het project Afsluitdijk is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de verleende vergunning en ontheffing tegelijkertijd met het rijksinpassingsplan bekend worden gemaakt en ter inzage gelegd.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijzen over het ontwerprijksinpassingsplan of de andere ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht, of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarover geen zienswijzen naar voren hebben gebracht, kunnen van 10 februari tot en met 22 maart 2016 beroep instellen tegen het rijksinpassingsplan, of tegen een ander bovengenoemd besluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Deze rechter beslist in enige instantie over de ingestelde beroepen.

Adres:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • a) uw naam en adres;

  • b) de dagtekening;

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) een opgave van de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Het is ook mogelijk om digitaal beroep in te stellen via het Digitaal Loket van de Afdeling bestuursrechtspraak. Digitaal beroep instellen is uitsluitend mogelijk voor burgers.

Op het rijksinpassingsplan en op de andere bovengenoemde besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Het instellen van beroep schorst de werking van een besluit niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Waar kunt u de besluiten inzien?

Het Rijksinpassingsplan Afsluitdijk, de Natuurbeschermingswetvergunning, de Flora- en faunawetontheffing en de Nota van Antwoord kunt u, evenals het milieueffectrapport en de overige rapporten, downloaden via www.platformparticipatie.nl onder ‘Projecten/Lopende projecten’.

Ook kunt u de stukken van 9 februari tot en met 22 maart 2016 tijdens kantooruren inzien op de volgende locaties:

  • ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6, Den Haag;

  • Rijkswaterstaat Midden-Nederland, Zuiderwagenplein 2, Lelystad;

  • provinciehuis Noord-Holland, Kleine Houtweg 18, Haarlem;

  • provinciehuis Fryslân, Tweebaksmarkt 52, Leeuwarden;

  • gemeentehuis Súdwest-Fryslân, Marktstraat 15, Sneek;

  • gemeentehuis Súdwest-Fryslân, Kerkstraat 1, Bolsward;

  • gemeentehuis Hollands Kroon, De Verwachting 1, Anna Paulowna;

  • gemeentehuis Harlingen, Noorderhaven 86, Harlingen.

Het rijksinpassingsplan is ook te raadplegen op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl via:

planidentificatienummer NL.IMRO.0000.IMip15Afsluitdijk-3000.

Waar vindt u meer informatie?

Op www.deafsluitdijk.nl en www.rijkswaterstaat.nl/projectafsluitdijk vindt u meer informatie over het project.

Daarnaast kunt u bellen met de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 (van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20.00 uur, weekend en feestdagen van 10.00 uur tot 18.30 uur) of via 08008002@rws.nl.

Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij de Directie Participatie, telefoon 070 456 89 99.

Naar boven