Wijzigingsbesluit Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11 van het Bestuursreglement van de Nederlandse Zorgautoriteit;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa wordt gewijzigd als volgt:

A

Na artikel 5 wordt een nieuw artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 5a. Informatie Knooppunt Zorgfraude

De unit Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) is belast met de werkzaamheden voor het IKZ die voortvloeien uit het Convenant houdende afspraken over de samenwerking in het kader van de verbetering van de bestrijding van zorgfraude: Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ).

B

In artikel 8, derde lid, wordt ‘verzoeken krachtens de Wet openbaarheid van bestuur’, vervangen door: beschikkingen krachtens de Wet openbaarheid van bestuur, verdagingsbeschikkingen.

C

Aan artikel 9 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De unitmanager Informatie Knooppunt Zorgfraude is bevoegd voor de uitvoering van werkzaamheden van zijn unit, namens de NZa privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten met inachtneming van de in bijlage 2 opgenomen maxima ten aanzien van de uit de rechtshandelingen voor de NZa voortvloeiende financiële verplichtingen.

D

Onder vernummering van het vierde lid tot vijfde lid, wordt in artikel 10 een nieuw lid ingevoegd, luidende:

  • 4. De unitmanager Informatie Knooppunt Zorgfraude is voor de uitoefening van de werkzaamheden van zijn unit bevoegd, namens de NZa handelingen te verrichten, anders dan besluiten en privaatrechtelijke rechtshandelingen, voor zover het de normale uitoefening van zijn functie betreft.

E

In bijlage 1, onder 2, wordt na de laatste alinea de volgende tekst toegevoegd:

De betreffende partners binnen het samenwerkingsverband Bestuurlijk Overleg Integriteit Zorgsector (BO TIZ) hebben samenwerkingsafspraken gemaakt die zijn vastgelegd in het Convenant houdende afspraken over de samenwerking in het kader van de verbetering van de bestrijding van zorgfraude: Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Deze afspraken zien onder meer op de oprichting van een IKZ en de beheersverantwoordelijkheid van de NZa daarvoor.

Het IKZ is een publiekrechtelijk samenwerkingsverband van de in het convenant genoemde partners die deelnemen aan het samenwerkingsverband BO TIZ. Het IKZ is beheersmatig in de unit IKZ van de NZa ingebed. Het doel van het IKZ zoals opgenomen in het genoemde convenant is het versterken van de integriteit van de zorgsector door het voorkomen en aanpakken van onrechtmatigheden in de zorg die ten laste komen van de voor zorg bestemde middelen. De taken van het IKZ (de unit IKZ) zijn omschreven in dit convenant en de daarbij behorende stukken. Het IKZ draagt zorg voor het verrijken van signalen van een vermoeden van fraude in de zorg, het opstellen van een advies door welke partner het verrijkte signaal moet worden afgehandeld, het doorsturen van het verrijkte signaal naar een of meerdere aangesloten partners, het in behandeling nemen van verrijkte signalen die multidisciplinaire afhandeling vergen binnen het IKZ en monitoren van de status van de melding (procescoördinatie). Ook draagt het IKZ zorg voor het opstellen van een geanonimiseerde rapportage op geaggregeerd niveau met kwantitatieve en kwalitatieve informatie over meldingen die binnenkomen bij het IKZ en het vergroten van de kennis over fraude in de zorg bij de convenantpartners. De taken van het hoofd IKZ (de unitmanager van de unit IKZ) zijn eveneens nader omschreven in het hiervoor genoemde convenant en de daarbij behorende stukken.

F

In de tabel in Bijlage 2 wordt tussen de kolom ‘Lid RvB’ en ‘Directeur’ een kolom ‘Portefeuillehouder IKZ’ toegevoegd, waarbij aan de portefeuillehouder Informatie Knooppunt Zorgfraude volmacht wordt verleend voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen waaruit financiële verplichtingen voortvloeien met maximaal een waarde van € 100.000 (incl. BTW).

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 november 2016.

Utrecht, 1 november 2016

Nederlandse Zorgautoriteit M.J. Kaljouw voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING BIJ HET WIJZIGINGSBESLUIT VAN HET BESLUIT ORGANISATIE, MANDAAT, VOLMACHT EN MACHTIGING NZA

De raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 1 november 2016 besloten tot aanpassing van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa (hierna: Mandaatbesluit).

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I, onderdeel A

Samenwerkende partners binnen het samenwerkingsverband Bestuurlijk Overleg Integriteit Zorgsector hebben besloten tot het oprichten van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Dit met het oog op het versterken van de integriteit van de zorgsector door het voorkomen en aanpakken van onrechtmatigheden in de zorg die ten laste komen van de voor zorg bestemde middelen. Het IKZ taxeert meldingen van fouten en fraude in de zorg. Kansrijke meldingen worden met de expertise, kennis, en kunde van de samenwerkende partners verrijkt en met een advies aan de daarvoor geëigende kanalen ter afhandeling aangeboden. Zo kunnen fouten en fraude in de zorg eerder en effectiever worden afgehandeld. Daarnaast verricht het IKZ activiteiten op het vlak van kennisontwikkeling. Het IKZ is een samenwerkingsverband dat beheersmatig in de unit IKZ van de NZa is ingebed.

De taken van de unit IKZ zijn vastgelegd in een nieuw artikel 5a. Het betreft de taken voor het IKZ zoals die voortvloeien uit het Convenant houdende afspraken over de samenwerking in het kader van de verbetering van de bestrijding van zorgfraude: Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ).

Artikel I, onderdeel B

Dit betreft een technische aanpassing waarmee de tekst van het Mandaatbesluit in overeenstemming is gebracht met jurisprudentie over verdagingsbeslissingen. Daarnaast was per abuis ‘verzoeken krachtens de Wet openbaarheid van bestuur’ opgenomen, in plaats van ‘beschikkingen krachtens de Wet openbaarheid van bestuur’. Dit wordt met deze wijziging ook aangepast.

Artikel I, onderdelen C en D

Met het oog op de unit IKZ is het van belang dat de unitmanager IKZ en de portefeuillehouder IKZ over de noodzakelijke volmachten en machtigingen beschikken. Deze wijzigingen voorzien daarin. Dit in samenhang met de wijziging genoemd in onderdeel F.

Artikel I, onderdeel E

Bijlage 1 bij het Mandaatbesluit bevat een toelichting. Daarin worden de taken van de unit IKZ nader toegelicht.

Artikel I, onderdeel F

Met deze wijziging is de portefeuillehouder IKZ bevoegd beslissingen te nemen over rechtshandelingen waarmee bedragen tot € 100.000,– (inclusief BTW) zijn gemoeid. De unitmanager IKZ is, omdat hij een unitmanager is, bevoegd beslissingen te nemen over rechtshandelingen waarmee bedragen tot € 10.000,– (inclusief BTW) zijn gemoeid.

De integrale tekst van het Mandaatbesluit NZa (en de gewijzigde bijlage die bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging behoort), zijn te vinden op de website van de NZa: www.nza.nl.

Naar boven