Kennisgeving ontwerp gedoogplichtbeschikkingwestelijke oeververvanging van de Gouwe in Boskoop en Waddinxveen

Logo Zuid-Holland

ONDERWERP

De Provincie heeft de wettelijke plicht om een vlotte en veilige doorvaart op de vaarweg te garanderen. Aan de westelijke oever van de Gouwe in Boskoop en Waddinxveen vindt in 2017 en de eerste helft van 2018 groot onderhoud plaats. De bestaande verouderde oeverconstructie wordt daarbij geheel vervangen door een verankerde stalen damwand. Deze oeverconstructie beschermt de woningen, tuinen en kades en voorkomt het mogelijk wegspoelen van grond. De huidige oever bestaat in veel gevallen uit rijen palen, al dan niet schuin gezet en afgewerkt met een betonrand zonder verankering. De oever is bij aanleg gerealiseerd op gronden van de Provincie, waarvan de grens ligt op circa 2 tot 4 meter vanaf de oever. Om schade aan woningen en ondergrond door rijbewegingen te voorkomen is het nodig deze werkzaamheden vanaf het water uit te voeren. Hierdoor is tijdelijk gebruik van grond van perceeleigenaren nodig. Tijdens de informatiebijeenkomsten in maart en juli 2016 heeft de Provincie de aanwezige bewoners hierover geïnformeerd. Het afgelopen jaar zijn met alle rechthebbenden persoonlijke gesprekken gevoerd. Op enkele gevallen na is overeenstemming bereikt met de rechthebbenden.

De Provincie is beheerder van de te verbeteren primaire waterkering (het waterstaatswerk). De Provincie is voornemens om op de percelen in Boskoop en Waddinxveen waarover nog geen overeenstemming is bereikt, een gedoogplicht op te leggen op grond van artikel 5.24 Waterwet.

PROCEDURE

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland treden op als coördinerend bevoegd gezag voor deze nieuwe oeverconstructie. Dit betekent onder meer dat zij alle besluiten die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van deze nieuwe oeverconstructie coördineren, zo ook deze ontwerp gedoogplichtbeschikking. Deze beschikkingen worden voorbereid met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht en de projectprocedure van hoofdstuk 5, paragraaf 2 van de Waterwet. Daarnaast is de Crisis-en herstelwet van toepassing.

RECHTSBESCHERMING

De ontwerp gedoogplichtbeschikking is bekendgemaakt door middel van plaatsing op www.overheid.nl, een advertentie in weekblad Week in Beeld (lokale krant Boskoop) en weekblad gemeenterubriek Hart van Holland (lokale krant Waddinxveen) en door toezending aan de desbetreffende rechthebbenden. Deze ontwerp gedoogplichtbeschikking ligt ter inzage op het Provinciehuis Zuid-Holland en is in te zien op de website van de Provincie www.pzh.nl, het stadhuis van Alphen aan den Rijn en het gemeentehuis van Waddinxveen. Een ieder kan naar aanleiding van de ontwerp gedoogplichtbeschikking gedurende een termijn van zes weken, van donderdag 3 november 2016 tot en met 14 december 2016 zienswijzen indienen bij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Dienst Beheer Infrastructuur (DBI), bureau Onderhoud en Verbetering, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag onder vermelding van zienswijze ontwerp gedoogplichtbeschikking. Daarbij kan worden verzocht om persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen en/of voor inlichtingen kunt u tevens contact opnemen met R.J.C. van Gemerden van de Provincie. Hij is bereikbaar onder telefoonnummer 070 – 441 6814 of per e-mail via rjc.van.gemerden@pzh.nl.

Na vaststelling van de gedoogplichtbeschikking door de Provincie kan door belanghebbenden, die in de ontwerpfase zienswijzen hebben ingediend of redelijkerwijs niet verweten kan worden geen zienswijze te hebben ingebracht, een verzoek om een voorlopige voorziening en / of beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In het beroepschrift dienen de gronden van het beroep te zijn opgenomen op straffe van niet-ontvankelijkheid.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

voor dezen,

mr. drs. A.  Driesprong

directeur

Naar boven