Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 25 oktober 2016, kenmerk 1032205-157188-Z, houdende vaststelling van de geraamde gemiddelde nominale premie voor 2017

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 2b, tweede lid, van het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag;

Besluit:

Artikel 1

De geraamde gemiddelde nominale premie, bedoeld in artikel 2b, tweede lid, van het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag wordt voor het jaar 2017 vastgesteld op € 1.241.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Op grond van het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag is de werknemer bevoegd om als verzekeringnemer schriftelijke volmacht te verlenen aan zijn werkgever om uit zijn minimumloon in zijn naam betalingen te verrichten aan de zorgverzekeraar ter zake van de nominale premie (verschuldigde premie voor een zorgverzekering als bedoeld in artikel 1, onderdeel d, van de Zorgverzekeringswet) en de premie voor het herverzekeren van eigen risico (verschuldigde premie voor een verzekering ter afdekking van het verplicht eigen risico, bedoeld in artikel 1, onderdeel g, van de Zorgverzekeringswet).

Het bedrag dat de werkgever per betalingstermijn op grond van voornoemd besluit ten hoogste van het minimumloon mag inhouden om de betaling te verrichten aan de zorgverzekeraar is het bedrag van de geraamde gemiddelde nominale premie, gedeeld door het aantal betalingstermijnen voor het betrokken kalenderjaar. Dit bedrag geeft een goede indicatie van wat verzekerden aan premie betalen. Op grond van artikel 2b van het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag dient de geraamde gemiddelde nominale premie jaarlijks bij ministeriële regeling te worden vastgesteld. Om de betrokken zorgverzekeraars, werkgevers en werknemers de mogelijkheid te geven om tijdig afspraken te maken voor een zorgverzekering, gebeurt dit jaarlijks voor 1 november voor het volgende kalenderjaar.

De gemiddelde nominale premie is geraamd ten behoeve van de indiening bij de Tweede Kamer van het wetsvoorstel ter vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.1 Voor het jaar 2017 is de geraamde gemiddelde nominale premie berekend op € 1.241,– per jaar. Dit komt neer op (afgerond) € 103,42 per kalendermaand. Tot ten hoogste dit bedrag kan de werkgever op basis van de volmacht betalingen verrichten uit het netto minimumloon.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Kamerstukken II, 2016/17, 34 550 XVI, nr. 2, p. 180.

Naar boven