Bestemmingsplan Emmaweg 13a te Uithuizen

Logo Eemsmond

Op donderdag 15 september 2016 heeft de raad van de gemeente Eemsmond het bestemmingsplannen Uithuizen-Emmaweg 13 vastgesteld. Het door de raad vastgesteld bestemmingsplan wijkt af van het eerder ter inzage gelegde ontwerp. 

Aanleiding

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het perceel Emmaweg 13a in Uithuizen. Dit perceel is in 2012 door de Raad van State vernietigd in het kader van een beroepsprocedure tegen het bestemmingsplan Buitengebied. Er was beroep ingediend tegen het niet opnemen van een bouwperceel voor intensieve veehouderij, ondanks het feit dat hiervoor in een eerder stadium reeds vergunningen waren verleend (milieuvergunning en bouwvergunning).

Vervolgens is een bestemmingsplan opgesteld voor dit perceel overeenkomstig de uitspraak van de Raad van State. Dit bestemmingsplan is vastgesteld op 19 december 2013. Tegen dit bestemmingsplan is wederom beroep ingesteld. In de daarop volgende uitspraak van de Raad van State d.d. 5 augustus 2015 heeft de Raad van State de gemeente opdracht gegeven een nieuw bestemmingsplan vast te stellen vanwege het ontbreken van een goede Passende Beoordeling. Conform de opdracht van de Raad van State is nu een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding.

Het bestemmingsplan Uithuizen Emmaweg 13a voorziet in een actuele juridisch-planologische regeling, daarmee rekening houden met beide uitspraken van de Raad van State (2012 en 2015). Hierbij zijn de reeds eerder verleende vergunningen (milieuvergunning en bouwvergunning) één op één overgenomen en zijn deze juridisch geborgd in het bestemmingsplan.

Wijziging

De wijziging ten opzichte van het ter inzage gelegd ontwerp heeft betrekking op een aantal onderdelen: het schrappen van de mogelijkheid van een mestvergister (toelichting en regels), het opnemen van uitgangspunten emissieberekeningen (toelichting), beschrijven effecten dijkvegetaties (toelichting), opnemen inpassingsplan (toelichting), beschrijving voorgeschiedenis bestemmingsplan (toelichting), verduidelijking aspect geurhinder (toelichting), aanpassing en verduidelijking oppervlaktes (toelichting en regels).

Ter inzage

Van vrijdag 28 oktober 2016 tot en met donderdag 8 december 2016 ligt het bestemmingsplan, de reactie- en zienswijzennota en het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad en de bijbehorende stukken ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis, Hoofdstraat-West 1 in Uithuizen. U kunt de bestemmingsplannen ook downloaden via www.eemsmond.nl 

In werking

De herziening van het bestemmingsplan treedt in werking op vrijdag 9 december 2016.

Beroep

Bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag kunt u tot en met donderdag 8 december 2016 beroep instellen tegen het vastgesteld bestemmingsplan:

  • -

    als u in een eerdere fase tijdig uw zienswijze op het ontwerp van het bestemmingsplan heeft ingediend bij de gemeenteraad;

  • -

    als u belanghebbende bent en kunt aantonen dat u niet in staat bent geweest tijdig te reageren op het ontwerp;

  • -

    als u belanghebbende bent en beroep instelt tegen de wijziging door de gemeenteraad aangebracht bij vaststelling.

Voorlopige voorziening

Als u beroep instelt, kunt u tegelijkertijd om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Met een voorlopige voorziening vraagt u om de werking van het bestemmingsplan uit te stellen tot het moment dat op uw beroep is beslist. Tevens moet u het spoedeisend belang aangeven.

Naar boven