Besluit van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn betreffende het instellen van een voorrangsregeling fietspad J. Keplerweg te Alphen aan den Rijn.

Logo Alphen aan den Rijn

De gemeente moet als wegbeheerder een verkeersbesluit nemen bij het plaatsen of verwijderen van sommige verkeerstekens. In het verkeersbesluit wordt afgewogen waarom verkeerstekens worden geplaatst of verwijderd.

Inleiding

In het fietsplan 2012-2020 is een fietsverbinding opgenomen tussen het bedrijventerrein Molenwetering en de wijk Kerk & Zanen. Deze gewenste fietsverbinding verbindt de Zuiderkeerkring via het Weteringpad met de J. Keplerweg. Deze fietsverbinding is tot stand gekomen via het uitvoeringsprogramma van het provinciaal fietsplan.

 

Ambitie

De fietsverbinding vormt een belangrijke schakel in een fijnmazig fietsnetwerk. De fietser kan met deze verbinding comfortabel van woongebied/Zuiderkeerkring naar werkgebied/Molenwetering. De verbinding sluit goed aan, beter dan de bestaande verbindingen, op de spoorwegovergang aan de Lorentzweg.

 

De verbinding kruist een andere belangrijke fietsverbinding in noord-zuid richting: het Weteringpad. Beide verbindingen hebben dezelfde zwaarte in de hiërarchie. Het ontwerp van de kruising tussen deze twee verbindingen moet zowel veilig als functioneel zijn.

 

De verbinding kruist een belangrijk natuurgebied, landschapselement en een watergang. Het is van belang kritisch te zijn op de invloed van de verbinding op de landschappelijke- en natuurwaarden. De invloed door verstoring, functioneel gebruik en impact op de landschappelijke structuur moet beperkt zijn, terwijl het comfort van de fietser hoog moet zijn. Er wordt voorzien in een brug die het gehele profiel in één keer overspant.

 

Overweging

De J. Keplerweg is een 50 km/h weg en valt binnen een industriegebied. Aan de J. Keplerweg zijn alleen bedrijven gevestigd die via een uitritconstructie zijn ontsloten. Zo is de voorrang op deze weg geregeld. De fietsverbinding sluit aan op de J. Keplerweg. Daarom heeft het college besloten om voor dit fietspad vanwege de verkeersveiligheid een voorrangsregeling in te stellen.

 

Overleg

Er heeft conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) overleg plaatsgevonden met de door de korpschef van de nationale politie daartoe gemachtigde verkeersadviseur. Deze gaat akkoord met dit besluit.

 

BESLUIT

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

- op grond van artikel 15 en artikel 18, eerste lid, onder d, Wegenverkeerswet 1994;gelet op voorgaande overwegingen en tevens gelet op het bepaalde in artikel 12 en artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

- Gelet op artikel 8, tweede lid, onder e van het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met artikel 5, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

besluiten tot:

het plaatsen van het bord B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg), met haaientanden;

het plaatsen van het bord G11 (verplicht fietspad) met onderbord OB505 (in twee richtingen op het:

 Fietspad wat aansluit op de J. Keplerweg ter hoogte van perceel 8;

Een en ander zoals op de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte tekening is aangegeven.

De in dit besluit genoemde borden zijn opgenomen in bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

 

Alphen aan den Rijn, 17-10-2016.

Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

De teamleider Beleid en Regie van de afdeling Beheer Openbare Ruimte,

 

R. de Jong

Dit besluit zal door publicatie in de Staatscourant, zie www.officielebekendmakingen.nl, en het Witte Weekblad bekend worden gemaakt. Tevens zal dit besluit ter inzage worden gelegd bij de Informatiebalie in het stadhuis. Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit volgens de artikelen 7:1 en 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de openbare bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 13, 2400 AA te Alphen aan den Rijn. (DigiD) nodig.

Naar boven