Wijziging parkeerverbodszone Dommeldalseweg in Geldrop

Logo Geldrop-Mierlo

Het College van Burgemeester en wethouders

Overwegingen ten aanzien van het besluit

 

 

Aanleiding

 

Enige tijd geleden heeft er een wijkschouw plaatsgevonden in de wijk De Burght / Overburght. Bij deze wijkschouw werd opgemerkt dat er in de wijk regelmatig op de weg wordt geparkeerd, terwijl er toch een parkeerverbodszone van kracht is. Er zou onvoldoende op worden gehandhaafd, omdat het voor automobilisten onvoldoende duidelijk is dat er daadwerkelijk sprake is van een parkeerverbodszone.

 

Huidige verkeersituatie

 

Op het begin van de Dommeldalseweg, komende vanuit de Peijenburgweg, wordt via bebording aangegeven dat er sprake is van een parkeerverbodszone. Dit betekent dat er alleen in de vakken geparkeerd mag worden en niet op de weg. Deze parkeerverbodszone geldt voor het gehele centrum van Geldrop inclusief de  woonwijken De Burght en de Overburght.

 

Gewenste verkeersituatie

 

Om de parkeerverbodszone beter zichtbaar te laten zijn, zullen bij het begin van de twee ingangen naar De Burght parkeerverbodszoneborden worden geplaatst. Ook bij de toerit naar het parkeerterrein achter het voormalige postkantoor wordt een parkeerverbodszonebord geplaatst. Dan is het voor automobilisten, die de wijk inrijden, duidelijk dat vanaf het inrijden van de wijk De Burght er alleen in vakken geparkeerd mag worden en niet op de openbare weg. Dit geldt ook voor het parkeerterrein achter het voormalige postkantoor.

 

Hierdoor is het ook niet meer nodig om de parkeerverbodszone op de Dommeldalseweg, direct na het verlaten van de Peijnenburgweg in te laten gaan. Derhalve worden deze borden hier weggehaald en verplaatst naar het punt waarop de Dommeldalseweg kruist met de Langstraat en de Molenstraat. Het parkeren op de Dommeldalseweg zelf blijft echter ongewenst en om het parkeerverbod hier in stand te laten zullen in plaats van de parkeerverbodszone fietsstroken worden aangebracht op de rijbaan. Op fietsstroken die voorzien zijn van een fietssymbool is het hinderen van fietsers en dus ook het parkeren niet toegestaan.

 

Juridisch kader

 

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

 

Afstemming politie

 

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie, die op 6 oktober 2016 hierover een positief advies heeft afgegeven. De voorgestelde maatregelen en de daarbij behorende gewenste parkeerverbodszone zullen bijdragen aan een duidelijkere situatie voor de weggebruiker.

 

Dit verkeersbesluit is op 20 oktober 2016 genomen met het oog op een goede doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Op  27 oktober 2016 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

 

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Gewijzigde parkeerverbodszone Dommeldalseweg, VKB2016-07, d.d. 8-8-2016.

 

Motivering / Belangenafweging

 

Motivering wegenverkeerswet

 

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

 

Doelstelling

 

De maatregel is nodig om de weggebruikers en passagiers te beschermen. Ook wordt de doorstroming van het verkeer verbeterd, omdat er beter gehandhaafd kan worden op auto’s, die de parkeerverbodszone negeren en buiten de parkeervakken op de openbare weg parkeren.

 

Belangenafweging

 

Deze maatregel zorgt voor een duidelijke verkeersituatie voor alle weggebruikers. Er zijn verder geen belangen in het geding, omdat er voldoende parkeergelegenheid in het centrum van Geldrop beschikbaar is.

 

 

BESLUIT

Bebordingsplan

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst worden op de volgende locaties (conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Gewijzigde parkeerverbodszone (tekeningnummer VKB2016-07)’ d.d. 8-8-2016:

  • 1.

    Het tweemaal verwijderen van het bord model E01 (zb) en eenmaal verwijderen van het bord model E01 (ze) bij het begin van de Dommeldalseweg, komende uit / gaande naar

  • 2.

    Het plaatsen van het bord model E01 (zb) / model E01 (ze) bij de ingang naar / uitgang van de straat De Burght (ter hoogte van huisnummer 153) om aan te geven dat vanaf hier de parkeerverbodszone van kracht / niet meer van kracht is;

  • 3.

    Het plaatsen van het bord model E01 (zb) / model E01 (ze) bij de ingang naar / uitgang van de straat De Burght (ter hoogte van huisnummer 206) om aan te geven dat vanaf hier de parkeerverbodszone van kracht / niet meer van kracht is;

  • 4.

    Het plaatsen van het bord model E01 (zb) / model E01 (ze) bij de ingang naar / uitgang van het parkeerterrein achter het voormalige postkantoor om aan te geven dat vanaf hier de parkeerverbodszone van kracht / niet meer van kracht is;

  • 5.

    Het plaatsen van het bord model E01 (zb) / model E01 (ze) voor de kruising van de Dommeldalseweg met de Molenstraat en de Langstraat aan weerzijden van de weg, om aan te geven dat er vanaf hier een parkeersverbodszone van kracht / niet meer van kracht is;

 

Geldrop, 20 oktober 2016

Namens deze,

Gabriel van Houtert

Senior cluster Ontwerp

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

 

Naar boven