Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 oktober 2016, kenmerk 155946-GMT, houdende wijziging van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS in verband met de subsidiëring ten behoeve van donorwerving in ziekenhuizen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3, eerste en tweede lid, van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS wordt als volgt gewijzigd.

Artikel 10.1 wordt als volgt gewijzigd:

Aan het tweede lid wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel f door een puntkomma een onderdeel g toegevoegd, luidende:

  • g. subsidies ten behoeve van de donorwerving in ziekenhuizen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Het subsidiebeleid ter bevordering van orgaandonatie behelst een landelijk dekkende uitrol van de subsidies ten behoeve van de donorwerving in Nederland. Hiertoe is een onderverdeling gemaakt in een aantal regio’s waarin Universitair Medisch Centra (UMC’s), kernziekenhuizen en satellietziekenhuizen samenwerken. Zo kan een landelijk dekkend netwerk gerealiseerd worden. Op grond van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS (Kaderregeling) worden als hoofdregel subsidies van minder dan € 125.000 niet verleend. In de praktijk komt het echter voor dat een subsidie van een lager bedrag noodzakelijk is om het landelijk dekkend netwerk te realiseren. Tegen deze achtergrond acht ik het van groot belang dat ziekenhuizen ook voor subsidie in aanmerking komen als het drempelbedrag van € 125.000 niet wordt bereikt. Een wijziging van de Kaderregeling is nodig om verlening van dergelijke bedragen mogelijk te maken.

Omdat deze wijziging alleen het beleidsterrein van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport raakt, is medeondertekening door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet noodzakelijk.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven