Regeling van de Minister van Economische Zaken van 24 oktober 2016, nr. WJZ/16019788, tot wijziging van de Regeling kosten aftappen en gegevensverstrekking in verband met toekomstbestendige kostenvergoeding

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op artikel 13.6, derde lid, van de Telecommunicatiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling kosten aftappen en gegevensverstrekking wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel d, wordt na ‘bijlage’ ingevoegd: , onderdeel I.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt ‘zodra deze activiteit is voltooid’.

2. Onder vernummering van het tweede en derde lid tot derde en vierde lid, wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. De aanbieder doet de opgave, bedoeld in het eerste lid,

    • a. voor de dagelijkse informatieverstrekking, bedoeld in de bijlage, onderdeel I, onder 5, jaarlijks, binnen twee maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de desbetreffende activiteit is verricht;

    • b. voor een van de overige aftap- of informatieverstrekkingsactiviteiten, bedoeld in de bijlage, onderdeel I, binnen twee maanden na afloop van het kwartaal waarin de desbetreffende activiteit is voltooid.

3. In het derde lid wordt ‘aangeduid in de bijlage’ vervangen door ‘aangeduid in de bijlage, onderdeel I’ en wordt ‘de in de bijlage gegeven aanwijzingen’ vervangen door: de in de bijlage, onderdeel II, gegeven aanwijzingen.

C

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘bijlage I’ vervangen door ‘de bijlage, onderdeel I’ en wordt ‘€ 31,50’ vervangen door: € 25,00.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De in het eerste lid genoemde vergoeding wordt met ingang van 1 januari 2017 jaarlijks verhoogd met 2%. Vervolgens wordt zij iedere vijf jaar, op basis van de reële kosten van aanlevering van de gegevens, bedoeld in de bijlage, onderdeel I, onder 5, opnieuw vastgesteld.

D

In de bijlage wordt ‘artikel 2, tweede lid’ telkens vervangen door: artikel 2, derde lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 24 oktober 2016

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

De onderhavige wijzigingsregeling wijzigt de Regeling kosten aftappen en gegevensverstrekking (hierna: ‘de regeling’), met het oog op het bewerkstelligen van een accurate vergoeding van de kosten die aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken of van een openbare telecommunicatiediensten (hierna ‘aanbieders’) maken, om te voldoen aan de verplichting om dagelijks een actueel bestand aan het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (hierna: ‘CIOT’) te zenden. Het gaat hierbij om een reeds bestaande verplichte informatieverstrekkingsactiviteit.

Thans ontvangen de aanbieders voor het verrichten van deze dagelijkse informatieverstrekking een vergoeding van € 31,50 per dag.

Uit recent onderzoek is gebleken dat deze vergoeding niet meer overeenkomt met de werkelijke kosten die aanbieders ten behoeve van deze verplichting maken, nu aanbieders in de regel op geautomatiseerde wijze aan deze dagelijkse verplichting voldoen. Op basis van dit onderzoek wordt de vergoeding vastgesteld op € 25,00 per dag. Omdat uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat een aanzienlijk deel van de kosten voortvloeit uit personeelskosten, wordt de jaarlijkse indexatie van 2% gehandhaafd.

Derhalve wordt de regeling gewijzigd, om de vergoeding die aanbieders ontvangen, in lijn te brengen met de werkelijke personele en administratieve kosten die zij maken ten behoeve van het voldoen aan de bovengenoemde verplichting. Vanwege de toegenomen automatisering vindt in beginsel geen dagelijks menselijk handelen meer plaats. Door middel van een script worden dagelijks automatisch de benodigde gegevens uit de databases met klantengegevens vergaard en verstuurd aan de het CIOT.

Het maken en testen van een dergelijk script is enkele dagen werk en deze scripts zijn onderhoudsarm. Aanpassingen aan dergelijke scripts zijn doorgaans slechts noodzakelijk bij veranderingen in het dienstenpakket van de desbetreffende aanbieder, bij veranderingen in de bedrijfsvoering of bij wijziging van gewenste aanlevering aan het CIOT. In die gevallen kan de aanbieder, voor zover de kosten van deze aanpassingen niet gedekt kunnen worden uit de vergoeding als bedoeld in artikel 4, eerste lid, en voor zover sprake is van automatisering van het proces om tot besparing van administratieve of personele kosten te komen, deze kosten declareren. Aan deze declaratiemogelijkheid verandert de onderhavige wijzigingsregeling niets.

Daarnaast wordt de regeling gewijzigd, zodat de termijn waarbinnen aanbieders de kosten voor het dagelijks verzenden van een actueel bestand aan het CIOT kunnen declareren, beperkt wordt tot 2 maanden na afloop van het jaar waarin deze activiteit heeft plaatsgevonden. De termijn waarbinnen de kosten voor overige aftap- en informatieverstrekkingsactiviteiten kunnen worden gedeclareerd wordt middels deze wijziging eveneens beperkt: daarvoor komt een termijn van twee maanden na voltooiing van de desbetreffende activiteiten te gelden.

Deze wijzigingen leiden niet tot een stijging van de administratieve lastendruk. Wel zullen de aanbieders, als gevolg van de beperking van de termijn waarbinnen de kosten kunnen declareren, zorg moeten dragen om de declaraties binnen de gestelde termijnen af te ronden.

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017, een van de vaste verandermomenten.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven