Son en Breugel - Verkeersbesluit voor het instellen van meerdere verkeersmaatregelen op de Ekkersweijer.

Logo Son en Breugel

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel bevoegd om verkeersbesluiten te nemen. Deze bevoegdheid is door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan het afdelingshoofd van de afdeling Ruimte en Samenleving.

Vereiste ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

1. De plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Motivering

In de Mobiliteitsvisie Son en Breugel heeft de gemeente de ambitie geformuleerd ten aanzien van multimodale bereikbaarheid van Ekkersrijt. Daarna is in het Masterplan Ekkersrijt dit door de gemeente voor het project Slowlane vertaald in: “Slowlane verbindt de economische toplocaties in de regio op de snelste en meest milieuvriendelijke wijze met elkaar. Op Ekkersrijt loopt de route via de Visplas Ekkersweijer […]”. Na het Masterplan Ekkersrijt is een meer gebiedsgerichte benadering gevolgd, zoals in de nota “Inventarisatie Fietsnetwerk”. Deze nota richt zich op het completeren en verbeteren van de fietsinfrastructuur. Dit resulteert in het voorliggende ontwerp van de Slowlane ter hoogte van Visplas Ekkersweijer.De weg Ekkersweijer is gelegen tussen de Verlengde Huizingelaan in de kern Son en Breugel en de gemeentegrens met gemeente Best. Het gehele weggedeelte ligt buiten de bebouwde kom. De gemeente Son en Breugel heeft de weg Ekkersweijer aangewezen als erftoegangsweg. Volgens het principe Duurzaam Veilig horen bij dit type weg bepaalde kenmerken. De beoogde maximumsnelheid vloeit redelijkerwijs voort uit de weginrichting. Voor erftoegangswegen die buiten de bebouwde kom zijn gelegen, hetgeen het geval is bij de weg Ekkersweijer, geldt volgens het Duurzaam Veilig-principe een maximumsnelheid van 60 km/uur. De huidige maximumsnelheid op de weg Ekkersweijer binnen de gemeente Son en Breugel is 80 km/uur. Deze snelheid moet dus worden verlaagd.

Teneinde de aanleg van de Slowlane mogelijk te maken is de gemeente ook voornemens de volgende infrastructurele aanpassingen door te voeren: Het huidige fietspad aan de noordzijde van de Ekkersweijer wordt gewijzigd in een voetpad. Daarnaast wordt er een fietspad aangelegd langs de zuidzijde van de Ekkersweijer, tussen de Huizingalaan en de gemeentegrens met Best. Tenslotte wordt de voorrangsregeling voor fietsers op het huidige fietspad gewijzigd.

BESLUIT

Op grond van voorgaande motivering is de gemeente tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    een 60km/uur zone in te stellen op het buiten de bebouwde kom gelegen weggedeelte van de Ekkersweijer door plaatsing van bord A1-060 uit bijlage 1 van het RVV 1990;

  • 2.

    het huidige fietspad aan de noordzijde van de Ekkersweijer te wijzigen naar een voetpad door plaatsing van borden G7 en G8;

  • 3.

    een fietspad aan te leggen langs de zuidzijde van de Ekkersweijer tussen de Huizingalaan en de gemeentegrens met Best en hier bord G11 te plaatsen;

  • 4.

    de voorrangsregeling voor fietsers onderling op de aansluiting van het nieuwe fietspad Ekkersweijer – Huizingalaan te wijzigen ten gunste van de Slowlane door plaatsing van haaientanden.

Doelstelling

De maatregelen zoals beschreven in dit verkeersbesluit streven, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen na:

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Overleg

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Deze heeft positief geadviseerd op het verkeersbesluit.

Son en Breugel 18 oktober 2016

Namens deze,

dhr. mr. L. C. J. Wijnheijmer

afdeling Ruimte en Samenleving

Mededelingen

Bezwaar en beroep

Belanghebbenden kunnen conform de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Son en Breugel, Postbus 8, 5690 AA Son en Breugel. In dit bezwaarschrift moet de naam en het adres van degene die bezwaar maakt vermeld worden, evenals de datum waarop het bezwaarschrift is opgesteld. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en aangeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en om welke reden(en). Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 90.125, 5200 MA in 's-Hertogenbosch. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

Naar boven