Ontwerpbestemmingsplan Rheden 2016, woongebieden; gemeente Rheden

Logo Rheden

Burgemeester en wethouders van Rheden maken bekend dat het ontwerpbesluit met het ontwerpbestemmingsplan ‘Rheden 2016, woongebieden’;  en de daarbij behorende stukken voor eenieder ter inzage is gelegd.

Ligging plangebied

Het plan betreft de woongebieden van het dorp Rheden. Het winkelgebied alsmede het bedrijfsterrein Haveland zijn buiten de planopzet gebleven. Voor deze gebieden zal vanwege de specifieke thema’s te zijner tijd een afzonderlijk bestemmingsplan in procedure worden gebracht.

Aanleiding

Ingevolge de Wet ruimtelijke ordening moeten gemeenten zorg dragen voor actuele bestemmingsplannen. Momenteel wordt uitgegaan van een tienjaarse actualisatieverplichting. Het voorliggende bestemmingsplan geeft hieraan invulling. Het ontwerpbestemmingsplan bevat ook de locaties opgenomen waarvoor later een bestemmingsplan is vastgesteld, opdat er één integraal plan ontstaat.

Inhoud

Het plan is afgestemd op de laatste inzichten en beleid en regelgeving. Bestaand (legaal) gebruik blijft mogelijk. De nog niet benutte (woningbouw)locaties zijn overgenomen waar het gaat om rechtstreekse bouwrechten.

In het ontwerpbestemmingsplan zijn ook de resultaten van de inspraak en het vooroverleg verwerkt, ook zijn enkele aanpassingen doorgevoerd. In de toelichting zijn de inhoudelijke aanpassingen ten opzichte van het voorontwerp vermeld.

Het ontwerpbestemmingsplan wijkt in zijn vorm- en regelgeving af van de geldende bestemmingsplannen. In de publicatie van de standaardmethodiek voor de nieuw op te stellen bestemmingsplannen en in de vooraankondiging van dit bestemmingsplan is al gewezen op de nieuwe systematiek. Op een aantal punten heeft dit geleid tot aanpassingen ten opzichte van het voorgaande plan. Het ontwerpbestemmingsplan stelt nu bijvoorbeeld een maximum aan het aantal woningen per bouwvlak, kent een regeling voor kamerbewoning en in stedenbouwkundig waardevolle zones een andere regeling voor de goot- en bouwhoogtes en erfafscheidingen. Er is een andere regeling voor de bouw- en goothoogtes van monumenten. De mogelijkheid tot het uitoefenen van een bedrijf of beroep aan huis is verruimd.

Inzage van stukken

U kunt het ontwerpbestemmingsplan met de bijbehorende stukken van 20 oktober 2016 tot en met 30 november 2016 inzien bij de Servicebalie in het gemeentehuis te De Steeg.

U kunt het ontwerpbestemmingsplan met de bijbehorende stukken in elektronische vorm raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website selecteert u het tabblad ‘een plan bekijken’ en vervolgens ‘Bestemmingsplannen’, waarna u het bestemmingsplan kunt oproepen door onder Locatie of Naam de gevraagde gegevens in te vullen. U kunt ook gebruikmaken van het planidentificatienummer NL.IMRO.0275.BPRH2016-ON01.

Indienen zienswijzen

Gedurende bovenvermelde termijn kan eenieder schriftelijk (geen e-mail) zijn zienswijze naar voren brengen bij de Gemeenteraad van Rheden, Postbus 9110, 6994 ZJ De Steeg. Vermeld bij uw zienswijze het zaaknummer 375122.

Ook bestaat de mogelijkheid om binnen dezelfde termijn mondeling een zienswijze naar voren te brengen. Hiervoor moet u een afspraak maken met de heer P. Zweers, telefoonnummer (026) 49 76 441.

De Steeg, 19 oktober 2016

 

Naar boven