Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van 11 oktober 2016, kenmerk 1025212-155823-MC, op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg inzake de beschikbaarheidsbijdrage curatieve geestelijke gezondheidszorg – auditief beperkten

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Na op 13 juli 2016 schriftelijk mededeling te hebben gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal als bedoeld in artikel 8 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Kamerstukken II 2015/2016, 29 248, nr. 292);

Besluit:

Artikel 1: verlenging beschikbaarheidsbijdrage

De Nederlandse Zorgautoriteit voorziet erin dat de uitzondering op de stapsgewijze afbouw genoemd in de aanwijzing van 11 december 2014 inzake de beschikbaarheidsbijdrage curatieve geestelijke gezondheidszorg (Stcrt. 2014, 36863) voor zorgaanbieders met een bovengemiddeld aantal cliënten met een auditieve beperking wordt gehandhaafd in 2017.

Artikel 2: hoogte beschikbaarheidsbijdrage

De Nederlandse Zorgautoriteit dient zich bij het bepalen van de beschikbaarheidsbijdrage 2017 te baseren op het in 2013 bij de instellingen uitgevoerde kostenonderzoek, en dient daarbij rekening te houden met de geleverde zorg in 2017.

Van deze aanwijzing wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Transitieregime curatieve geestelijke gezondheidszorg

Om transitierisico’s bij de invoering van prestatiebekostiging te beheersen, is in 2013 voor gebudgetteerde instellingen in de tweedelijns curatieve geestelijke gezondheidszorg (cggz) een eenjarig transitiemodel vormgegeven. Dit transitieregime is in 2014 met één jaar verlengd, in afwachting van de uitkomsten van een onafhankelijk kostenonderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Op basis van dit onderzoek van de NZa heb ik besloten het transitieregime voor deze instellingen stapsgewijs af te bouwen (Kamerstukken II, 2013/14, 30 597, nr. 466). Op deze afbouw golden in 2015 twee uitzonderingen, namelijk de delen die gemoeid zijn met de financiering van afwezigheidsdagen en de doven-ggz.

Doven-ggz

De uitzondering op de afbouw van de beschikbaarheidsbijdrage voor de doven-ggz is in 2016 gecontinueerd. Ook voor het jaar 2017 continueer ik de tussenoplossing en daarmee de uitzondering op de afbouw in afwachting van de definitieve uitkomsten van het onderzoek naar de productiviteitsnormen binnen de cggz en een oplossing voor 2018. Activiteiten die zijn toe te rekenen aan dbc ggz zorgproducten en in rekening zijn te brengen door middel van in de cggz geldende tarieven, waaronder begrepen de nieuwe toeslagsystematiek voor de tolk gebarentaal en communicatiedeskundige, komen niet voor de beschikbaarheidsbijdrage in aanmerking.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven