Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 11 oktober 2016, nr. 2016-0000219451, tot wijziging van de Regeling melding Wet arbeid vreemdelingen in verband met enige nieuwe vrijstellingen van de tewerkstellingsvergunningsplicht in het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 2a, derde lid, van de Wet arbeid vreemdelingen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling melding Wet arbeid vreemdelingen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel b wordt ‘als bedoel’ vervangen door: als bedoeld.

B

Artikel 3 komt te luiden:

Artikel 3. Inhoud melding en bewijsstukken

  • 1. Een melding wordt, onder overlegging van een schriftelijk en naar waarheid afgelegde verklaring, opgesteld op een daartoe door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen verstrekt formulier, gedaan door:

    • a. de werkgever van de vreemdeling, bedoeld in artikel 1e van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen, die meldt: de naam, het adres en, indien van toepassing, het KvK-nummer of vergelijkbare registratiegegevens in het land van vestiging, van de werkgever en van de dienstverrichter, de identiteitsgegevens van de vreemdeling, de aard en vermoedelijke duur van de werkzaamheden, het adres van de werkplek in Nederland, en gegevens waarmee wordt aangetoond dat voor de vreemdeling socialezekerheidsregelingen van toepassing zijn in de uitzendstaat;

    • b. de werkgever van de vreemdeling, bedoeld in artikel 1m van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen, die meldt: de naam en het adres van de werkgever en van de onderwijsinstelling, de identiteit van de student aan een Academie van Bouwkunst, de duur van het contract en de aard van de werkzaamheden;

    • c. de werkgever van de vreemdeling, bedoeld in artikel 1n van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen, die meldt: de naam, het adres en het KvK-nummer of registratiegegevens in de andere EU-lidstaat, van de werkgever, de identiteitsgegevens van de vreemdeling, de aard en duur van de werkzaamheden en de plaats waar de werkzaamheden worden verricht.

  • 2. In dit artikel wordt verstaan onder het KvK-nummer: het door de Kamer van Koophandel toegekende unieke nummer over een onderneming in het handelsregister.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met uitzondering van artikel 3, eerste lid, onderdeel a, dat in werking treedt op 1 januari 2017, en artikel 3, eerste lid, onderdeel c, dat in werking treedt op 29 november 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 11 oktober 2016

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

Aanleiding

In artikel 2a van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) is de meldingsplicht voor werkgevers van vreemdelingen, ten aanzien van wie het verbod uit artikel 2 van de Wav niet geldt, neergelegd. Het niet naleven van dit artikel is als overtreding aangemerkt in artikel 18 van de Wav.

Op 4 oktober 2016 is de wijziging van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (BuWav) gepubliceerd (Stb. 2016, nr. 348). De wijziging ziet, onder andere, op een vrijstelling van de tewerkstellingsvergunningsplicht voor terbeschikkingstelling van arbeidskrachten afkomstig uit landen buiten de EU, EER en Zwitserland als gevolg van het arrest van het Europese Hof in zaak C-91/13 (Essent), die in werking zal treden op 1 januari 2017, en op de mogelijkheid voor studenten van een Academie voor Bouwkunst om in Nederland werkervaring op te doen in het kader van hun studie, die in werking is getreden per 1 oktober 2016. Met het vervallen van de tewerkstellingsvergunningsplicht voor werkgevers van vreemdelingen die in het kader van grensoverschrijdende dienstverlening tijdelijk in Nederland arbeid verrichten, is de meldingsplicht op deze categorie werkgevers van toepassing. Voor studenten aan een Academie van bouwkunst is, nu zij de mogelijkheid hebben in Nederland te werken, ook een meldingsplicht ingericht.

De Regeling melding Wet arbeid vreemdelingen (de regeling) vult de meldingsplicht van artikel 2a Wav voor de verschillende groepen nader in. In de regeling wordt neergelegd voor welke groepen onder vermelding van welke gegevens gemeld moet worden. De inwerkingtreding van de regeling zal voor de categorieën verschillen. De regeling zal voor het onderdeel betreffende bouwkunst al direct gelden, omdat artikel 1m van het BuWav op 1 oktober in werking is getreden, voor Intra-Corporate Transfers (ICT) per 29 november 2016 en voor grensoverschrijdende dienstverlening per 1 januari 2017.

Categorieën: grensoverschrijdende dienstverlening, ICT, bouwkunst

Voor personen van buiten de EU, EER en Zwitserland die in het kader van grensoverschrijdende dienstverlening tijdelijk in Nederland arbeid verrichten in dienst van een werkgever die in een andere lidstaat de EU is gevestigd, bestond al een meldingsplicht op grond van artikel 2a Wav. De ter beschikking gestelde arbeidskrachten waarvoor naar aanleiding van het Essent arrest geen tewerkstellingsvergunning meer mag worden geëist, komen ook onder deze meldingsplicht te vallen. De gegevens die de werkgever moet melden, omvatten onder andere: de identiteit van de grensoverschrijdende dienstverrichter bij wie de vreemdeling in dienst is, de dienstontvanger en de werknemer, de aard en duur van de werkzaamheden, het adres van de werkplek en gegevens over de toepasselijke socialezekerheidsregelingen voor de vreemdeling (bijvoorbeeld door middel van een A-1 verklaring).

Met ingang van 29 november 2016 dient de Richtlijn betreffende de voorwaarden voor toelating en verblijf van derdelanders in het kader van een overplaatsing binnen een onderneming (2014/66/EU, de ICT-richtlijn) geïmplementeerd te zijn. De ICT-richtlijn stelt voorwaarden voor de toelating en het verblijf van personen die binnen een onderneming worden overgeplaatst. Ook regelt de richtlijn voor de intra-EU mobiliteit van ICT-ers voor zowel kortere (<90 dagen) als langere (>90 dagen) termijn. Het kabinet heeft ervoor gekozen om korte termijn mobiliteit van een andere EU-lidstaat naar Nederland te laten melden door de werkgever. Hiertoe wordt de Regeling melding Wav aangepast en daarmee wordt bepaald welke gegevens moeten worden verstrekt bij de melding: naam, het adres en de registratiegegevens in de andere EU-lidstaat van de werkgever, de identiteitsgegevens van de vreemdeling, de aard en vermoedelijke duur van de werkzaamheden en de plaats waar de werkzaamheden worden verricht. Dit geldt met ingang van 29 november 2016, omdat de richtlijn dan geïmplementeerd moet zijn met het nieuwe artikel 1n in de Wet arbeid vreemdelingen.

Daarnaast worden ook werkgevers die studenten bouwkunst in het kader van hun studie arbeid laten verrichten, onderworpen aan de meldingsplicht. Gegevens die twee dagen voorafgaand van de werkzaamheden hierbij gemeld moeten worden, zijn: identiteit van de werknemer/student, de werkgever en de onderwijsinstelling, de duur van het contract en de aard van de werkzaamheden.

Bevoegde instantie UWV

In de Regeling melding Wet arbeid vreemdelingen is UWV als bevoegde instantie aangewezen om de meldingen in ontvangst te nemen en wordt nu per categorie benoemd welke gegevens gemeld moeten worden. De melding vindt plaats door middel van een door UWV beschikbaar gesteld formulier. UWV toetst de ontvangen meldingen op compleetheid waarna een ontvangstbevestiging wordt verzonden.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven