Vastgesteld bestemmingsplan “Buitengebied, boscompensatie N33 en uitbreiding natuurbegraafplaats Hillig Meer te Eext”

Logo Aa en Hunze

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat de gemeenteraad van Aa en Hunze op 29 september 2016 het bestemmingsplan “Buitengebied, boscompensatie N33 en uitbreiding natuurbegraafplaats Hillig Meer te Eext” gewijzigd heeft vastgesteld.

Het bestemmingsplan gaat voorzien in een juridisch-planologische regeling voor de aanleg van bos (ter compensatie verbreding N33), uitbreiding natuurbegraafplaats 'Hillig Meer' en de aanleg van een landschapswal, op de percelen kadastraal bekend Anloo, sectie X, nrs. 47, 51, 52, 135, 182, 214, 215 en 217 (alle geheel) en plaatselijk bekend als gronden gelegen aansluitend aan en tussen de bestaande natuurbegraafplaats ‘Hillig Meer’ en de N33 te Eext.

Van de totale oppervlakte (ca. 20 ha.) in onderhavig bestemmingsplangebied wordt ca. 14 ha. ingeplant met bos. Het overige terrein (ca. 5 ha.) wordt ingericht als ‘open grasland’ waar geen bos wordt aangeplant. Informatief wordt opgemerkt dat ook ca. 1 ha. (was bestemd als ‘Natuur – Landgoed’) ingeplant wordt met compensatiebos, maar dit is bestemmingsplantechnisch gelegen in het bestemmingsplan “Buitengebied”. Het totale gebied wat voor de bijzondere begraafplaats gebruikt zal gaan worden bedraagt ca. 10 ha.

Het gebied wat bestemd is voor de uitbreiding van de natuurbegraafplaats, is in overleg met de provincie, het waterschap, Rijkswaterstaat en de grondeigenaar en vanwege archeologische waarden in, en de hoogte van het plangebied, toegestaan op de percelen kadastraal bekend Anloo, sectie X, nrs. 47, 51, 135, 182, 214, 215 en 217 (alle gedeeltelijk).

De gewijzigde vaststelling heeft overigens enkel betrekking op het verwijderen van artikel 6.3.1, lid f (ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan). Deze regel had betrekking op de vergunningplicht voor het langdurig verhogen en/of verlagen van het grondwaterpeil. Reden hiervoor is dat het opnemen van genoemde regel niet alleen leidt tot onnodige dubbele regelgeving, maar ook is het principieel onjuist dat de bevoegdheid tot het vaststellen en handhaven van peilbesluiten zou komen te vallen onder een verplichting voor een vergunning in het kader van bestemmingsplannen.

Ter inzage

Het bestemmingsplan met de daarbij behorende stukken ligt met ingang van 13 oktober 2016 gedurende een periode van zes weken ter inzage bij de centrale publieksbalie in het gemeentehuis, Spiekersteeg 1 in Gieten. Daarnaast is het bestemmingsplan met de bijbehorende stukken gedurende deze periode digitaal te raadplegen via www.aaenhunze.nl (onder ‘Inwoners en verenigingen’ / ‘Wonen & bouwen’ / ‘Bestemmingsplannen’ / ‘In procedure‘ / ‘Vastgesteld’) en via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep

Met ingang van de dag na die waarop het raadsbesluit ter inzage is gelegd kan gedurende zes weken beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag) door:

  • -

    een belanghebbende die tijdig een zienswijze heeft ingediend tegen het ontwerp bestemmingsplan;

  • -

    een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze omtrent het ontwerp bestemmingsplan bij de raad kenbaar te maken;

  • -

    een belanghebbende die bezwaar heeft tegen een wijziging die de raad bij de vaststelling in het plan heeft aangebracht.

Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Als er gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van voornoemde Afdeling is ingediend, wordt de inwerkingtreding van het bestemmingsplan opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Naar boven