Bedrijventerrein De Klomp: ontwerpbestemmingsplan, aanvulling MER, ontwerpexploitatieplan en ontwerpbeeldkwaliteitsplan

Logo Ede

U kunt het ontwerpbestemmingsplan ‘Bedrijventerrein De Klomp’, met nummer NL.IMRO.0228.BP2015KLOS0001-0201, in Ede en de daarbij behorende stukken waaronder het milieueffectrapport, het ontwerpexploitatieplan ‘Bedrijventerrein De Klomp’, met nummer NL.IMRO.0228.EP2015KLOS0001-EP01, in Ede met de daarbij behorende stukken en het ontwerpbeeldkwaliteitsplan Bedrijventerrein De Klomp van donderdag 13 oktober tot en met woensdag 23 november 2016 (digitaal) inzien bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu in Raadhuis Publiekszaken, Raadhuisplein 3 in Ede. Voor openingstijden zie www.ede.nl/openingstijden. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar het nummer (088) 11 69 900.

Online kunt u terecht op www.ede.nl/bekendmakingen. Hier vindt u deze bekendmaking terug en een directe link naar de hierboven genoemde plannen. Daarnaast kunt u het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpexploitatieplan inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. Het raadplegen van de digitale bestanden gebeurt onder voorbehoud van technische storingen.

Ontwerpbestemmin g s plan

Het gebied waar het ontwerpbestemmingsplan betrekking op heeft, ligt tussen de A12 en de spoorlijn Utrecht – Arnhem, ten oosten van het dorp Klomp. Aan de westzijde ligt de grens ongeveer ter hoogte van het bestaande ondergrondse hoofdgasleidingtracé. De nieuwe ecozone ten oosten van rondweg De Klomp ligt ook in het gebied.

Het bestemmingsplan maakt de ontwikkeling van Bedrijventerrein De Klomp mogelijk. Dit is de derde fase van de bedrijfsontwikkeling aan de A12 tussen Ede en Veenendaal. Er is ruimte voor bedrijven in verschillende milieucategorieën, waarbij de zwaardere bedrijven op de grootste afstand van het dorp De Klomp zijn gepland. In het gebied worden ook bestaande functies ingepast, zoals enkele bedrijven aan de Trapjesweg, een zorgboerderij, een woning, de nieuwe ecozone en verkeerswegen. Het bestemmingsplan is dus op ontwikkeling, conservering en actualisatie gericht.

Aanvulling MER

Bij het bestemmingsplan ISEV (2004) is destijds het milieueffectenrapport ISEV vastgesteld. Voor de besluitvorming over het bestemmingsplan Bedrijventerrein De Klomp is een aanvulling op het MER ISEV noodzakelijk. De m.e.r.-plicht is formeel namelijk nog niet ‘uitgewerkt’ voor het bedrijventerrein De Klomp, omdat er in het moederplan (plan ISEV) voor dit gebied nog geen eindbestemmingen met directe bouwtitel waren opgenomen. De MER rapportages zijn bijlagen bij het bestemmingsplan.

Ontwerpexploitatieplan

Het gebied waar het ontwerpexploitatieplan betrekking op heeft, ziet op een gedeelte van het gebied van het ontwerpbestemmingsplan. De gronden en opstallen, voor zover ze betrekking hebben op de rondweg, de ecologische zone, de bestaande te handhaven bedrijven ten noorden van de Trapjesweg, de bestaande zorgboerderij, de bestaande woning aan de Griftweg 11 en de parkeerplaatsen nabij het treinstation, zijn niet in het ontwerpexploitatieplan opgenomen.

In het ontwerpexploitatieplan wordt uitvoering gegeven aan de wettelijke verplichting tot verhaal van grondexploitatiekosten op particuliere grondeigenaren, zoals die op de gemeente rust. Dit is wettelijk verplicht op grond van artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening. Ook is er de noodzaak regels te stellen over onder meer koppelingen tussen de uitvoering van werken en de verlening van omgevingsvergunningen voor het bouwen, het ruimtegebruik, eisen die gesteld worden aan het bouwrijp maken, aanleg nutsvoorzieningen en inrichting van openbare ruimte en regels over de uitvoering van het bouwrijp maken, aanleg nutsvoorzieningen en inrichting van openbare ruimte.

Ontwerpbeeldkwaliteitsplan

Het ontwerpbeeldkwaliteitsplan geeft inzicht in de beoogde ruimtelijke kwaliteit van de bebouwing en directe omgeving. Het is na vaststelling door de gemeenteraad een aanvullend onderdeel van de gemeentelijke welstandsnota en zal worden gebruikt bij de toetsing van bouwplannen en de beoordeling van inrichtingsplannen.

Zienswijze

Ontwerpbestemmingsplan en het milieueffectrapport

Tijdens de inzageperiode van donderdag 13 oktober tot en met woensdag 23 november 2016 kan, ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan en het milieueffectrapport (MER), iedereen een schriftelijke zienswijze sturen aan de gemeenteraad, postbus 9024, 6710 HM Ede. Het indienen van een elektronische zienswijze, bijvoorbeeld per e-mail, is niet mogelijk.

Ontwerpexploitatieplan

Tijdens de genoemde inzageperiode kunnen alleen belanghebbenden een schriftelijke zienswijze over het ontwerpexploitatieplan sturen aan de gemeenteraad, postbus 9024, 6710 HM Ede. Het indienen van een elektronische zienswijze, bijvoorbeeld per e-mail, is niet mogelijk.

Ontwerpbeeldkwaliteitsplan

Tijdens de genoemde inzageperiode kunnen ingezetenen van de gemeente en belanghebbenden ten aanzien van het ontwerpbeeldkwaliteitsplan een reactie sturen aan de gemeenteraad, postbus 9024, 6710 HM Ede. Het indienen van een elektronische zienswijze, bijvoorbeeld per e-mail, is niet mogelijk.

Voor meer informatie, of om uw zienswijze mondeling door te geven belt u Lidwien Wolters, juridisch adviseur bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, (0318) 68 03 43.

Vervolgprocedure

De gemeenteraad zal een besluit nemen over de vaststelling van de genoemde plannen. De zienswijzen die worden ingediend, zullen bij de besluitvorming worden betrokken. Zienswijzen die betrekking hebben op het MER, zullen worden toegezonden aan de Commissie voor de milieueffectrapportage. Deze Commissie brengt advies uit over het MER en zal zienswijzen daarbij betrekken. De gemeenteraad betrekt het advies van de Commissie MER weer bij de besluitvorming.

Ede, 12 oktober 2016.

Naar boven