Kennisgeving (rijks)inpassingsplan Windpark Fryslân, Ministerie van Economische Zaken

De ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu hebben het (rijks)inpassingsplan Windpark Fryslân vastgesteld. Dit (rijks) inpassingsplan ligt samen met een zestal overige besluiten van vrijdag 14 oktober tot en met vrijdag 25 november 2016 ter inzage. Iedere belanghebbende die eerder een zienswijze heeft ingediend op een ontwerpbesluit, heeft nu de mogelijkheid in beroep te gaan bij de Raad v an State.

De initiatiefnemer Windpark Fryslân BV heeft het voornemen om een windpark met netaansluiting te realiseren in het Friese deel van het IJsselmeer, nabij de Afsluitdijk. Het windpark ligt in zijn geheel in het IJsselmeer, op 800 meter van de Afsluitdijk en op 6,4 km van Makkum. Het park bestaat uit 89 windturbines met een maximale tiphoogte van 183 meter (600 ft). Het toe te passen type turbine wordt in een latere fase bepaald en zal vallen in de 3 en 4 Megawatt klasse. Het opgesteld vermogen zal op circa 320 MW uitkomen, wat voldoet aan de doelstelling van de provincie Friesland (316 MW). Het windpark levert dan groene stroom aan circa 340.000 huishoudens, ruim voldoende voor alle Friese huishoudens.

Het Windpark Fryslân levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van Nederland dat minstens 14% van alle energie in 2020 duurzaam moet zijn. Rijk, provincies, de windenergiesector en natuur- en milieuorganisaties hebben met elkaar afgesproken om in 2020 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. De afspraak is een onderdeel van het Energieakkoord. De provincies hebben in overleg met het Rijk 11 grote gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windparken van minimaal 100 MW. De locatie van het Windpark Fryslân is er daar één van.

Benodigde vergunningen en aanpassingen

Om dit project mogelijk te maken moeten bestemmingsplannen worden aangepast.

Dat gebeurt door middel van een (rijks)inpassingsplan, dat wordt vastgesteld door de ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast is een zestal overige besluiten nodig. Deze besluiten worden gelijktijdig met dezelfde procedure (rijkscoördinatieregeling) voorbereid, onder coördinatie van de Minister van Economische Zaken.

Het gaat om de volgende overige besluiten:

omgevingsvergunning;

ontheffing Bouwbesluit (voor ’s nachts werken);

vergunning Natuurbeschermingswet;

ontheffing Flora- en Faunawet;

watervergunning;

vergunning Wet beheer rijkswaterstaatswerken.

Ten slotte is voor het inpassingsplan en de besluiten een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen.

De stand tot nu toe

De ontwerpen van het hierboven bedoelde plan en van de overige besluiten hebben van vrijdag 4 maart tot en met donderdag 14 april 2016 ter inzage gelegen. In die periode zijn 306 zienswijzen ingediend, waarvan 182 uniek. Bij het vaststellen van het inpassingsplan en het nemen van de overige besluiten is rekening gehouden met deze zienswijzen.

Het vervolg

De besluiten op aanvraag worden op 13 oktober 2016 door de Minister van Economische Zaken bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. Het inpassingsplan wordt bekendgemaakt door plaatsing op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het inpassingsplan en de besluiten op aanvraag worden ook bekend gemaakt door middel van (deze) publicatie in de Staatscourant. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten kunnen nu beroep instellen tegen het inpassingsplan en/of de overige besluiten in deze fase.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 14 oktober tot en met vrijdag 25 november 2016 het inpassingsplan, de overige besluiten, het MER en de andere onderliggende stukken inzien bij:

www.bureau-energieprojecten.nl onder Windpark Fryslân, alle stukken die ter inzage liggen zijn daar te vinden en te downloaden;

Gemeenteloket Sneek, Marktstraat 15 te Sneek (op papier) tijdens de reguliere openingstijden.

Hoe kunt u beroep instellen?

Iedere belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend op de ontwerpbesluiten kan tegen één of meer van deze besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een beroepschrift indienen is mogelijk van zaterdag 15 oktober tot en met vrijdag 25 november 2016.

Indien u belanghebbend bent en u redelijkerwijs niet kan worden verweten dat u geen zienswijze naar voren heeft gebracht op het ontwerp van het desbetreffende besluit kunt u ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten:

de naam en het adres van de indiener;

de dagtekening;

een omschrijving van het besluit;

de redenen waarom men het niet eens is met het besluit.

De belanghebbende moet in het beroepschrift aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen een of meer van deze besluiten. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het wordt aanbevolen in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

U wordt vriendelijk verzocht om, indien u beroep instelt, een kopie van uw beroepschrift te zenden aan het Ministerie van Economische Zaken ter attentie van de directie WJZ (D passage 2), postbus 20401, 2500 EK ’s-Gravenhage. Let op! Het origineel van uw beroepschrift dient u te zenden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Kosten

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Over de hoogte daarvan, de manier waarop en binnen welke termijn u dit moet betalen, krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Waar vindt u meer informatie?

Het inpassingsplan is te vinden op: www.ruimtelijkeplannen.nl. Alle stukken zijn ook beschikbaar via www.bureau-energieprojecten.nl. Bureau energieprojecten is van 9.00 – 12.00 u telefonisch bereikbaar op (070) 379 89 79.

Naar boven