Projectplan ZN B Groot Onderhoud Vaarwegen (GOVa), Fase 5a, Vaarwegverruiming Traject Ondiepten Venlo, Rijkswaterstaat

KENNISGEVING

Waterwet en m.e.r.

De Minister van Infrastructuur en Milieu maakt, ter voldoening aan hetgeen gesteld is in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, het volgende bekend.

Op 17 oktober 2016 heb ik een Projectplan Waterwet vastgesteld. Het betreft het Projectplan ZN B Groot Onderhoud Vaarwegen (GOVa), Fase 5a, Vaarwegverruiming Traject Ondiepten Venlo.

Rijkswaterstaat werkt aan de verbetering van de Maasroute vanaf Weurt (bij Nijmegen) tot aan Ternaaien (België). Deze vaarroute wordt geschikt gemaakt voor grotere schepen (tot en met CEMT-klasse Vb) met een diepgang van maximaal 3,5 meter. Om deze grotere schepen toe te kunnen laten, worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd in het project Maas­route waaronder het verdiepen van de vaargeul, het verruimen van bochten en het verhogen van bruggen.

Het deelproject GOVa 5a betreft het deel van de Maas bij Venlo en maakt deel uit van de Maasroute. Ook dit traject moet geschikt gemaakt worden voor grotere schepen tot en met CEMT-klasse Vb met een maximale diepgang van 3,5 m. In het plangebied zijn in de huidige situatie ondiepten aanwezig. Hierdoor is het niet mogelijk dat CEMT-klasse Vb-schepen elkaar kruisen of passeren. Om deze grotere schepen ongestoord toe te kunnen laten, wordt de vaargeul van de Maas zowel verbreed als verdiept.

Naast dit Projectplan is eveneens een m.e.r.-beoordelingsnotitie opgesteld. Aan de hand van deze notitie is besloten dat geen milieueffectrapport hoeft te worden opgesteld. Deze notitie en het besluit daarop zijn voorbereidingsbeslissingen in de zin van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen geen zelfstandig bezwaar of beroep mogelijk is.

Het ontwerpProjectplan (met bijlagen) heeft reeds van 1 augustus 2016 tot en met 11 september 2016 ter inzage gelegen. Er zijn door mij geen zienswijzen ontvangen.

Terinzagelegging

Het Projectplan, de m.e.r.-beoordelingsnotitie en de bijbehorende stukken liggen vanaf 17 oktober 2016 voor een periode van zes weken, tot en met 27 november 2016, op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage op de volgende adressen:

  • Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Avenue Céramique 125, 6221 KV Maastricht (na telefonische afspraak), en

  • Waterschap Peel en Maasvallei, Drie Decembersingel 46, 5921 AC Venlo.

Beroep

Tegen bovengenoemd besluit kan beroep bij de sector Bestuursrecht van de rechtbank worden ingesteld door:

  • belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerp,

  • belanghebbenden die zienswijzen hebben tegen wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht, en

  • belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen het ontwerp.

Het gemotiveerde beroepschrift dient te worden ingediend bij de rechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het beroepschrift zijn woonplaats heeft. Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van voornoemde rechtbank. Van de indiener van het beroepschrift/verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. Omtrent de hoogte hiervan, de wijze waarop en de termijn waarbinnen u dit dient te betalen, dient u contact op te nemen met de secretarie van de voornoemde rechtbank.

Crisis- en herstelwet

Op het Projectplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Inlichtingen

Voor informatie en het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de heer J. Metsemakers, telefoon 06 – 31 01 13 31, de heer G.J. Verlaan, telefoon 06 – 15 06 57 14 of mevrouw M. Berghs, telefoon 06 – 11 37 84 92.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, namens deze, het afdelingshoofd van de afdeling Vergunningverlening, T.L.B. du Chatinier

Naar boven