Lelystad, Verkeersbesluit: Uitbreiden parkeerverbod zone en 30 km-verblijfsgebied

Logo Lelystad

k ust (Bataviahaven en Bataviastad)

Registratienummer: 161832530

Het college van de gemeente Lelystad,

Gelet op:

  • -

    de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    het bepaalde in artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan ons college toekomt;

Overwegingen:

  • 1.

    Op 23 september 2008 is het verkeersbesluit "verkeersmaatregelen Bataviahaven en Bataviastad met registratienummer B08-08051 vast gesteld”;

  • 2.

    onder beslispunt 2 is het snelheidsregime op de ontsluitingslus van het parkeerterrein vast gesteld op 50 km p/u;

  • 3.

    het is wenselijk dat de maximum snelheid op ontsluitingslus wordt gesteld op 30 km p/u;

  • 4.

    op de ontsluitingslus is vanaf de rotonde Bataviaweg/Houtribweg/ Markerwaarddijk een parkeerverbod aangegeven;

  • 5.

    het is wenselijk dat het parkeerverbod wordt omgezet in een uitbreiding van de parkeerverbodszone (beslispunt 1 van B08-08051).

  • 6.

    dit verkeersmaatregelenpakket dient op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 bij verkeersbesluit te worden bekrachtigd;

  • 7.

    de betreffende weg is in beheer bij de gemeente Lelystad;

Doel van het besluit:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Motivering

Snelheid

De ontsluitingslus is sinds 2010 vanaf de rotonde Bataviaweg/ Houtribweg/Markerwaarddijk aangeduid als 30 km/u. Deze aanduiding ontbreekt vanaf de richting Museumweg. Momenteel is de maximale toegestane snelheid niet eenduidig aangegeven. Het is wenselijk om een eenduidig snelheidsregime te handteren in de vorm van een 30 km/u zone.

De ontsluitingslus geeft toegang tot het gebied en de parkeerterreinen. In verband met de diverse toegangen naar de parkeerterreinen, waar alleen via een slagboominstallatie toegang toe kan worden verkregen, is het wenselijk de maximale snelheid te beperken tot 30 km/u. Het gebied moet worden beschouwd als grens van het verblijfsgebied. Een maximale snelheid van 30 km/u is hierbij passend.

Parkeren

Op de ontsluitingslus is vanaf de rotonde Bataviaweg/Houtribweg/ Markerwaarddijk een parkeerverbod aangegeven. Momenteel is alleen aan de rechterzijde van de weg een bord geplaatst. Het verbod geldt dus ook alleen aan de rechterzijde tot de eerste zijweg. Vanaf de Museumweg wordt de parkeerverbod zone nabij de aansluiting met de ontsluiting lus (Bataviaweg), conform het verkeersbesluit (B08-08051), beëindigd. Geconstateerd wordt dat er regelmatig langs de ontsluitingsweg wordt geparkeerd. Dit parkeren is onwenselijk, omdat het schade veroorzaakt aan de bermen en hinder, dan wel gevaar kan veroorzaken voor andere verkeersdeelnemers. Een parkeerverbod zone in het hele gebied is passend en duidelijk.

Belangenafweging

Bij het ontwerpen van het samenhangende verkeersmaatregelenpakket zijn de belangen van de diverse verkeerscategorieën tegen elkaar afgewogen.

Ten aanzien daarvan is geconcludeerd, uniformiteit van de geboden en verkeersregels een duidelijker beeld geven voor alle verkeersdeelnemers.

Niet is te verwachten dat belanghebbenden bij uitvoering van het verkeersmaatregelenpakket onevenredig in hun belangen worden benadeeld of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke (onveilige) verkeerssituatie zal ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gevoerd met de korpschef.

Er is een positief schriftelijk advies van de korpschef ontvangen over de verkeersmaatregel, registratienummer:

De huurder van de parkeerterreinen (Bataviastad) is betrokken bij het verkeersbesluit en heeft geen bezwaar tegen deze maatregel.

Besluit

Naar boven