Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 10 oktober 2016, nr. IENM/BSK-2016/207878 tot wijziging van de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad en de Regeling handelaarskentekens en -kentekenbewijzen (vervallen eis verklaring van hoedanigheid)

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 37, zevende lid, en 62, vierde lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling erkenning bedrijfsvoorraad wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4, tweede lid, vervalt, onder vernummering van het derde tot en met vijfde lid tot tweede tot en met vierde lid.

B

In de artikelen 9, negende lid, en 15b, derde lid, aanhef, wordt ‘artikel 4, vijfde lid’ vervangen door: artikel 4, vierde lid.

ARTIKEL II

Artikel 1, tweede lid, van de Regeling handelaarskentekens en -kentekenbewijzen komt te luiden:

  • 2. Ingeval de aanvraag wordt ingediend door een exploitant als bedoeld in het eerste lid, legt de aanvrager bij de aanvraag een uittreksel uit het handelsregister, bedoeld in artikel 22 van de Handelsregisterwet 2007, over waaruit blijkt dat een onderneming wordt uitgeoefend als bedoeld in het eerste lid.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen

TOELICHTING

De ondernemer die een erkenning bedrijfsvoorraad aanvraagt, dient, op grond van artikel 4, tweede lid, van de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad, in het bezit te zijn van een omgevingsvergunning voor een autodemontagebedrijf, een ontvangstbevestiging van een melding op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer met betrekking tot een onderneming waar auto’s worden verkocht of een verklaring van de Rijksbelastingdienst dat hij een onderneming drijft waar auto’s worden verhandeld (hierna: verklaring van hoedanigheid).

De ondernemer die een handelaarskenteken aanvraagt moet, op grond van artikel 1, tweede lid, van de Regeling handelaarskentekens en -kentekenbewijzen onder meer een verklaring van hoedanigheid bij de aanvraag voegen.

Omdat op grond van beide regelingen bij de onderscheidene aanvragen ook een uittreksel uit het handelsregister moet worden overgelegd, als bewijs dat de aanvrager een onderneming als bedoeld in artikel 47 van het Kentekenreglement drijft, is vastgesteld dat het vereisen van het bezit van een vergunning, ontvangstbevestiging of verklaring van hoedanigheid respectievelijk overlegging van een verklaring van hoedanigheid geen meerwaarde meer heeft. Deze eisen zijn daarom geschrapt.

Voor de volledigheid wordt hier opgemerkt dat deze wijzigingen niet inhouden dat voor bepaalde typen ondernemingen waarvoor een erkenning kan worden aangevraagd geen omgevingsvergunning of melding op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer meer nodig is.

De administratieve lasten worden door deze wijzigingen verminderd met naar schatting € 22.960 per jaar.

Hierbij is uitgegaan van circa 15 minuten voor het aanvragen van een verklaring van hoedanigheid en een gemiddelde over de afgelopen jaren van ruim 3.000 aanvragen per jaar (3.280 aanvragen x 15 minuten x € 28 per uur = 22.960).

De omgevingsvergunning en de ontvangstbevestiging zijn hierbij niet meegeteld omdat de enige handeling het bij de aanvraag voegen van een kopie van die vergunning of bevestiging betrof. De daarmee gemoeide lasten waren al verwaarloosbaar.

Omdat de regeling leidt tot een (beperkte) vermindering van de lasten voor de betrokken ondernemingen is voor de inwerkingtreding afgezien van het hanteren van een vast verandermoment of een invoeringstermijn.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen

Naar boven