Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr. 863177/863212, tot het verwijderen en het aanbrengen van een busstrook zoals bedoeld in artikel 1 van het RVV 1990, en het verwijderen en plaatsen van bord L3 (bushalte), op een gedeelte van de N247 in de gemeente Waterland.

Logo Noord-Holland

 

Aanleiding

In 2012 is de lay-out van het kruispunt ’t Schouw aangepast. Daarbij is de rechtsafstrook richting Zunderdorp vervangen door een gecombineerde rechtdoor/rechtsaf strook. Hierdoor zijn er twee opstelstroken richtingBroek in Waterland gekomen. Vóór de aanpassing stond het verkeer in de avondspits in de file voor 't Schouw waardoor het verkeer richting de N235 onnodig geblokkeerd werd. Na het aanpassen van het kruispunt staat de file niet meer voor 't Schouw maar voorbij deze kruising op de N247 voor Broek in Waterland. Gevolg hiervan is dat ook het busverkeer op dat deel van de N247 vast staat omdat hier geen openbaar vervoer-infra aanwezig is. In de avondspits zorgt deze file voor een vertraging van gemiddeld 4 minuten voor het openbaar vervoer, wat niet wenselijk is gezien het provinciale beleid om het openbaar vervoer te bevorderen en te faciliteren. Tevens ligt de bushalte op de N247 aan de noordzijde van't Schouw precies ter hoogte van het weefvak. Daardoor is het voor bussen zeer lastig om weg te rijden van de bushalte, vaak wordt men er gewoon niet tussen gelaten (de bus heeft geen voorrang buiten de bebouwde kom). Omdat het aannemelijk is dat de reconstructie van dit deel van de N247 nog geruime tijd duurt (2017-2020) en gezien de problematiek met vertraging in de huidige situatie is het raadzaam nu wel een tijdelijke oplossing voor dit openbaar vervoer te realiseren.

Motivering maatregelen

In het maatregelenpakket dat momenteel door de provincie wordt uitgewerkt is op de N247 tussen 't Schouw en Broek in Waterland een busstrook voorzien (combinatievariant 'knip in busbaan'). Door de Stuurgroep Bereikbaarheid Waterland is het besluit genomen om een bushalte bij 't Schouw toe te voegen en een busstrook vanaf 300 meter voorbij kruispunt 't Schouw tot 50 meter voor de Eilandweg in Broek in Waterland aan te brengen d.m.v. nieuwe markering. De busstrook in de richting Zunderdorp komt daarmee tussen de Eilandweg in Broek in Waterland tot voor kruispunt ’t Schouw te vervallen. Feitelijk vervalt dus de busstrook aan de westzijde van de N247 en wordt er een nieuwe busstrook gerealiseerd aan de oostzijde van de N247.Na overleg met de politie is besloten tot het aanbrengen van ribbelmarkering, het aanbrengen van een verhoogde geleider ten behoeve van het invoegen van het normale verkeer in relatie tot de busstrook en tot plaatsing van één portaal aan het begin van de gewijzigde situatie.

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het verwijderen en aanbrengen van een busstrook en het plaatsen van bord L3 een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer. Dit belang is genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken politiekorps. Op 24 september 2016 heeft overleg plaatsgevonden met de politie. Naar aanleiding van het overleg heeft de politie een verkeersadvies uitgebracht. Dit advies is grotendeels overgenomen. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de tijdelijke maatregelen.

Afweging belangen

De maatregelen zullen de doorstroming van het verkeer verbeteren en leiden tot een veiligere verkeersafwikkeling. Dit dient de belangen van de weggebruiker en de buspassagiers. Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden. BevoegdheidHet weggedeelte waar deze maatregel voor wordt getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten vanNoord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

Besluit

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

 

1.Het besluit van 24 mei 1994 met nr. 94-900742 (Provinciaal Blad 44, 2010) tot aanwijzing van een busstrook aan de westzijde van dit deel van de N247 in te trekken;

2. Door middel van markering een lijnbusstrook te realiseren, zoals bedoeld in artikel 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), aan de oostzijde van de N247 tussen ‘t Schouw en de Eilandweg;

3. Door het plaatsen van bord L3 van het RVV 1990 ter hoogte van ‘t Schouw een bushalte te realiseren. De bushalte en het daarbij behorende bord aan de overzijde van Het Schouw worden verwijderd;

4. Van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.

 

Haarlem, 4 oktober 2016,

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

 

Bezwaar

1.Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens van het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken, Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan. Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u –bij een spoedeisend belang- een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland.

2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.

 

Naar boven