Vastgesteld bestemmingsplan ‘Cultuurhistorie’, gemeente Echt-Susteren

Logo Echt-Susteren

Door wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is het opnemen van een cultuurhistorische paragraaf in bestemmingsplannen verplicht. Beschreven moet worden hoe in een gebied zal worden omgegaan met de aanwezige cultuurhistorische waarden.

 

In de gemeentelijke structuurvisie is (eind 2012) een eerste aanzet gegeven tot beleid op het gebied van cultuurhistorie. In dat kader is door buro RAAP in 2011 een rapport opgesteld genaamd “Fraaie landstreken, belangrijke wandelingen en indrukwekkende gedenktekens. Een cultuurhistorische en aardkundige waardenkaart van de gemeente Echt-Susteren”. Het rapport verwoord op welke wijze rekening gehouden wordt met cultuurhistorische een aardkundige waarden in Echt-Susteren.

 

Het cultuurhistorisch beleid -als verwoord in de structuurvisie- is nog niet in alle (geactualiseerde) bestemmingsplannen op een juiste eenduidige wijze opgenomen en juridisch geborgd. Door middel van het paraplubestemmingsplan “Cultuurhistorie” wordt daaraan voldaan. Dit bestemmingsplan zal gelden voor de hele gemeente Echt-Susteren.

 

De gemeenteraad van Echt-Susteren heeft dit bestemmingsplan in zijn openbare vergadering van 22 september 2016 vastgesteld.

 

Bij de vaststelling zijn een aantal wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat met ingang van 26 februari 2016 gedurende zes weken ter inzage heeft gelegen. Deze wijzigingen omvatten ook tekstuele en redactionele wijzigingen. Verder hebben de wijzigingen o.a. betrekking op toevoeging, verwijdering of aanpassing van de aanduiding “karakteristiek” (al dan niet in combinatie met aanpassing van de bijgevoegde lijst met beeldbepalende panden) en aanpassing van ensemble “Kokkelert Visserweert Illikhoven” vanwege onherroepelijkheid van de ontgrondings-vergunning voor de locatie Visserweert.

 

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken vanaf 7 oktober 2016 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis, Nieuwe Markt 55 in Echt en wel op maandag van 9.00 uur tot 20.00 uur, op woensdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en op donderdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Voorts kan het bestemmingsplan ingezien worden via de gemeentelijke website (www.echt-susteren.nl) en de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt en belanghebbenden die aantonen hiertoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest, tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ‘s-Gravenhage. Beroepschriften dienen in tweevoud bij de Afdeling Bestuursrechtspraak te worden ingediend (evt. kan dit ook digitaal).

Zij die beroep instellen kunnen gedurende de genoemde termijn ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van deze Afdeling.

 

Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, wordt de inwerkingtreding opgeschort totdat op dat verzoek is beslist.

 

Echt-Susteren, 6 oktober 2016

Naar boven