Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Couwenhoek Wonen en vaststelling beeldkwaliteitsplanCouwenhoek Wonen

Logo Capelle aan den IJssel

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel maakt volgens het bepaalde in artikel 3.8, lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn openbare vergadering van 26 september 2016 het bestemmingsplan ‘Couwenhoek Wonen’ gewijzigd heeft vastgesteld. Daarnaast heeft de raad besloten om het beeldkwaliteitsplan Couwenhoek Wonen vast te stellen en de van dit beeldkwaliteitsplan deel uitmakende welstandscriteria op te nemen in de Welstandsnota Capelle aan den IJssel 2013. Verder heeft de raad besloten om voor het bestemmingsplan ‘Couwenhoek Wonen’ geen exploitatieplan vast te stellen. Tot slot heeft de raad besloten om op het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Couwenhoek Wonen’ de Crisis- en herstelwet van toepassing te verklaren.

Plangebied

Het plangebied ‘Couwenhoek Wonen’ ligt in de wijk Oostgaarde van Capelle aan den IJssel. Het plangebied wordt omsloten door de Couwenhoekseweg (westzijde), de Groenedijk (zuidzijde), de Westerlengte (oostzijde) en de sportvoorzieningen van CVV Zwervers (noordzijde).

I nhoud bestemmingsplan

De aanleiding voor het opstellen van het bestemmingsplan is de wens om het gebied ten zuiden van het sportcomplex Couwenhoek te ontwikkelen tot een nieuwe woonbuurt. Het sportcomplex Couwenhoek is heringericht, waardoor er ruimte is vrij gekomen voor de ontwikkeling van maximaal 89 woningen. In het verleden waren er op de plek van het plangebied sportvelden gelegen, hierdoor past het ontwikkelen van woningen niet in het vigerende bestemmingsplan ‘’Oostgaarde’’. Het bestemmingsplan ‘Couwenhoek Wonen’ voorziet in een nieuw juridisch-planologisch kader voor de beoogde ontwikkeling.

Inhoud beeldkwaliteit s plan

In het Beeldkwaliteitsplan is de beoogde beeldkwaliteit van de gebouwde omgeving en de openbare ruimte verwoord. Voor grootschalige ontwikkelingsopgaven, zoals bij Couwenhoek Wonen, moeten er in aanvulling op de basiscriteria uit de Welstandsnota, welstandscriteria worden opgesteld. Deze criteria worden onderdeel van een beeldkwaliteitsplan. De gemeenteraad heeft het beeldkwaliteitsplan vastgesteld zodat deze ook daadwerkelijk als toetsingskader kan worden gebruikt. Dit beeldkwaliteitsplan maakt nu onderdeel uit van de welstandsnota.

Tegen het besluit tot vaststelling van het beeldkwaliteitsplan staan geen rechtsmiddelen open. Het beeldkwaliteitsplan heeft van donderdag 5 mei 2016 tot en met woensdag 15 juni 2016 voor iedereen ter visie gelegen. Gedurende deze periode was het mogelijk te reageren. Er zijn geen reacties ingediend. Het beeldkwaliteitsplan is ten opzichte van het concept ongewijzigd vastgesteld.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

Voor informatie over de bij de vaststelling door de raad aangebrachte wijzigingen wordt verwezen naar het raadsbesluit van 26 september 2016 met bijbehorende ‘Nota van beantwoording zienswijzen bestemmingsplan ’Couwenhoek Wonen’.

Inzien van het vastgestelde bestemmingsplan

Het vastgestelde bestemmingsplan ‘Couwenhoek Wonen’, de bijbehorende stukken en het raadsbesluit met bijbehorende ‘Nota van beantwoording zienswijzen bestemmingsplan Couwenhoek Wonen’, zijn vanaf 6 oktober 2016 tot en met 16 november 2016 beschikbaar en raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl. Ook liggen deze stukken ter inzage bij het Informatiecentrum in het gemeentehuis, Rivierweg 111, Capelle aan den IJssel.

Het Informatiecentrum is geopend op werkdagen van 08.00 uur tot 19.00 uur.

Beroep

Belanghebbenden die tijdig een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan bij de raad kenbaar hebben gemaakt, en belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest een zienswijze bij de raad kenbaar te maken, kunnen gedurende de termijn van terinzagelegging van het bestemmingsplan vanaf donderdag 6 oktober 2016 tot en met woensdag 16 november 2016 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Binnen de genoemde termijn kunnen belanghebbenden ook tegen het besluit van de raad om geen exploitatieplan vast te stellen beroep bij de Afdeling instellen.

Tegen de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan kan eenieder binnen genoemde termijn beroep bij de Afdeling instellen.

Aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kan gevraagd worden een voorlopige voorziening te treffen: Adressering: Raad van State, t.a.v. de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Om dit verzoek in te kunnen dienen, moet er een beroepschrift bij de Afdeling zijn ingediend.

Het beroepschrift moet naast uw handtekening de volgende gegevens bevatten:

uw naam en adres;

een dagtekening;

een omschrijving van het bestreden besluit;

de gronden waarop uw beroep stoelt (de motivering).

Voor het indienen van een beroepschrift / een verzoek om voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Deze bedragen €160,- per beroepschrift / verzoek om voorlopige voorziening voor (natuurlijke) personen en €318,- per beroepschrift / verzoek om voorlopige voorziening voor rechtspersonen (stichting, vereniging en BV). U ontvangt hiervoor een rekening van de Raad van State.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt een dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State wordt ingediend, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Bekendmaking Wet geluidhinder

Definitief besluit tot vaststelling van een hogere grenswaarde dan de voorkeursgrenswaarde ten gevolge van wegverkeerslawaai op de gevels van de geplande woningen binnen het Bestemmingsplan Couwenhoek Wonen.

Er is akoestisch onderzoek gedaan om inzicht te verschaffen of geluid tot beperkingen of randvoorwaarden leidt voor geplande woningbouw dan wel dat een andere planopzet moet worden gekozen. Het onderzoek geldt als ruimtelijke onderbouwing van het bestemmingsplan Couwenhoek Wonen. De woningen binnen het bestemmingsplan worden belast door zowel wegverkeerslawaai, bedrijven als door het geluid afkomstig van de sportvelden binnen het bestemmingsplan. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt het volgende:

De voorkeursgrenswaarde uit de Wet geluidhinder (Wgh) van 48 dB wordt ten gevolge van het wegverkeer op een aantal (geplande) woningen overschreden. De ten hoogste toelaatbare geluidbelasting wordt op geen enkele locatie overschreden. Er zijn daarom geen belemmeringen voor de bouw van woningen. Wel dienen er hogere waarden te worden vastgesteld voor de woningen waar de geluidbelasting hoger is dan 48 dB. Dit betreft:

  • -

    Maximaal 17 woningen ter hoogte van de Westerlengte (51 dB);

  • -

    1 woning ter hoogte van de Couwenhoekseweg (51 dB).

Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom op 23 augustus 2016 het besluit genomen om een hogere waarde vast te stellen voor deze geplande woningbouw.

De voorbereiding van dit definitieve besluit heeft plaatsgevonden overeenkomstig het bepaalde in hoofdstuk VIIIA van de Wet geluidhinder en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het ontwerpbesluit en het akoestisch rapport hebben gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan 'Couwenhoek Wonen' ter inzage gelegen vanaf donderdag 5 mei 2016 tot en met woensdag 15 juni 2016. Gedurende deze periode zijn belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om hierover schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren te brengen. Er zijn binnen de bovengenoemde termijn geen zienswijzen ingediend. Wij hebben de hogere grenswaarde nu definitief vastgesteld.

Beroep:

Binnen zes weken na de begindatum van ter inzage legging van het besluit kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep worden ingesteld tegen dit besluit.

Het beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Wij wijzen erop dat zowel voor het instellen van beroep als voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening griffierechten verschuldigd zijn.

Ter inzage:

In de hal van het gemeentehuis, Rivierweg 111, liggen het besluit en het akoestisch rapport ter inzage vanaf donderdag 6 oktober 2016 tot en met woensdag 16 november 2016.

Crisis- en herstelwet

Op deze besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent, dat belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit en/of de besluiten . Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Verzocht wordt om in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met mevrouw C. van Hemert, afdeling Stadsontwikkeling telefoonnummer (010) 2848762 of via e-mail: c.van.hemert@capelleaandenijssel.nl

Naar boven