VERKEERSBESLUIT ten behoeve van het instellen van een voetgangersgebied aan het Dorpsplein in Riel.

Logo Goirle

Nummer 2016-009055

 

Formeel kader

De bevoegdheid om op gemeentelijke wegen verkeersbesluiten te kunnen nemen, is geregeld in de Wegenverkeerswet 1994 (art 18, lid 1d) en daarin opgedragen aan het college van Burgemeester en Wethouders die deze bevoegdheid hebben gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Realisatie en Beheer van de gemeente Goirle.

Bij het nemen van een verkeersbesluit wordt rekening gehouden met de bepalingen van:

- Wegenwet;

- Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

- het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

- het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

- Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens.

 

Advisering

Op grond van artikel 24 van het BABW worden verkeersbesluiten genomen na overleg met de

korpschef van het betrokken regionale politiekorps. Dit is Politie Zeeland - West Brabant, Team

Verkeer. Hiervoor is overleg gevoerd met Brigadier H.G.M. Tuerlings, Senior Gebiedsgebonden Politie, verkeersadviseur Eenheden Hart van Brabant en de Baronie.

 

Doel

Het Dorpsplein in Riel bestaat uit een parkeerterrein, omgeven door voetpaden. Aan de zijde van de woningen ondervindt men overlast van passerende fietsers over het voetpad. Om de overlast te verminderen en handhaving mogelijk te maken is het wenselijk een voetgangersgebied in te stellen op dit pad.

 

Afweging

Noodzaak voetgangersgebied

Aan het Dorpsplein zijn het ontmoetingscentrum De Leybron, een fietsenwinkel en woningen gevestigd. Deze verschillende functies trekken verkeer aan. Ook de verbinding van de Kerkstraat met de Oude Tilburgseweg zorgt voor doorgaand fietsverkeer.

Het voetpad voor de woningen is echter niet geschikt voor doorgaand fietsverkeer. Hiervoor zijn in het verleden al fietssluisjes geplaatst. Dit is echter niet voldoende gebleken. Er wordt nog steeds gefietst. Het is daarom wenselijk om een voetgangersgebied in te stellen. Zo wordt de regel nog beter verduidelijkt en kan er eventueel handhaving plaatsvinden.

 

Belangen bewoners

De woningen aan het plein hebben maar een kleine voortuin waardoor de fietsers dichtbij de wonigen langs fietsen. Er hebben ook al aanrijdingen plaatsgevonden tussen voetgangers en fietsers. Hierdoor is het wenselijk om op dit gedeelte ook een voetgangersgebied in te stellen.

 

Belangen overige bezoekers Leybron en winkel

De bezoekers van de overige functies aan het plein, en het doorgaande fietsverkeer, hebben voldoende alternatieven over het dorpsplein zelf.

 

Conclusie

Het instellen van een voetgangersgebied aan de zijde van de woningen leidt niet tot onevenredige benadeling van de belangen van anderen.

 

Besluit

 

Op het voetpad aan de woningzijde van het Dorpsplein (vanaf de ingang van de Kosterij tot huisnummer 17) een voetgangersgebied instellen. Hiervoor zullen verkeersborden G7, van bijlage 1 van het RVV 1990, geplaatst worden, zoals aangegeven op de tekening behorende bij dit verkeersbesluit.

 

Openbare bekendmaking

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van de gemeente Goirle, postbus 17, 5050 AA Goirle. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom bezwaar wordt gemaakt.

Goirle, 20 september 2016

Met vriendelijke groet,

namens het college van burgemeester en wethouders,

Simon van der Putten

afdelingshoofd Realisatie en Beheer

Naar boven