Gemeente Schagen- Verkeersbesluit instellen eenrichtingsverkeer op de Schoolstraat, te Petten.

Logo Schagen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen heeft de bevoegheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub D, van de wegenverkeerswet 1994 verkeersbesluiten te nemen;

Krachtens de “Mandaatregeling gemeente Schagen”, vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. 3 januari 2013, heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan het hoofd afdeling Openbaar Gebied gemandateerd.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is, namens de korpschef van de politie eenheid Noord-Holland, overleg gepleegd met de Verkeersadviseur van genoemde Eenheid. Deze heeft zich d.d. 6 september 2016 tijdens een verkeersoverleg vanuit verkeersoptiek akkoord heeft verklaard met de maatregel;

Overwegende ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering

In de huidige situatie valt de Schoolstraat in de 30km zone en heeft een rijbaanbreedte van 3.85 meter. De huidige rijbaanbreedte is zo smal dat vaak het voetpad gebruikt wordt om elkaar te kunnen passeren. Dit levert weer een verkeersonveilige situatie op voor de voetgangers. Gekozen is om op de Schoolstraat eenrichtingsverkeer in te stellen.

Met het verkeersbesluit worden de volgende doelstellingen beoogd:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Belangenafwegingen

Bewoners en belanghebbende zijn geïnformeerd over de nieuwe situatie waarbij op de Schoolstraat te Petten eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd.

Overwegende dat het voorgestelde gebied binnen de bebouwde kom van de gemeente Schagen is gelegen en daarom ook bij de gemeente Schagen in beheer is.

Besluit

Het instellen van eenrichtingsverkeer op de Schoolstraat te Petten wordt uitdrukking gegeven door;

  • a.

    Het plaatsen van het bord C2 (eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee) op de kruising Schoolstraat- Ketelduinweg;

  • b.

    het plaatsen bord C3 (eenrichtingsweg) op de kruising Schoolstraat- Oostend;

  • c.

    het plaatsen bord L8 (doodlopende weg) op de kruising Ketelduinweg- Eriksstraat;

  • d.

    het plaatsen van het onderbord OB54 ‘uitgezonderd fietsers en bromfietsers, onder alle borden genoemd onder a t/m c;

  • e.

    De locatie voor het gedeeltelijk opheffen van de eenrichtingsweg wordt op de bij dit besluit behorende tekening aangegeven.

Mededelingen

De bekendmaking van het besluit geschiedt door publicatie in de Staatscourant.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij ons college. Ook andere belanghebbenden kunnen van deze gelegenheid gebruik maken.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. Deze termijn vangt aan op de dag na de dag waarop dit besluit is gepubliceerd.

  • Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en dient in ieder geval te bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een aanduiding/omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt;

  • de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen, Postbus 8, 1740 AA, Schagen.

Het indienen van een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het gericht is. Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kan aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Haarlem verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen, indien "onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist". Het vragen van een voorlopige voorziening aan de voorzieningenrechter van de rechtbank is mogelijk indien ook een bezwaarschrift wordt ingediend.

Het verzoek om een voorlopige voorziening moet gericht worden aan:

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

 

Namens burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen

De heer J.W. Butterman

hoofd afdeling Openbaar Gebied

Datum 7 september 2016

Naar boven