Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 3 oktober 2016, nr. 2016-0000610254, tot wijziging van de Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES in verband met de vaststelling van versie 1.3 van het Logisch Ontwerp BES

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 3, tweede lid, 3a, derde lid, 10, tweede lid, en 11, derde lid, van de Wet basisadministraties persoonsgegevens BES en artikel 31, eerste lid, van het Besluit basisadministraties persoonsgegevens BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3, tweede lid, wordt ‘versie 1.2’ vervangen door: versie 1.3.

B

In artikel 6, tweede lid, wordt ‘versie 1.2’ vervangen door: versie 1.3.

C

De bijlage wordt vervangen door de bijlage als opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 8 oktober 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlage die is opgenomen in de bijlage bij deze regeling, die ter inzage wordt gelegd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Turfmarkt 147, 2511 DP Den Haag, en de afdelingen burgerzaken van het openbaar lichaam Bonaire, Kaya Neerlandia 40, Kralendijk, het openbaar lichaam Sint Eustatius, Kennip Road, Oranjestad en het openbaar lichaam Saba, Power Street 1, The Bottom.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

BIJLAGE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL C

BIJLAGE BIJ DE ARTIKELEN 3, TWEEDE LID, EN 6, TWEEDE LID

[Deze bijlage wordt ter inzage gelegd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Turfmarkt 147, Den Haag, de afdelingen burgerzaken van het openbaar lichaam Bonaire, Kaya Neerlandia 40, Kralendijk, het openbaar lichaam Sint Eustatius, Kennip Road, Oranjestad en het openbaar lichaam Saba, Power Street 1, The Bottom en tevens via www.rvig.nl beschikbaar gesteld.]

TOELICHTING

1.1 Inleiding

Dit besluit strekt tot wijziging van de Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES. De wijzigingen in de regeling houden verband met aanpassingen van het Logisch Ontwerp BES (LO BES), die gevolgen hebben voor de inhoud van de systeembeschrijving van de basisadministraties persoonsgegevens van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) en de systeembeschrijving van de verstrekkingenvoorziening BES. Op grond van de Wet basisadministraties persoonsgegevens BES en het Besluit basisadministraties persoonsgegevens BES worden deze systeembeschrijvingen bij ministeriële regeling vastgesteld. De betreffende systeembeschrijvingen worden gevormd door de als zodanig gemarkeerde hoofdstukken en bijlagen, of onderdelen daarvan, van het LO BES, dat als bijlage bij de Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES is gevoegd.

1.2 Het Logisch Ontwerp BES

De aanpassingen van het LO BES hebben geleid tot een andere aanduiding van het versienummer van het LO. In de Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES werd gesproken over het Logisch Ontwerp, versie 1.2. Deze is gewijzigd in versie 1.3. Deze nieuwe aanduiding komt terug in de artikelen 3 en 6 van deze regeling (zie artikel I, onderdelen A en B). Daarnaast is geregeld dat het nieuwe logische ontwerp wordt opgenomen in de bijlage bij de Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES (artikel I, onderdeel C).

De wijzigingen die met deze nieuwe versie zijn aangebracht in het LO BES houden verband met de invoering van een nieuwe versie van het Logisch Ontwerp Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens met ingang van 8 oktober 2016, namelijk LO GBA versie 3.10. De wijzigingen van het LO BES komen waar mogelijk overeen met de betreffende wijzigingen in het LO GBA, zodat de op het LO BES gebaseerde applicatie waar mogelijk een kopie blijft van de BRP applicatie. Dit uitgangspunt is van belang voor het laag houden van de kosten van de ontwikkeling van de BES applicatie en van de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de verschillende bevolkingsadministraties. Deze uitwisseling wordt in beginsel geautomatiseerd uitgevoerd.

Hierna worden de verschillende wijzigingen van het LO BES per onderwerp beschreven.

Van BOCO-norm naar NEN-norm voor het afkorten van straatnamen

Voorafgaande aan de wijziging werd bij het afkorten van straatnamen in het LO BES nog gebruik gemaakt van de BOCO-norm. De BOCO-norm betreft de afkortingsregels opgesteld volgens de norm van de Bestuurlijke Overleg-Commissie Overheidsinformatisering. Nieuwe registraties zoals de BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) en de nieuwe BRP voorzieningen maken echter gebruik van de NEN-norm (de NEN 5825 norm). De NEN-norm volgt andere afkortingsregels dan de BOCO-norm. Bij een (beperkt) aantal van de straatnamen langer dan 24 posities leidt de NEN-norm tot een andere afgekorte straatnaam dan de BOCO-norm. Omdat nieuwe(re) registraties, zoals de BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) en de BRP aansluiten bij de NEN-norm, zijn met deze wijziging van het Logisch Ontwerp de betrokken straatnamen omgezet volgens de NEN-norm. In het kader van gegevensuitwisseling tussen registraties en de voorziene overgang van de oude GBA voorzieningen naar de nieuwe BRP voorzieningen en de uitwisseling tussen de basisadministraties en de BRP, is het van belang dat wordt afgekort volgens de nu geldende NEN-norm.

Van rechtswege vervallen reisdocumenten beter verwerken in het basisregister reisdocumenten

Deze wijziging is doorgevoerd in het LO BES, in verband met de invoering van deze wijziging in het LO GBA, versie 3.10, op hetzelfde tijdstip. Deze wijziging van het LO BES is gelijk aan de overeenkomstige wijziging in het LO GBA, zodat de op het LO BES gebaseerde applicatie op dit punt identiek is aan de BRP applicatie. Dit is van belang in verband met de gegevensuitwisseling tussen de registraties en het laag houden van de ontwikkelkosten van de BES applicatie. Het betreft een puur technische aanpassing om de applicaties gelijk te houden en leidt verder niet tot een andersoortige bijhouding van de basisadministraties persoonsgegevens BES.

(Teletex)tekens die binnen de bevolkingsadministraties mogen worden gebruikt

De Teletex-tekens worden gebruikt om in het geautomatiseerde berichtenverkeer via de mailbox lettercombinaties en diakrieten steeds op dezelfde manier door te geven. Bij het gebruik van webservices1 wordt in plaats van Teletex de standaard UTF-8 gebruikt. Met deze toevoeging aan het LO BES wordt voor ieder Teletex-teken een eenduidige verwijzing naar het corresponderende UTF-8-teken gelegd.

De aanpassingen van het LO BES zijn terug te vinden in de gewijzigde versie, die via www.rvig.nl beschikbaar wordt gesteld, waarbij de wijzigingen zichtbaar zijn opgenomen in de doorlopende tekst. Eveneens via www.rvig.nl zijn verschillende oplegnota’s beschikbaar met nadere toelichting en de bijbehorende wijzigingsvoorstellen voor het LO BES versie 1.3.

Het LO BES versie 1.3 is door zijn omvang en opmaak niet geschikt om in de Staatscourant te plaatsen. Daarom wordt deze bijlage bekendgemaakt door terinzagelegging bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de afdelingen burgerzaken van de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Daarmee is de kenbaarheid van de documenten voor de direct bij de regeling betrokken personen voldoende verzekerd.

In artikel II is bepaald dat de regeling inwerking treedt met ingang van 8 oktober 2016; dit betreft de datum waarop het LO BES, versie 1.3, wordt ingevoerd. Het betreft dezelfde datum als de datum van invoering van het LO GBA versie 3.10. Omwille van technische redenen heeft het de voorkeur om de nieuwe versie van het LO BES, welke direct gerelateerd is aan de invoering van de nieuwe versie van het LO GBA, op dezelfde datum in te voeren als versie 3.10 van het LO GBA.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk


X Noot
1

Een schakel waarmee twee systemen met elkaar communiceren zonder menselijke tussenkomst

Naar boven