Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 26 september 2016, nr. 2016-0000203805, tot aanpassing van de Regeling statistiek Participatiewet, IOAW en IOAZ in verband met het toevoegen van een nieuw type voorziening in de SRG

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 78, derde lid, van de Participatiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

In Bijlage 2 van de Regeling statistiek Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 wordt na ‘Loonkostensubsidie (Participatiewet) 04’ een regel ingevoegd, luidende:

Forfaitaire loonkostensubsidie (Participatiewet)

41

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 26 september 2016

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

TOELICHTING

Op dit moment ligt in de Tweede Kamer het voorstel tot wijziging van de Participatiewet in verband met stroomlijning van de loonkostensubsidie (Stukken II, 2015–2016, 34 514 nr. 2). Hiermee wordt de zogenoemde forfaitaire loonkostensubsidie als instrument ingevoerd. Daarbij wordt het mogelijk gemaakt dat gemeenten een loonkostensubsidie kunnen inzetten gedurende maximaal het eerste half jaar van het dienstverband vastgesteld op 50% van het wettelijk minimumloon, ongeacht de loonwaarde van de persoon die met loonkostensubsidie aan de slag gaat.

In de voorbereiding van dit wetsvoorstel heeft het Uitvoeringspanel geadviseerd om in de Statistiek re-integratie gemeenten (hierna: SRG) de forfaitaire loonkostensubsidie op te nemen om deze te kunnen monitoren. Zo krijgt de minister, maar ook iedere gemeente zelf inzicht in hoe vaak deze voorziening wordt toegepast. Na overleg met softwareleveranciers en gemeenten heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (hierna: CBS) voorgesteld om de forfaitaire loonkostensubsidie op te nemen als een nieuw type voorziening in de SRG.

Het gaat hier om een uitbreiding van het waardebereik.

Voor zowel gemeenten als gemeentelijke softwareleveranciers gaat het om een relatief eenvoudige aanpassing. Met het opnemen van deze voorziening in de SRG kan ook op BSN niveau worden bepaald voor welke personen hier gebruik van wordt gemaakt op een bepaalde peildatum. Daarnaast kan het CBS checks uitvoeren ten behoeve van de statistiek.

CBS zal de werkzaamheden verrichten om te komen tot het aanpassen van de richtlijnen op het gebied van het type voorziening. De volledige set richtlijnen voor de SRG zal zoals gebruikelijk aan het eind van het jaar gereed zijn.

Beoogde inwerkingtredingdatum van voornoemd wetsvoorstel is 1 januari 2017. Daar wordt in de regeling bij aangesloten.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

Naar boven