GemeenteVoerendaal – Verkeersbesluit verkeersmaatregelen door uitbreiding bedrijventerrein Op Gen Hek

Logo Voerendaal

 

Zaaknummer 27790

Burgemeester en wethouders van Voerendaal

Gelet op artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Vereiste van een besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Gelet op Artikel 2 van de Wegenverk eerswet 1994:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van vrijheid van het verkeer.

Is het gewenst om:

Na uitbreiding van het bedrijventerrein Op Gen Hek:

  • -

    op de Lindelaufer Gewande de huidige eenrichtingsverkeervariant uit te breiden;

  • -

    op de ‘nieuwe’ Oude Midweg eenrichtingsverkeer, uitgezonderd (brom)fietsers, in te stellen;

  • -

    de maximumsnelheden te wijzigen op de Oude Midweg;

  • -

    de bebording voor de gesloten verklaring voor gemotoriseerd verkeer op een gedeelte van de Oude Midweg te handhaven;

  • -

    voorrangskruisingen in te stellen bij de nieuwe aansluitingen op de Oude Midweg.

Motivering

Door de uitbreiding van het industrieterrein Op Gen Hek zal de verkeersintensiteit met maximaal 428 motorvoertuigen per etmaal toenemen. Om het verkeer op het bestaande en nieuwe gedeelte van het bedrijventerrein af te kunnen wikkelen zijn nieuwe aansluitingen op de Oude Midweg, met de daarbij geldende voorrangsregeling, noodzakelijk.

Tevens is het in kader van het waarborgen van de doorstroming en bereikbaarheid op de Lindelaufer Gewande en de ‘nieuwe’ Oude Midweg wenselijk om eenrichtingsverkeer in te stellen. Overigens is in de huidige situatie op het westelijke gedeelte van de Lindelaufer Gewande al eenrichtingsverkeer ingesteld. Het uitbreiden van de eenrichtingswegen op het bedrijventerrein draagt ook bij aan een logische routering voor weggebruikers. De zeer beperkte omrijfactor die door deze verkeersmaatregel ontstaat voor een aantal bedrijven op het bedrijventerrein weegt niet op tegen de eerder genoemde argumenten.

Voor het waarborgen van de verkeersveiligheid op het bedrijventerrein is het wenselijk om een maximumsnelheid van 50 km/u in te stellen. In de huidige situatie valt het gedeelte van de Oude Midweg waar de uitbreiding wordt gerealiseerd binnen een 60 kilometerzone. Door de verplaatsing van het komportaal naar de westzijde van het bedrijventerrein wordt het snelheidsregiem gewijzigd. Tevens wordt de huidige 30 kilometerzone circa 150 meter uitgebreid op de Oude Midweg tot aan het begin het bedrijventerrein.

Gehoord

-Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg gepleegd met de Politie.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:

  • 1.

    Eenrichtingsverkeer in te stellen op het oostelijke gedeelte van de Lindelaufer Gewande door plaatsing van de verkeersborden C2, C3 en C4 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

  • 2.

    Eenrichtingsverkeer, uitgezonderd (brom)fietsers, in te stellen op de ‘nieuwe’ Oude Midweg door plaatsing van de verkeersborden C2, C4 en OB04 (onderbord ‘uitgezonderd (brom)fietsers’) van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

  • 3.

    Verplichte rijrichting, uitgezonderd (brom)fietsers, in te stellen op een gedeelte van de Oude Midweg door plaatsing van D04, D05r, D05l en OB04 (onderbord ‘uitgezonderd brom(fietsers)’) van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

  • 4.

    Twee voorrangskruispunten in stellen op de Oude Midweg door plaatsing van de verkeersborden B3, B4, B5 en B6 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

  • 5.

    De gesloten verklaring voor gemotoriseerd verkeer, uitgezonderd landbouwverkeer, te handhaven door plaatsing van het verkeersbord C12 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 met onderbord ‘uitgezonderd landbouwverkeer’;

  • 6.

    De huidige 30 kilometerzone op de Oude Midweg uit te breiden door verplaatsing van de verkeersborden A0130zb en A0230ze van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

  • 7.

    De 60 kilometerzone op de Oude Midweg in te korten door verplaatsing van de verkeersborden A0160zb en A0260ze van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

De locaties van de in dit besluit genoemde verkeersmaatregelen zijn aangegeven op de bij dit besluit behorende tekeningen.

Voerendaal 13 juli 2016,

Burgemeester en wethouders van de gemeente Voerendaal,

Namens deze,

W.Houben B. Timmermans

Burgemeester gemeentesecretaris

Bijlagen

  • 1.

    Tekening Bedrijventerrein ‘Op Gen Hek’ in Voerendaal - Situatie bebording & markering 1/2

  • 2.

    Tekening Bedrijventerrein ‘Op Gen Hek’ in Voerendaal - Situatie bebording & markering 2/2

Bezwaarclausule

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 7:1 juncto 6:4 van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende die door dit besluit rechtstreeks in zijn belangen is getroffen binnen 6 weken na de datum van bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 23000, 6367 ZG Voerendaal.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

  • -

    naam en adres van de indiener;

  • -

    de dagtekening;

  • -

    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • -

    de gronden van het bezwaar.

Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kan de indiener van het bezwaarschrift de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, sector Bestuursrecht, te Maastricht, Postbus 1988,6201 BZ Maastricht, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank viahttp://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site vindt u de precieze voorwaarden.

Naar boven