VOORONTWERP OMGEVINGSPLAN “Buitengebied Borsele, 2017”

Logo Borsele

Burgemeester en wethouders van Borsele maken bekend dat zij voor het buitengebied van haar gemeente een omgevingsplan in voorbereiding hebben.

In 2015 is gestart met de integrale herziening van het bestemmingsplan “Borsels Buiten”.

In verband met de verwachte inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2019 heeft de gemeente er voor gekozen om, in plaats van een bestemmingsplan, op basis van de mogelijkheden die de Crisis- en herstelwet biedt, een pilot-omgevingsplan op te stellen en zo voor te sorteren op het nieuwe wettelijke kader. Op 15 juli 2016 heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu de pilotstatus verleend.

Door het toekennen van deze status kan gekomen worden tot een andere wijze van beleidsontwikkeling en tot het opstellen en gebruiken van een ander instrumentarium, afgestemd op de uitgangspunten van de Omgevingswet.

Inhoud omgevingsplan

Het plangebied van het omgevingsplan Buitengebied Borsele 2017 beslaat het hele buitengebied van de gemeente Borsele: het agrarische gebied, met alle daarbinnen gelegen natuurgebieden en infrastructuur (inclusief de Westerscheldetunnelweg, de verbrede Sloeweg en groenproject 't Sloe) en de Westerschelde. Alle kernen, bedrijventerreinen en twee verblijfsrecreatiegebieden, waarvoor afzonderlijke bestemmingsplannen gelden, maken geen deel uit van het plangebied van het omgevingsplan.

In het in voorbereiding zijnde omgevingsplan wordt getracht de vele (veelal verschillende) belangen van, voor en door de gebruikers van het buitengebied, zoals agrariërs, bewoners, natuurbeheerders en recreanten, op elkaar af te stemmen. Het omgevingsplan raakt daarom iedereen die in het buitengebied van de gemeente Borsele woont, werkt en/of verblijft.

Belangrijke items in het omgevingsplan zijn onder meer de ontwikkelingsmogelijkheden van agrarische en vrijkomende agrarische bedrijven, de bescherming van cultuurhistorisch en landschappelijk waardevolle terreinen en de uitbreidingsmogelijkheden van in het buitengebied gelegen woningen en niet-agrarische bedrijven.

Inzage

Vanaf 29 september t/m 9 november 2016 ligt het voorontwerp omgevingsplan voor een ieder ter inzage. U kunt het voorontwerp omgevingsplan via www.ruimtelijkeplannen.nl raadplegen. Selecteer op deze website het tabblad “Bestemmingsplannen”. Vul dan in het venster “ID” de plancode van dit bestemmingsplan in: NL.IMRO.0654.OPBGB2017-0001.

Voor een beter raadpleegbare versie verwijzen wij naar de digitale raadpleegomgeving: http://borsele.crotec-omgevingsplan.nl/.

U kunt het voorontwerp bestemmingsplan op www.ruimtelijkeplannen.nl en op http://borsele.crotec-omgevingsplan.nl/ ook via de gemeentelijke website www.borsele.nl raadplegen.

Daarnaast ligt het voorontwerp omgevingsplan ter inzage in het gemeentehuis, Stenevate 10 in Heinkenszand. Het gemeentehuis is geopend van maandag t/m donderdag van 8.30 uur tot 16.00 uur en op vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur.

Inspraak

Tijdens de termijn van terinzagelegging kan iedereen een schriftelijke inspraakreactie naar voren brengen. Deze schriftelijke inspraakreactie kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele, Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand.

Daarnaast wordt er een inloopavond georganiseerd. Deze vindt plaats in Vergader- en Congrescentrum De Stenge, Stengeplein 1 te 4451 CZ Heinkenszand. U kunt daar informatie krijgen en vragen stellen over het omgevingsplan en de procedure. De inloopavond wordt gehouden op dinsdag 11 oktober 2016 van 19.30 - 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. U hoeft zich hiervoor niet van te voren aan te melden.

Voor vragen en informatie kunt u ook gebruik maken van speciaal hiervoor ingestelde spreekuurmomenten. Deze vinden plaats op woensdag 19 oktober en maandag 24 oktober tussen 13.30 uur en 16.00 uur en op donderdag 27 oktober, dinsdag 1 november, vrijdag 4 november en maandag 7 november tussen 09.00 uur en 12.00 uur. Locatie is het gemeentehuis Borsele, Stenevate 10 te 4451 KB Heinkenszand.

Voor deze spreekuurmomenten is het wel noodzakelijk vooraf een afspraak te maken.

De inspraakreacties worden na de tervisieligging gebundeld en van commentaar voorzien.

Informatie

Voor vragen, informatie én voor het maken van een afspraak voor één van de spreekuurmomenten kunt u contact opnemen met mevrouw Prince-Rhyne van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling op 0113- 238425.

Heinkenszand, 28 september 2016

 

Naar boven