Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 19 september 2016, 2016-0000193809, tot wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling in verband met het opnemen van een uitzondering op de vervangingsregeling bij vluchtige organische stoffen voor vloercoatings in binnensituaties

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 4.62b van het Arbeidsomstandighedenbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Arbeidsomstandighedenregeling wordt na artikel 4.32a een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4.32aa Tijdelijke regeling vloercoatings op basis van methylmethacrylaat

  • 1. In aanvulling op artikel 4.32a, derde lid, is artikel 4.32a, tweede lid, onder b, niet van toepassing op het gebruik van vloercoatings op basis van methylmethacrylaat, voor zover het betreft het repareren en onderhouden van een bestaande vloer in een woning of een gebouw, mits de ingebruikname en volledige chemische en mechanische bestendigheid van die vloer noodzakelijk zijn binnen 7 dagen na het aanbrengen van de vloercoatings en dit onder de gegeven omstandigheden niet mogelijk is met producten als bedoeld in artikel 4.32a, zesde lid.

  • 2. Dit artikel vervalt met ingang van 1 augustus 2020.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 augustus 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 19 september 2016

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

Bij Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 24 september 2010, nr. G&VW/GW/2010/11105 is in de Arbeidsomstandighedenregeling (hierna Arboregeling) een tijdelijke uitzondering opgenomen op de vervangingsregeling voor vloercoatings op basis van Methylmethacrylaat (MMA).

Ten tijde van de totstandkoming van deze Regeling van 24 september 2010 (inwerkingtreding 1 januari 2011) liet het zich naar de stand van de techniek aanzien dat een periode van vijf jaar voor deze uitzondering voldoende zou zijn.

De Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven (verder te noemen de NOA) heeft op 19 juli 2015 het verzoek ingediend deze tijdelijke uitzondering voort te zetten met een periode van vijf jaar. De NOA heeft in het verzoek toegelicht dat de in de Regeling van 24 september 2010 genoemde periode niet haalbaar is gebleken vanwege de zo goed als beperkte invloed die de Nederlandse afnemers hebben op de buitenlandse producenten van alternatieve producten voor deze toepassing. Deze producenten opereren op de Europese markt en het geringe Nederlandse aandeel in deze markt heeft onvoldoende prikkels geboden om in de eerdere periode van vijf jaar alternatieve producten te ontwikkelen. De stand van zaken rond de ontwikkelingen naar alternatieven heeft de NOA toegelicht op basis van gegevens van producenten. Dit houdt in dat uiterlijk vanaf 2020 voor alle vloercoatings producten beschikbaar zijn die voldoen aan de Nederlandse regelgeving.

Er zijn geen gevolgen voor de administratieve lasten van burgers en bedrijven.

Ter uitvoering van artikel 8, tweede lid, van Richtlijn nr. 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (PbEG 1998, L 204), zoals gewijzigd bij Richtlijn nr. 98/49/EG van 20 juli 1998, PbEG 1998, L 217), kortweg de notificatierichtlijn, is het ontwerp van deze wijzigingsregeling op 7 december 2015 gemeld aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen (nr. 2015/0683/NL). Eerdere notificaties hebben plaatsgevonden onder nr. 2010/0361/NL en nr. 2001/00068/NL.

In de standstill periode is alleen een opmerking ontvangen van de Commissie.

De Commissie herinnert de Nederlandse autoriteiten eraan dat de werkgever in ieder geval de concentraties in de lucht op een niveau dient te houden dat onder de grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling blijft die in zijn/haar nationale wetgeving is vastgelegd. Er worden voor wat betreft MMA alleen beperkingen gesteld aan het toepassen. Bij beroepsmatig gebruik moet altijd de bestaande wettelijke grenswaarde in acht worden genomen. Voor een blootstellingsduur van 15 minuten is die grenswaarde 410 mg/m3 en voor 8 uur 205 mg/m3 (bijlage XIII bij de Arboregeling).

De wijziging treedt de dag na plaatsing in werking en werkt terug tot en met 1 augustus 2015. Daardoor sluit deze wijziging naadloos aan bij het vervallen van de eerdere regeling.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven