Ontwerpbeschikking Mistras Group B.V., Ministerie van Infrastructuur en Milieu

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 22 september 2016 tot en met 2 november 2016 ligt het ontwerpbesluit op de vergunningaanvraag van Mistras Group B.V. ter inzage. Tot en met 2 november 2016 kan eenieder zijn of haar zienswijze naar voren brengen.

Achtergrond van de vergunning

Mistras Group B.V. heeft de vergunning voor het toepassen van toestellen, ingekapselde bronnen en verarmd uranium ten behoeve van industriële radiografie op steeds wisselende plaatsen in geheel Nederland.

Industriële radiografie is een Niet Destructieve Onderzoekstechniek (NDO) waarbij foto’s worden gemaakt van industriële objecten om de kwaliteit en de veiligheid ervan te bepalen. De ingekapselde bronnen zitten verpakt in een bronhouder, die verarmd uranium (splijtstof) bevat. Verarmd uranium dient als afschermingsmateriaal voor ioniserende straling afkomstig van de ingekapselde bronnen.

Mistras Group B.V. heeft verzocht om:

  • Uitbreiding van het aantal vergunde toestellen ten behoeve van industriële radiografie van maximaal 4 naar maximaal 16 stuks.

  • Uitbreiding van het aantal vergunde ingekapselde bronnen seleen-75 ten behoeve van industriële radiografie van maximaal 2 naar maximaal 6 stuks.

  • Uitbreiding van de maximale hoeveelheid verarmd uranium als afschermingsmateriaal in bronhouders voor industriële radiografie van 50 kg naar 98,6 kg.

  • Toevoeging van handelingen ten behoeve van industriële radiografie met maximaal 5 ingekapselde bronnen iridium-192.

De ingekapselde bronnen, toestellen en het verarmd uranium worden toegepast op de locatie gelegen aan de Hofweg 15 te Spijkenisse, wisselende locaties in geheel Nederland en op het Nederlands deel van het continentaal plat. Opslag van de ingekapselde bronnen en het verarmd uranium vindt plaats op de locatie gelegen aan de Hofweg 15 te Spijkenisse.

De Minister van Infrastructuur en Milieu is bevoegd om op deze vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 25 april 2015 is van Mistras Group B.V. een verzoek tot wijziging van de op 21 mei 2014, aan Mistras Group B.V. gevestigd te Schiedam, op grond van de Kernenergiewet verleende vergunning met nummer 2014/0007-11 ontvangen. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 26 november 2015, 16 maart 2016, 14 juli 2016, 23 augustus 2016 en 14 september 2016 door Mistras Group B.V. nog nader aangevuld. Voor de behandeling van de vergunningaanvraag zal de uniforme openbare voorbereidingsprocedure worden doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpbeschikking en van de mogelijkheid tot het naar voren brengen van zienswijzen.

Ontwerpbeschikking

In de ontwerpbeschikking is met de aangevraagde uitbreiding en toevoeging onder beperkingen en voorschriften ingestemd. Vergunning zal worden verleend op grond van artikel 15 onder a, 29 en 34 van de Kernenergiewet en artikel 23, 24 en 25 van het Besluit stralingsbescherming.

Waar kunt u de ontwerpbeschikking inzien?

De vergunning en de overige relevante stukken kunt u inzien vanaf 22 september 2016 tot en met 2 november 2016 op de volgende locatie:

  • ANVS, Bezuidenhoutseweg 67 te Den Haag. Uitsluitend na telefonische afspraak van maandag tot en met donderdag: telefoon 070 – 348 73 66 (bereikbaar van 9 uur tot12 uur en van 13 uur tot15 uur).

Hoe kunt u op de ontwerpbeschikking inspreken?

Eenieder kan tot en met 2 november 2016 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpbeschikking naar voren brengen.

Schriftelijk:

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

ANVS

Stralingsbescherming

Aanvragen en Melden

O.v.v. Zienswijze Mistras Group B.V.

Postbus 16001

2500 BA Den Haag

Mondeling:

Voor mondelinge zienswijzen kan contact opgenomen worden met het Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen (telefoon 070 – 348 73 66, bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 15 uur).

Degene die zienswijzen naar voren brengt, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de zienswijzen?

Na de ontwerpbeschikking wordt door de Minister van Infrastructuur en Milieu de definitieve beschikking opgesteld. In de definitieve beschikking wordt op de naar aanleiding van de ontwerpbeschikking ingebrachte zienswijzen gereageerd. Van de definitieve beschikking wordt te zijner tijd in de Staatscourant mededeling gedaan.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren terecht bij het Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen (telefoon 070 – 348 73 66, bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 15 uur). Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl, onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze Mistras Group B.V.’.

Naar boven